Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zápal močových ciest

    , Autor: monika-14

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či sa môže prípravok Cistibell užívať v tehotenstve. Už tri krát počas tehotenstva sa mi vrátila baktéria Klebsiella pneumoniae, liečili sme to antibiotikami. Som v 27. týždni a doktorka mi odporučila Cistibell. Obsahuje však medvedicu lekársku, ktorá by sa však v tehotenstve nemala užívať. Chcela by som poznať Váš názor. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bola zistená Klebsiella pneumoniae z pošvy, občas sa v pošve nachádza a netreba ju liečiť antibiotikami. Závisí však od toho, či a aké máte ťažkosti. Nepoznám však úplné výsledky kultivácie ani citlivosti ako ani mi neprináleží hodnotiť náležitosti z iného odboru. Cistibell je výživový doplnok, osobne s ním nemám skúsenosti, ale podľa môjho názoru Vám ani plodu neuškodí. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Gynekologické vyšetrenie 23+6

    , Autor: MajkaHudie

    Dobrý deň. Včera sme boli na vyšetrení na pohotovosti s podozrením na zápal močových ciest. Bolelo ma podbruško, kríže, pocit plného mechúra, časté močenie. Bála som sa, tak som radšej šla. Vyšetrili mi moč ktorý bol negat. a tlak.
    Vyšetrenie zdola prebiehlo ináč ako na bežnej poradni. Doktorka použila tie železa, palpačne a vaginálne sono + sono bruška. Vraj sa krčok neskracuje, voda neodteká, zavretá. Nakoniec podľa všetkého vyšlo z toho to, že malá tlačí a nalieha na mechúr. Dnes je to lepšie.
    No ja mám obavy či tie železa sú bezpečné, nemôžu poškodiť kŕčok, poškodiť bábätko či vyvolať pôrod? Na poradni to bolo len palpacne. Od vyšetrenia mi hlasno pracujú črevá, chodím častejšie na veľkú potrebu. Mám veľký strach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednalo sa o klasické resterilizovateľné kovové gynekologické zrkadlá, ktoré sa používajú pomerne štandardne. Nemusíte sa báť. Vyšetrenie v zrkadlách nemá vplyv na krčok, ani nepoškodí plod, ani nevyvolá pôrod.

  • Krv v moči a Duphaston

    , Autor: Kimimela

    Dobrý deň,
    som len na začiatku tehotenstva (cca 4 tt ) a gynekológ mi nasadil Duphaston kvôli miernym bolestiam podbruška. Odkedy ho beriem (od pondelka 2x denne ) začala som mať problémy - pálenie, štípanie pri močení a dnes mi u obvodnej dr vyšla krv v moči na 2 krížiky. Môj gynekológ dnes ani zajtra nepracuje a nedá sa mu dovolať. Môže to signalizovať potrat alebo len zápal? môže to súvisieť s tými hormónmi? mám radšej ísť na pohotovosť? Ďakujem krásne !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu si skôr myslím, že problém bude s močovými cestami. Vyzerá to na zápal močových ciest. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne, užívať môžete napríklad Uroval manosa. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné kultivačné vyšetrenie moča.

  • Stipanie na konci mocenia

    , Autor: Dia18

    Poslednú Menštruáciu som mala 24.8 od 5.10 tri pozitívne testy , chute , bolest prsníkov …V noci som sa zobudila močiť , na konci mocenia má strašne palilo , spozorovala som opäť hnedy výtok ,, dnes ráno to iste na konci mocenia má pali už menej ale pridružil sa až krvavo hnedy výtok …

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou ste tehotná a spomínaný hnedý výtok môže byť spôsobený tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa. Čo sa týka štípania pri močení, jedná sa pravdepodobne o zápal močových ciest. V skorom štádiu tehotenstva však nie je vhodná antibiotická liečba. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň dva litre tekutín denne, môžete si zaliať urologický čaj a užívať vitamín C a D a čo sa týka tehotenstva, tak aj kyselinu listovú.

  • Plánovanie tehotenstva

    , Autor: niki49

    Dobrý deň. Prekonala som zápal močových ciest, pri ktorom som užívala antibiotiká Nolicin. Chcela by som sa spýtať, či je potrebné po tejto liečbe nejaký čas počkať, alebo je možné plánovať tehotenstvo aj ihneď po dobraní liekov. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako preventívne opatrenie je vhodnejšie s plánovaním tehotenstva počkať na ďalší cyklus po doužívaní antibiotík.

  • Pálenie počas 6tt

    , Autor: Dany7

    Dobrý deň. Počas dovolenky sme zistili že som tehotná no aj keď som si dávala pozor jeden deň fúkalo a zrejme ma ofuklo. večer som začala pociťovať miernu bolesť krížov a na druhý deň miere pálenie akoby mierny zápal močových ciest. Mám obavy o bábätko a chcem sa opýtať ako postupovať. Domov letíme o 5 dni a chcela by som Vás poprosiť o radu či mám vyhľadať lekára na dovolenke alebo pockat a ísť k lekárovi doma? Chcem sa aj opýtať či lietanie nemôže bábätku uškodiť (let do 2h). Ďakujem krásne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že sa jedná ešte o nepotvrdené tehotenstvo a máte iba realizovaný tehotenský test. Pravdepodobne sa na základe opisu jedná o zápal močových ciest. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne, dávajte si pozor na prechladnutie. Zvýšte príjem vitamínov. užívať môžete tehotenské vitamíny obsahujúce aj kyselinu listovú. V takomto skorom týždni tehotenstva nemá let vplyv na tehotenstvo. Pri návrate domov navštívte Vášho obvodného gynekológa.