Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,525 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovulacia

    , Autor: NatalAnet

    Dobrý deň ...s manželom sa snažíme o bábätko, v nedeľu alebo v pondelok by som mala mat ovulaciu, lenže akurát sa mi stal úraz popálenína 2.stupna na ruke veľkosť 7x10cm. V stredu na urazovke mi to potreli ialugenom, včera na plastike dermazinom a v pondelok idem znova na previazanie...premyslame ci to radšej neriskovat a už sa nesnažit alebo to nemá vplyv...plasticky chirurg Homola mi na povedal ze kľudne môžme že to nemá na vplyv, ale ja mam radšej názor viacerých doktorov.. Ďakujem za tvoj čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nebude potrebný chirurgický zákrok v celkovej anestéze, či užívanie kombinovanej antibiotickej liečby, môžete sa snažiť otehotnieť.

Podobné otázky

  • Neplánovane tehotenstvo

    , Autor: Igiii

    Ešte otázočka , čo znamená ci bola tabletka správne užita ? + myslel som koniec plodných dni , nie ovulácie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “plodné dni” sú dni, v priebehu ktorých dochádza k ovulácii. Keďže ovulácia nemusí prebiehať na deň presne, ako aj vajíčko aj spermie majú istú životnosť, väčšinou toto obdobie zahŕňa 6 dní. Správne užitie tabletky znamená, či bol užitý vhodný preparát za vhodných okolností vo vhodný čas. Každý z preparátov núdzovej antikoncepcie totiž pôsobí trochu iným mechanizmom účinku. Preto je dôležité, v akej fáze cyklu je preparát užitý, ako aj či už k ovulácii došlo alebo ešte len má prísť. Dôležité je aj včasné užitie. Každý z preparátov núdzovej antikoncepcie má iné časové okno, kedy sa môže použiť. Kombinácia týchto faktorov má vplyv na výsledný účinok núdzovej antikoncepcie.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dobry den,

    Poslednu menstruaciu som mala 4.1., cize dnes som 5+4tt. Brali mi aj krv, a potvrdili tehotenstvo. Avsak vcera som mala slabo ruzovy tebky hlien na wc papapieri, neskor 2 hnede flaky na intimke, a potom cely den po utreti sa malinko hnedeho hlienu. Tak sme zbehli na pohotovost, a povedali, ze vak tam je este prazdny, ale nepredpisali ani progesteron, nic. Ze netreba zatial. Dnes rano som mala este 1 maly hnedy hlien na intimke, a odvtedy chvala Bohu nic. Ale citim take ostre pichanie v mieste, kde sa vak nachadza, a citim aj tlaky na maternicu, sem tam aj menstruacne bolesti. Ten jemny priesvitny vytok, niekedy aj trochu s tvrdsim hlienom este mam, a uz je biely.
    Ale aj keby som este aj mala znamena to problem? Uzivam Vitamin C - 250mg, vitamin D, femibion a dnes som si dala aj magnezium.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa, najčastejšie hnedou alebo ružovou, či bordovou krvou, je úplne normálne a pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka miernych “menštruačných” bolestí v podbrušku, je to tiež pomerne časté. Pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. V 6. týždni tehotenstva, najmä ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, nemusí byť ešte vidieť akciu srdca, či embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nie je prítomné krvácanie, či iné ťažkosti, je potrebné USG skontrolovať o 7 až 10 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. S vitamínmi to netreba veľmi preháňať. Postačí užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj spomínaný vitamín C aj D. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: Tereza1997

    Dobrý deň,
    dňa 13.12.2023 som mala prvý deň poslednej menštruácie, ktorá trvala 6 dní. Dňa 25.12. som pociťovala prechladnutie močového mechúra ale v priebehu ďalšieho dňa som sa preliečila.
    Menštruačný kalendár mi stanovil deň ovulácie na 27.12. V tom čase ma sprevádzali aj mierne bolesti vaječníka. 1.1.2024 sme mali s priateľom nechránený styk s tým, že priateľ ejakuloval do mňa. O pár hodín som začala pociťovať ovulačné bolesti ľavého vaječníka a trvali až do noci a zopakovali sa aj 2.1. Posledné tri cykli som mala 28., 30. 32. dňové. Chcela som sa spýtať či mohla na 20. deň cyklu (1.1.2023) prebehnúť ovulácia, pripadne či mohla byť posunutá z dôvodu prechladnutia a či sa dá predpokladať možné tehotenstvo. Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností sa samozrejme tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Screening

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň, screeningy v tehotenstve mi vyšli negatívne, tak isto aj Nifty pro test a morfologicky usg. Zaujimalo by ma ale, či hodnoty fbhcg 5,33 MoM a Papp-a 2,86 MoM neznacia niečo zle, keďže sú takto zvýšené. Dočítala som sa, že ak je aj hladina fbhcg vyššia, tak riziko potom vyššia hladina papp-a eliminuje. Je to pravda? Môže byt vyssia hodnota fbhcg aj kvôli nesúladu datumu otehotnenia a poslednej menštruácie (posunutá ovulacia)? Pripadne môže táto hodnota značiť aj inú chorobu ako trizomie? Mám sa obávať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná hodnota PAPP-A je v norme. Patologická je pod 0,5. Samotná hodnota PAPP-A nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Neexistujú pre ňu referenčné hodnoty, teda ak to je od-do, tak je to v norme, toto pre tento parameter neplatí. Podobne je to aj s fbHCG (free beta HCG). Výsledky získané z odberu krvi sa hodnotia spolu s hodnotami získanými z USG vyšetrenia plodu, kde sa sleduje tzv. NT, teda šijové prejasnenie a nosová kosť, dajú do špeciálneho PC programu, ktorý to celé vyhodnotí a stanoví možné riziko postihnutia plodu. Tento tzv. kombinovaný USG screening, ktorý je určený na vyhľadávanie genetických porúch plodu sa robí od 11+3 do 13+6 tt. Má oveľa väčšiu výpovednú hodnotu ako samotný Triple test, ktorý sa robí od dokončeného 15 tt, najčastejšie v 16 tt a to odberom z krvi. Ak je neistá datácia tehotenstva podľa poslednej menštruácie, objektívne sa to prepočítava podľa USG datácie tehotenstva, ktorá je presnejšia (pre možný dlhší menštruačný cyklus, ako aj posunutú ovuláciu). Ak ste mali všetky USG vyšetrenia, ako aj Nifty negatívne, nemusíte sa obávať. Ak by niečo nebolo v poriadku, určite by Vás o tom lekár informoval. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Oplodnenie a maly plod

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň.
    Čakám druhé dieťa, už 5mesiacov nedojčím, poslednú menštruáciu som mala 26.9. K nechranenému styku došlo iba raz a to 16.10. Ovulacia vychádzala podľa mojej kalkulačky na 19.10. Pred týždňom keď som prišla ku gyn pre potvrdenie tehotenstva a ten mi podľa veľkosti plodu nameral 6t a 1den , dnes to bude teda 7t a 1den. Mne to vôbec nevychádza. Myslite žeby mohol byt nejaký problém s plodom? Podľa mojich výpočtov by som mala byt 10t1den. V inom dni nedošlo k styku.
    Za odpoved vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak došlo k oplodneniu 16.10.2023, dnes by ste mali byť 8+2 týždeň tehotenstva. V tomto týždni tehotenstva je to všetko alebo nič. Ak je na USG všetko v poriadku, akcia srdca je prítomná, nemusíte sa obávať. Spomínaná odchýlka mi nie je celkom jasná. V tomto týždni sa však nemôže jednať o zaostávanie rastu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.