Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,771 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Očkovanie

    , Autor: 1Zuzana

    Dobry den, som v 26+3 tt a zvazujem ockovanie 3. davkou vakciny Pfizer. Tehotenstvo zatial prebieha bez komplikacii a preto by som Vas chcela poziadat o radu, ci pockat s ockovanim do tretieho trimestra alebo sa mozem dat zaockovat hned, resp. ci je vobec potrebne podanie tejto 3 davky(prve 2 som absolvovala este pred otehotnenim). Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rozhodnutie je na Vás, kľudne sa však môžete nechať zaočkovať aj teraz.

Podobné otázky

  • Očkovanie proti HPV

    , Autor: Taya

    Dobrý deň, 30.marca som podstúpila očkovanie proti HPV vakcínou Gardasil. 17.aprila som zistila,že som tehotná. Aj napriek tomu, že to nieje živá vakcina, očkovanie sa neodporúča. Môže to mať negatívne účinky na embryo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, riziko negatívneho vplyvu je minimálne. Boli už realizované štúdie, ktoré sa presne týmto zaoberajú. Z výsledkov štúdie vyplýva, že u žien, ktoré nevedomky absolvujú očkovanie proti HPV po otehotnení, nie je potvrdené vyššie riziko spontánneho potratu. Súčasná prax, kedy sa pred očkovaním lekári pýtajú žien, či nie sú tehotné a túto skutočnosť nijako objektívne nekontrolujú, sa javí s ohľadom na výsledky štúdie ako dostačujúca a bezpečná.

  • Výsledky krvi

    , Autor: Nikol2727

    Dobrý večer,

    Som už v 13tt tehotenstva a na poslednej kontrole u gynekológa som dostala výsledky testov z odberu krvi, kde ma znepokojujú dve hodnoty: S-TSH( norma 0.27-2,5) môj výsledok 5,09mlU/l- dočítala som sa, že ide o zvýšenú funkciu štítnej žľazy a objednám sa s tým k endokronologicke.
    Ďalšia hodnota, ktorá ma desí najviac je pozitívna rubeola Anti Rubeola IgG( norma 0-,9,9) môj výsledok je až 217, 9IU/ml. Anti Rubeola IgM mám 0.00.
    Ako to mám riešiť ? Aké su rizika ? Čo to znamená ? Som nakazená rubeolou?
    Cca už dva týždne ma každé ráno bolí hrdlo a večer cítim ako keby mám zvýšenú teplotu. ( O tej teplote som niekde čítala, že je v tehotenstve normálna )

    Ďakujem za Vašu radu
    S pozdravom
    Nikola

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vôbec sa nemusíte znepokojovať. Čo sa týka hodnoty TSH, máte zvýšenú hodnotu, preto je potrebné navštíviť endokrinológa, ktorý Vám eventuálne nasadí potrebnú liečbu Euthyroxom, či L-Thyroxínom. Predpokladám, že patríte medzi ročníky po 1985 roku, odkedy je očkovanie proti rubeole súčasťou povinného očkovania v SR a tak ste očkovaná proti rubeole. Preto máte pozitívne protilátky IgG, ktoré hovoria o prekonaní/očkovaní. Protilátky IgM, ktoré by hovorili o aktívnom ochorení máte negatívne, takže rubeolu nemáte. Nie je potrebné to riešiť. Čo sa týka zvýšenej teploty, záleží od hodnoty. K tomu sa Vám neviem iba na základe Vášho opisu bližšie objektívne vyjadriť.

  • Covid v 20 týždni

    , Autor: Zuzana_Kocakova_0118063333

    Dobrý deň,

    práve som prekonala covid, bohužial, nestihla som sa zaočkovať, nakoľko mi bolo odporúčané očkovanie po 20tt z hľadiska vývoja plodu a 2.dávku som mala 6/21.

    Prvé 2 dni som mala priebeh ako silnú chrípku, následne 2dni silný zápal dutín a ukončené kašľom. Klasicky mi boli odporúčané 2 verzie liečiv - podľa gym môžem čokoľvek, podľa všeobecnej veľmi opatrne a vôbec mi nepredpísala ATB. Prežila som s ibalginom a olynthom (len v prípade núdze, čiže s mierou), nakoľko predpokladám, že spánok a dýchanie v tehotenstve sú dôležité :)

    Týždeň po mám už len klasický "alergický soplík", avšak stále mám pozitívny AG test. Máte prosím skúsenosť, čím to môže byť spôsobené? Zníženou imunitou v tehotenstve? Mám akt. nízke protilátky (lym) v KO, môže to byť tým?

    Ďakujem,
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zvýšená zahlienenosť po COVIDe je pomerne častá. Ak máte pozitívny Ag test, ste pravdepodobne ešte infekčná, takže u Vás infekcia ešte pravdepodobne prebieha. Priebeh infekcie, ako aj miera infekčnosti, či dĺžka infekcie je u každého človeka individuálna. Samozrejme, imunitný systém má vplyv na priebeh infekcie.

  • Očkovanie po prekonaní covidu

    , Autor: Lucia12345

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na váš názor na očkovanie proti covid 19 po prekonaní v tehotenstve. Covid sme s manželom prekonali v decembri. Nie som očkovana, pri beh som mala mierny podobny sezonn mu nachladnutiu. Teraz som bola na vyšetrení protilátok a výsledok je 118,12. Termín pôrodu mám plánovaný začiatkom mája. Je rozumné sa ísť očkovať hneď, počkať nejakú dobu alebo sa zaočkovať po pôrode? Chcem aby bolo bábätko chránené zároveň sa ale bojím nežiadúcich účinkov vakciny po prekonani v tomto stave. Ďakujem a vážim si každú radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, môžete sa nechať zaočkovať aj hneď. Očkovať sa môžu aj osoby po prekonaní ochorenia COVID-19 v prípade bezpríznakového priebehu ochorenia sa k očkovaniu môže pristúpiť po 7 dňoch od ukončenia karantény, pri ochorení s príznakmi, po 14 dňoch od ukončenia karantény. Podmienkou je dobrý zdravotný stav a neprítomnosť prejavov infekcie v posledných 7 dňoch pred očkovaním. Keďže ste v druhom trimestri, pri podaní 2 vakcín v priebehu tehotenstva, by mal byť očkovaný aj plod.

  • očkovanie 3. dávkou

    , Autor: Bolarazjedna

    Dobrý deň pán doktor,

    chcem sa opýtať na Váš názor. Dnes končím 12. týždeň tehotenstva. 1. a 2. dávkou som bola očkovaná v 12/2020 a 1/2021. Chcela by som ísť na 3. dávku, no neviem, či je lepšie ísť ešte pred sviatkami tento týždeň /predsa je to len tesne po 12. týždni/, alebo potom budem mať možnosť až 3.januára, avšak bojím sa omikronu, aby som sa dovtedy nenakazila. Aktuálne som na PN, kedže pracujem v zdravotnictve, počas sviatkov budem v kontakte iba s manželom, rodičmi a svokrovcami, všetci majú 3. dávku, avšak oni tiež chodia do práce, takže riziko nákazy tam je.
    Ďakujem za váš názor a čas a prajem pokojné, šťastné sviatky!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je asi vhodnejšie vyčkať s očkovaním do 2. trimestra.