Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sono

    , Autor: ba2705

    Dobry den. Som v 12tt a mam ist na vysetrenie do sono clinic, koli pripadnym vyvinovym vadam, sindromom a pod. Chcem sa vas opytat, ci taketo vysetrenie moze nejakym sposobom ublizit babatku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, USG vyšetrenia, či odber krvi nemá na tehotenstvo žiadny vplyv. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Vyskedku screeningu v 18tt

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor vysledku krvnych testov z 18tt. O tyzden idem na morfolog.vysetrenie, sono. V 1.trimestri mi podla testu vyslo riziko DS 1-350 a negativny avsak v spojitosti so sonom + test, PC vypocital pozitivitu 1 v 160.
    Lekarka mi odporucila,aby som pockala na tento vysledok sona + krvnych testov a potom by som sla na tie NIFTY.
    Zatial mam iba vysledok krvnych testov.
    MS -AFP: 61,320KIU/L - 2,05 MoM
    UE3: 2,07nmol/L - 1,00MoM
    Total hCG: 68,403 kvu/L - 3,32MoM
    Nuchal meranie: 1,8mm - 1,11MoM
    PAPP-A hodnota: 3,79iu/L - 1,47MoM
    Frees-hCG hod.: 168,1 iu/L - 5,02 MoM.
    Tu poslednu hodnotu mam asi dost vysoku :-(
    Riziko DS: 1 v 9400
    Riziko NTD: 1 v 1800

    Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opísaných výsledkov máte riziko Downovho syndrómu 1:9400 a riziko rázštepu nervovej trubice (NTD) 1:1800, teda riziko je malé. Nepoznám však ďalšie informácie, ako napríklad vek, výsledky Triple testu, preto sa Vám takto jednoznačne vyjadriť neviem. Trisomy test si môžete nechať realizovať. Budete určite kľudnejšia. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti aj informácie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Dutinka v maternici

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, pred týždňom v utorok som mala krvný odber hcg - hodnota bola 9,14 a na sone nebolo vidieť nič. Pani doktorka si myslela že pôjde o biochemické tehotenstvo, preto ma objednala na kontrolný odber a sono o týždeň. Výsledok včerajšieho odberu bool 104,9. Dnes na sone povedala, že v maternici vidí "dutinku". Čo je to prosím vás tá dutinka? Je to nejaké synonymum pre gestačný vak alebo čo to vlastne je a čo to znamená? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o extrémne skoré štádium tehotenstva. Dutinka je priestor (budúca dutina maternice, kde bude plod), v ktorom sa bude nachádzať gestačný vačok, v ktorom by sa mal nachádzať zárodok. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné stav odsledovať a skontrolovať. aj dynamiku betaHCG, aj USG nález. Postupujte podľa oporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Preventivna prehliadka

    , Autor: Janulka456

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat, ci by lekar na preventivnej prehliadke zistil tehotenstvo.

    Tehotensky test mam negativny, od styku uplynulo 53 dni a na tento den bol test negativny.

    Na prehliadle sa vykonavalo sono krcka maternice aj vysetrenie hmatom a lekar vravel, ze je vsetko v poriadku.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, extrémne skoré tehotenstvo (53 dní od styku) na USG nie je vidieť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva je potrebné realizovať odber krvi na beta HCG. pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hádka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor teraz sme sa veľmi pohádali s manželom a boli ma brucho z toho ľahla som si a je mi lepšie ale chcela som vedieť či môže hádka vyvolať missed abort a či mám mať obavy a radšej sa dať pozrieť na sono? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hádka Vám potrat nevyvolá, zbytočne sa však nerozčulujte. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pri zmene zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa.