Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,479 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Uzivanie atb

    , Autor: Tánička977

    Dobrý deň, som v 20tt a zistili mi ureoplazmu. Následne mi pani doktorka predpisala klerimed 500 každých 12 hodín po dobu 5 dní. Chcem sa opýtať, či tieto atb môžu poškodiť plod. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak by bolo riziko pre plod spôsobené užívaním antibiotík väčšie, ako prínos danej liečby, Vaša lekárka by Vám dané antibiotiká nepredpísala. Preparáty obsahujúce klaritromycín sú na lekárnickom trhu pomerne dosť dlho a problémy tehotným ženám, ani vplyv na plod nebol zistený.

Podobné otázky

  • Atb u partnera

    , Autor: Vanduska

    Dobry vecer. Chcela by som Vas poprosit o radu. S manzelom planujeme druhe dietatko, zial manzel ochorel a musi uzivat 7 dni atb (do 25.12). Je mozne pokusat sa o babatko po douzivani atb, alebo pockat nejaky cas? Mozu mat atb u partnera vplyv na spermie a buduci plod? Momentalne mam menstruaciu a najblizsia ovulacia by mala byt cca tyzden po douzivani atb (okolo 1.1). Dakujem krasne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, antibiotiká liečba bežnej infekcie napríklad dýchacích ciest by nemala mať vplyv na genetickú informáciu v spermiách. Samozrejme užívanie ATB ako aj prípadná infekcia v tele môže mať vplyv na iné parametre spermiogramu, ako je koncentrácia a pohyblivosť. Antibiotiká pôsobia tlmivo na zárodočný epitel spermie, čo sa však prejaví približne šesť až osem týždňov po liečbe. Spermie totiž tiež dozrievajú v určitých cykloch, ich kompletný vývoj a rast, čiže spermatogenéza trvá približne 72 dní. Okrem antibiotík má na spermie negatívny vplyv napríklad aj zvýšená teplota či stres. Nevidím ale dôvod, prečo by ste museli odkladať Vašu snahu o otehotnenie.

  • vagilact

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobry den som v 6tt a chcela by som sa opytat ci sa v tehotenstve mozu pouzivat pripravky vagilact cipky lactofeel alebo candistop pri pocitoch palenia a svrbenia.Svojmu lekarovi som obtiaze spomenula ale povedal len tolko ze vzhladom na uzivanie atb zinnat 500 sa uzivanim prelieci aj to svrbenie a palenie.Ale od navstevy lekara je to este horsie.na dalsiu kotrolu idem az o tyzden.pred tehotenstvom som uzivala candistop aj vagilact a bolo to ucinne.ohrozim tym dietatko?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    Vagilact a candistop môžete užívať aj počas gravidity bez ohrozenia vášho plodu.