Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,772 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zápal močových ciest

    , Autor: monika-14

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či sa môže prípravok Cistibell užívať v tehotenstve. Už tri krát počas tehotenstva sa mi vrátila baktéria Klebsiella pneumoniae, liečili sme to antibiotikami. Som v 27. týždni a doktorka mi odporučila Cistibell. Obsahuje však medvedicu lekársku, ktorá by sa však v tehotenstve nemala užívať. Chcela by som poznať Váš názor. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bola zistená Klebsiella pneumoniae z pošvy, občas sa v pošve nachádza a netreba ju liečiť antibiotikami. Závisí však od toho, či a aké máte ťažkosti. Nepoznám však úplné výsledky kultivácie ani citlivosti ako ani mi neprináleží hodnotiť náležitosti z iného odboru. Cistibell je výživový doplnok, osobne s ním nemám skúsenosti, ale podľa môjho názoru Vám ani plodu neuškodí. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Leukocyty

    , Autor: Veronika2801

    Dobrý deň pred týždňom mi bol odobraný moč dnes mi prišli výsledky že mám zvýšené leukocyty v piatok som si robila tehotenský test ráno clearblue ktorý mi vyšiel +1-2 takže pozitívny dnes ráno som test zopakovala ale clearblue nie digitálny a objavila sa neskôr slabá druhá čiarka a to isté mi vyšlo aj na obyčajnom pepino papierikovom teste aj keď tiež slabšie ja sa ale chcem opýtať.... Môže zapal močových ciest skresliť výsledok tehotenského testu? Alebo sa Hcg vyplavuje len pokiaľ je žena tehotná? Mam teraz dilemu či som tehotná... Medzitým mam veľmi citlivé prsníky bolesti v podbrušku napätie v krížoch neustálu chuť do jedla a trápi ma už aj mykoza... Na ktorú si mam kúpiť preparáty v lekarni.. Ak sa to nezlepsi mam prísť.. Termín na potvrdenie tehotenstva mi dali 25.7...len ma desí fakt či môže infekcia ovplyvniť ten tehotenský test.. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, bakteriálny zápal močových ciest môže spôsobiť aj falošne pozitívny tehotenský test. Nemusíte byť tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG.

  • Krcok

    , Autor: Lucik...

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, aktuálne som v 30tt, beriem už viac ako mesiac Utrogestan 0-0-2 tbl kvôli skracovaniu krčka, v pondelok som bola na poradni u svojej gynekologicky kde mi zistila zhoršený nalez krčka na 25mm s tým že pri tvrdnuti 19-20mm, odporučila má na hospitalizáciu kde som hneď išla a včera má po 2 dňoch prepustili s tým, že tvrdnutie brucha ktoré som mala často aj pri tom ako som mesiac doma ležala je fyziologické, napichali ma magneziami a aj naďalej mam doma brať svoj Magnerot a odporučili sledovať krčok každé 2 týždne u svojej doktorky. V nemocnici mi namerali krčok okolo 20mm s vnútorným funnelingom. Mám aj ATB na opakovaný zápal močových ciest. Chcem sa ale opýtať, doktorka mi odporučila kludovy režim s liečbou ale teraz v sobotu mame svokrovu oslavu kam treba autom cestovať cca hodinu. Na oslave by som samozrejme ležala, miestami sedela ak sa bude jesť. Ide mi o to, či mi odporúčate na takúto oslavu ísť aj s tou cestou po našich rozbitých cestách kde to v aute riadne natriasa alebo radšej mam ostať doma ležať ako doteraz a neriskovať to? Na oslave bude dosť ľudí a deti, takze bude tam aj hluk a tak ako na oslave býva. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte rizikové tehotenstvo a zhoršený nález na krčku, je na zvážení cestovať na oslavu. Počas pár hodín sa samozrejme nemusí zmeniť nič, ani sa predpokladám nezmení. Ak aktuálne nemáte ťažkosti a máte nasadenú liečbu, je na Vás, či na oslavu pôjdete alebo nie.

  • Gynekologické vyšetrenie 23+6

    , Autor: MajkaHudie

    Dobrý deň. Včera sme boli na vyšetrení na pohotovosti s podozrením na zápal močových ciest. Bolelo ma podbruško, kríže, pocit plného mechúra, časté močenie. Bála som sa, tak som radšej šla. Vyšetrili mi moč ktorý bol negat. a tlak.
    Vyšetrenie zdola prebiehlo ináč ako na bežnej poradni. Doktorka použila tie železa, palpačne a vaginálne sono + sono bruška. Vraj sa krčok neskracuje, voda neodteká, zavretá. Nakoniec podľa všetkého vyšlo z toho to, že malá tlačí a nalieha na mechúr. Dnes je to lepšie.
    No ja mám obavy či tie železa sú bezpečné, nemôžu poškodiť kŕčok, poškodiť bábätko či vyvolať pôrod? Na poradni to bolo len palpacne. Od vyšetrenia mi hlasno pracujú črevá, chodím častejšie na veľkú potrebu. Mám veľký strach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednalo sa o klasické resterilizovateľné kovové gynekologické zrkadlá, ktoré sa používajú pomerne štandardne. Nemusíte sa báť. Vyšetrenie v zrkadlách nemá vplyv na krčok, ani nepoškodí plod, ani nevyvolá pôrod.

  • Krv v moči a Duphaston

    , Autor: Kimimela

    Dobrý deň,
    som len na začiatku tehotenstva (cca 4 tt ) a gynekológ mi nasadil Duphaston kvôli miernym bolestiam podbruška. Odkedy ho beriem (od pondelka 2x denne ) začala som mať problémy - pálenie, štípanie pri močení a dnes mi u obvodnej dr vyšla krv v moči na 2 krížiky. Môj gynekológ dnes ani zajtra nepracuje a nedá sa mu dovolať. Môže to signalizovať potrat alebo len zápal? môže to súvisieť s tými hormónmi? mám radšej ísť na pohotovosť? Ďakujem krásne !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu si skôr myslím, že problém bude s močovými cestami. Vyzerá to na zápal močových ciest. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň 2 litre tekutín denne, užívať môžete napríklad Uroval manosa. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné kultivačné vyšetrenie moča.

  • Stipanie na konci mocenia

    , Autor: Dia18

    Poslednú Menštruáciu som mala 24.8 od 5.10 tri pozitívne testy , chute , bolest prsníkov …V noci som sa zobudila močiť , na konci mocenia má strašne palilo , spozorovala som opäť hnedy výtok ,, dnes ráno to iste na konci mocenia má pali už menej ale pridružil sa až krvavo hnedy výtok …

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou ste tehotná a spomínaný hnedý výtok môže byť spôsobený tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa. Čo sa týka štípania pri močení, jedná sa pravdepodobne o zápal močových ciest. V skorom štádiu tehotenstva však nie je vhodná antibiotická liečba. Odporúčam dostatočný pitný režim, aspoň dva litre tekutín denne, môžete si zaliať urologický čaj a užívať vitamín C a D a čo sa týka tehotenstva, tak aj kyselinu listovú.