Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Interupcia

    , Autor: Lenuss

    Dobry den mam 16 a som tehotná som v 6 tyzdni. Uvazujem nad potratom kedze dieta si nemozem kvoli urcitym okolnostiam nechat. Viem že sa mi to dost ukaze na psychike. Ale nemam inak na vyber. Treba suhlas rodica na potrat? Ale pride mi setrnejsia potratova tabletka ako chirurgický zakrok da sa k nej dostat aj u nas? Lebo niekde som citala ze ano a niekde ze najblizsie vo viedni. Tak ak nie je u nas tak ako prebieha to vo viedni treba nejaky suhlas rodica ako sa tam dostanem kolko to tam stoji? U doktorky som este nebola nechcen aby sa to dozvedeli rodicia
    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste ešte neplnoletá, áno, je potrebné podpísanie žiadosti, ako aj ďalších dokumentov zákonným zástupcom - matkou. Potratová tabletka u nás nie je registrovaná. Umelé prerušenie tehotenstva sa realizuje formou zákroku. Ako prebiehajú tieto záležitosti v susednom Rakúsku Vám povedať neviem. Odporúčam informovať rodičov a následne navštíviť obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Interupcia

    , Autor: Dada123456

    Je možno podstúpiť interupciu v lokalnej anestezii?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krátky operačný zákrok - vyčistenie dutiny maternice sa realizuje v krátkodobej celkovej anestéze.

  • Interupcia

    , Autor: Dada123456

    Je možné pri žiadosti na umelé prerušenie tehotenstva ho podstúpiť potratovou tabletkou?Ak áno do kedy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u nás sa štandardne ukončuje tehotenstvo na vlastnú žiadosť do ukončeného 12. týždňa tehotenstva formou krátkeho operačného zákroku vyčistenia dutiny maternice.

  • Interupcia

    , Autor: Dada123456

    Je možné na Slovensku podstúpiť interupciiu potratovou tabletkou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na vyvolanie potratu využívame aj prostaglandíny. Pri umelom prerušení tehotenstva na vlastnú žiadosť do ukončeného 12. týždňa tehotenstva je vhodnejšia inštrumentálna revízia dutiny maternice. Je to však otázka na zvyklosti toho ktorého zdravotníckeho zariadenia.

  • Cervix

    , Autor: MomToBe

    Dobrý deň,

    momentálne som v prebiehajúcom 28. týždni tehotenstva a na poradni mi bola oznámená hraničná hodnota cervixu 25 mm s kontrolou o týždeň. Bol mi nasadený utrogestan 200 1x denne pred spaním a čo sa týka obmedzení, tak mi bolo odporúčané len nedvíhať ťažké veci, nemať pohlavný styk a nevykonávať zvýšenú fyzickú námahu ako cvičenie. Kľudový režim na lôžku vraj potrebný zatiaľ nie je. Chcem sa len informovať, či je veľké riziko predčasného pôrodu alebo či je možné, že môj krčok má proste takéto rozmery - pre lepšie ozrejmenie situácie uvádzam ešte nasledovné údaje. V 2016 interupcia, 2020 HYFOSY a hysteroskopia, od 2020 IVF absolvované 2 celé cykly, dokopy 5 vkladov, posledný úspešný. Hodnoty cervixu z tehotenskej knižky: 20. týždeň 3 cm uzavretý TVS 31 mm, 24. týždeň 3 cm uzavretý CS: 2,0,0,0,0,0, 28. týždeň TVS 25 mm CS: 2,0,0,0,0,0

    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte subjektívne ťažkosti, myslím si, že za predpokladu dodržiavania predpísanej liečby a odporúčaní to bude v poriadku. Ak nie je prítomný funneling, teda vnútorné otváranie krčka maternice, nie je to katastrofálny nález. Postupujte podľa odporúčaní. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Potrat zo zdrav. dôvodov

    , Autor: Enel

    Dobrý deň, pán doktor , pisala som vam pred nejakym casom ohľadom mojho problému so zvracaním a hnačkami. Som v 16tt, na zaciatku tehotenstva som nemala vôbec žiadne problémy , necitila som žiadne nevoľnosti , vôbec nic. Pridali sa do toho taktiež obrovské kŕče v podbrušku a krížoch. Hnačky sa zhoršili sú čoraz castejsie , do žalúdka som nedostala nic. Všetko co prijmem zo mna odide, či už zvracaním alebo hnackou, znepríjemňuje mi to každodenný chod. V noci sa budim na to ako mi tvrdne brucho, ako ma napína na vracanie a pod. Chcem sa opytat , či sa v tomto prípade ako je ten moj da riešiť to ako interupciu zo zdravotných dôvodov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevoľnosť je v tehotenstve pomerne častá, nie je to dôvod na umelé prerušenie tehotenstva. Navyše, ste už v 16. týždni, takže sa interupcia už urobiť nedá, výnimku by tvorilo postihnutie plodu z veľmi zlou prognózou alebo nezlučiteľné zo životom. Pri pretrvávaní stavu podľa Vášho opisu, vyhľadajte gynekologickú pohotovosť nemocničného zariadenia, kde Vás príjmu za účelom rehydratačnej liečby a dodiferencovania stavu.