Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,482 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Covid

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor ,
    Som v 17 tt tehotenstva a som pozitívna na covid
    Som dvakrát očkovaná .
    Mám teplotu už druhý deň 37,5, miernu bolesť hrdla, bolesť svalov hlavne v nohách .
    Mám sa obávať a treba brat aj nejaké atb ?
    Užívam len paralen 500, vitamín C a pastelky na hrdlo , ktoré mi v lekárni odporučili pre tehotné
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri miernom priebehu nie je nevyhnutné užívať antibiotiká. Liečba je symptomatická. Dôležitá je dostatočná hydratácia, pite aspoň 2 litre tekutín, najlepšie neperlivú vodu a čaje, užívajte vitamíny, hlavne vitamín C a D. Paralen môžete užívať každých 4 - 6 hodín. Pri bolesti hrdla, či upchatom nose môžete používať voľnopredajné spreje do nosa, či pastilky vhodné pre tehotné. O COVID pozitivite informujte Vášho obvodného lekára a dodržiavajte karanténu.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a antibiotiká

    , Autor: martinka

    Dobrý deň. Som v 9 tom týždni tehotenstva a dostala som od syna covid. Okrem toho že má všetko bolí mám zápal dutín a bolesť uší. Lekárka mi predpísala Amoksiklav,ale mali v lekárni len náhradu Pencal. Sú vhodné antibiotiká v takomto prípade ochorenia a v tomto týždni tehotenstva? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s Penlacom nemám žiadne skúsenosti, podľa zloženia je to však generikum Amoksiklavu, takže má rovnaké zloženie. Na COVID-19 nie je nevyhnutné užívanie antibiotík. Záleží od viacerých okolností, výsledku vyšetrení, ako je napríklad hodnota CRP. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, a aj keď je to skôr otázka na ORL lekára, či všeobecného lekára, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Amoksiklav sa v tehotenstve užívať môže. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Ochorenie Covid - 19

    , Autor: Lemon_99

    Pán doktor, keď spomínate tú zásadu “všetko alebo nič” aké je riziko v prípade ochorenia na covid - 19 týždeň po pozitívnom covid teste mi vyšiel pozitívny tehotrnský test čiže som covid mala naozaj na začiatku čiže nejaký 3tt. Teraz som už 5+2 zatiaľ sa cítim super :) Vzhľadom na predošlí potrat sme sa potešili, ale je v takomto skorom štádiu šanca, že bábo covid neovplyvnil a bude v poriadku? Máte s tým nejaké skúsenosti? mám kontrolu až o týždeň a bol a veľmi sa bojím opäť nejakej zlej správy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, porodil som už viacero detí, ktorých matky mali COVID-19 v úplnom začiatku tehotenstva a deti sú zdravé. Samozrejme, boli aj ženy, ktoré potratili do 8.-10. týždňa tehotenstva, nedá sa to však automaticky zvaliť na COVID-19. Obávať sa nemusíte, nezmeníte aj tak nič, akurát sa budete zbytočne stresovať. Každý rodič chce mať zdravé dieťa. Ak dôjde k potratu do 10. týždňa tehotenstva, nejaký problém existuje a plod by s najväčšou pravdepodobnosťou nebol v poriadku. Absolvujte plánovanú návštevu u obvodného gynekológa.

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor: Lemon_99

    Dobry den pan doktor v case tyzdem po oplodňeni cca sme doma cela rodina chytili covid. Kedze som nevedela ze cakame babatko kupila som si v lekarni Dr. Mac vitamin C 700mg so zinkom a echinaceou (nevhodne v tehotenstve) dala som si 2 dni posebe len 1 tabletku potom som si to nedavala. A striekala si do nosa 7-8 dni na striedačku Olynth 0,01 a nasivin 0,05. Moze to ovplyvnit tehotenstvo alebo uškodiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, krátkodobé užívanie spomínaných prípravkov by nemalo mať negatívny vplyv na tehotenstvo. V počiatočnom štádiu tehotenstva platí zásada “všetko alebo nič”, to znamená, že ak má dôjsť k potratu z rôznych príčin, najčastejšie genetických, tak bez ohľadu na skonzumované potraviny k nemu dôjde. Ak nemá dôjsť k potratu, tak aj napriek skonzumovaným potravinám, ktoré sú v tehotenstve zakázané k potratu nedôjde. Odsledujte si to.

  • Pobyt pri mori

    , Autor: jaja117

    Dobry den mam este jednu otazku. Po covide ltory som dostala tyzden po ovládaciu (slaby priebeh) sme vyrazili k moru. Som aktualne 3 den meškania očakávanej MS (takze uplny zaciatok) isli sme na kanarske.
    Mozem byt trosku na slnku? Chodime od tej 15-18 mam prekryté brusko šatkou (niesu ti pri oceáne slnečníky) dodrzujem pitný rezim + mam aj pokrievku hlavy, samozrejme natieram UV faktorom. Je takyto pobyt na slnku v skorom stadiu tejotnosti v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže zatiaľ nemáte potvrdené tehotenstvo, nemôžeme sa ešte baviť o tehotenstve. Všetky spomínané opatrenia však môžete dodržiavať, je to vhodné aj mimo tehotenstva. Dlhodobejší pobyt na priamom slnku bez ochrany je nebezpečný apre každého človeka. Pobyt na slnku nie je kontraindikáciou v tehotenstve. Mnohé ženy absolvujú viacero pobytov a ani nevedia, že sú tehotné.

  • Covid + lieky

    , Autor: jaja117

    Dobry den, po potrate sa nam podarilo otehotnieť. Ked som vsak o tom este nevedela (pred MS očakávanou) dostala skm covid užívala skm len Paralen 500 a olynth, bolelo ma vsak rameno a 1x som si ho natrela Muay thajskou masťou (vraj by sa nemala uzivat v tehotenstve) bolo to uplne nazaciatku este pred očakávanou menštruáciou. Myslite ze to moze velmi uškodiť? Dost som sa z toho vystrašila.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jednorázová aplikácia krému nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať.