Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Uraz

    , Autor: Krokodil

    Dobrý deň pán doktor mam na vás otázočku som v 10tt a k doktorovi idem až budúci týždeň ale chcela by som sa spýtať išla som kúpať syna a pri vani mame postavenu 2 litrovu avivaz ako som si išla klaknut tak z jednou nohou som už bola na zemi a z druhou som si buchla koleno o avivaz ktorá stála takže výška asi 40cm a v takej polohe som mala nohu asi 2 sekundy natiahla som si slabinu môže to poškodiť plod? Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, zárodku sa určite touto situáciou nič nestalo.

Podobné otázky

  • Popálenie

    , Autor: Barrb

    Dobrý deň, som v 6 tt a popálila som sa na horúcom karameli, vytvoril sa mi pľuzgier. Chcem sa opýtať či takýto úraz nemôže narušiť vývoj plodu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Pľuzgier nebude mať vplyv na vývoj plodu v maternice.

  • Ovulacia

    , Autor: NatalAnet

    Dobrý deň ...s manželom sa snažíme o bábätko, v nedeľu alebo v pondelok by som mala mat ovulaciu, lenže akurát sa mi stal úraz popálenína 2.stupna na ruke veľkosť 7x10cm. V stredu na urazovke mi to potreli ialugenom, včera na plastike dermazinom a v pondelok idem znova na previazanie...premyslame ci to radšej neriskovat a už sa nesnažit alebo to nemá vplyv...plasticky chirurg Homola mi na povedal ze kľudne môžme že to nemá na vplyv, ale ja mam radšej názor viacerých doktorov.. Ďakujem za tvoj čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nebude potrebný chirurgický zákrok v celkovej anestéze, či užívanie kombinovanej antibiotickej liečby, môžete sa snažiť otehotnieť.

  • Cisarsky rez

    , Autor: Bora2001

    Dobrý deň pán doktor. V minulosti som mala operaciu posvy po úraze. Veľké vnútorné aj vonkajšie šitie, stratila som aj vela krvi. V sukromnom živote mam tiež problém, bolest pri sexe, som úzka. Dlho sa mi to hojilo. Bohužiaľ ma tak uzko zosili. Momentálne som v 34tt. Moc sa bojim, ze to moje pozosivane porodne cesty nevydržia a stratim zas vela krvi. Rada by som sa tomu vyhla. Chcela by som sa teda spýtať, ci je to podla vás indikácia na cisarsky rez. Ci sa mam o tom porozprávať s mojim gynekologom. Nikdy ma nekontroloval zo spodu aj ked ma palpacne vysetroval som mala velke bolesti. Dakujem vam za odpoved a za vas názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo u Vás v minulosti rozsiahlejšie traumatické poškodenie a poranenie pošvy, je vhodné porozmýšľať o vedení pôrodu cisárskym rezom. Takto sa Vám k tomu neviem objektívnejšie vyjadriť.

  • Palenie jazvy po SC a zrastov

    , Autor: MacMaMa

    Dobry den, mam 39rokov, som 3. krat tehotna (1x SC v 36.tt - 2009 - preeklampsia, KP; 2.x spontanny potrat v 10/11tt - I/2020), momentalne v 25.tt tehotenstva. V r. 2008 som bola operovana kvôli endometrioze - LSK.
    V poslednej dobe ma doslova štípe a pálieva pravá strana jazvy po SC a niečo vnútri v bruchu medzi jazvou po SC a pravou jazvou LSK. Vtedy sa nemozem ani poriadne nadychnut ani pohnut niekolko minút - trvá to tak do 30-45 min co to odoznie. Koža nad jazvou ma vtedy bolí na dotyk- take pichanie. Pred cca 5rokmi mi po uraze po CT brucha chirurgovia povedali, ze mam v bruchu "guču" - zrastenu maternicu+mechur+creva+vajecnik. Gynekolog to ale nejak neriesil, teraz ho zastupuje mlada doktorka a ta len povedala, ze jasne ze zrasty bolia a mam si davat magnezium. Ja mam vsak obavy, ci to nemoze sposobit komplikacie pri porode, resp. ci sa nemoze jazva a zrasty nejak dotrhat uz pocas tehotenstva? A ešte jedna otazka - mam placentu 14 mm od vnutornej branky na zadnej stene /za posledny mesiac sa nepohla ani o milimeter, tak uz zrejme tak ostane/ - je to dostatocne na prirodzeny porod? Od 13. do konca 19. tyzdna som špinila a raz riadne zakrvacala, s tym uz je to nastastie ok. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností si myslím, že bude vhodné rozmýšľať nad vedením pôrodu cisárskym rezom. Na to, aby sa mohlo rodiť spontánne po cisárskom reze, musia byť splnené podmienky. Iba na základe popisovaných okolností sa Vám však neviem dostatočne objektívne vyjadriť. Môže sa u Vás jednať aj o endometriózu v jazve, zrasty pri zväčšujúcej sa maternici sa napínajú a naťahujú viac, čo môžete tiež pociťovať bolestivo. Ak je placenta na zadnej stene maternice, o veľa sa už nevytiahne. Nejedná sa však o vcestnú placentu, ale o nízko uloženú placentu, ktorá netvorí prekážku v pôrodných cestách. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Kostrc

    , Autor: ladvinka

    Dobry den pan doktor. V novembri 2017 som utrpela uraz, diagnoza pomliazdenie driekovokrizovej oblasti a panvy. Mala som narazenu kostrc, bola som aj na ct. Tyzden som lezala a natierala sa chladivou mastou a brala diclobene tablety. Teraz som tehotna,a chcela by som vediet,ci tento moj uraz moze niako ovplyvnit prirodzeny porod. Termin mam v maji. Samozrejme,budem informovat aj svojho dr,ale zaujima ma aj Vas nazor.Dakuje za odpoved, pekny zvysok dna.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam navštíviť ortopéda, ktorý na základe vyšetrení a zhodnotenia CT zhodnotí, či môžte rodiť spontánne alebo tehotenstvo bude musieť byť ukončené cisárskym rezom. Určite o tom oboznámte aj svojho obvodného gynekológa. Ak pri úraze nedošlo k trvalému poškodeniu a následkom, rodiť môžete spontánne. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.