Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Váha bábätká

    , Autor: Niccole_9

    Dobrý večer, pán doktor.
    Chcem sa opýtať, nakoľko mám svoju lekárku ale mám trochu obavu. 6.10. som bola na poradni, 32tt. lekárka mi povedala, že v tomto týždni váži moje bábätko 1300g. No nakoľko som vôbec sní nepribrala, a v aplikácii moje tehotenstvo ukazuje váhu 1700-1900 chcem sa teda opýtať či môže byť niečo zlé, zdá sa mi to malo na takyto týždeň už :(
    Veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 1300g je na 32. týždeň tehotenstva veľmi málo. V 32. týždni tehotenstva by mal mať plod okolo 1700g. Dôležitá nie je iba samotná váha, ale aj jednotlivé parametre a k nim prislúchajúci týždeň tehotenstva, vyšetrenie placentárnej jednotky (prietoky v pupočníku a v hlavičke plodu), množstvo plodovej vody, ... Podľa všetkého sa jedná o IUGR. Príčin, prečo je plod malý, môže byť viacero, od infekcie až po vrodenú vývojovú chybu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam expertné USG vyšetrenie v spádovej oblasti.

Podobné otázky

  • Bolesť na ľavej strane v tehotenstve

    , Autor: NikaBrut

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať a poradiť... Už pár dní ma pobolievalo v ľavom boku brucha.... Je to medzi rebrami a bokom... Ale už 2 deň ma to začína bolieť aj na dotyk, pri pohybe, v kľude, no proste boli to stále.... Som na začiatku 35 tt a tak neviem, či sa mám začínať obávať a utekat do nemocnice.... Alebo to len tlači babo... Včera som bola na poradni no nebolelo to tak ako začalo už ooobede a hlavne večer a dnes... doktorka pozerala babo a všetko bolo v poriadku... Vaha bábätka cca 2170g....neviem co robiť prosím vaas.. Ci si to nevšímat a čakať už len na pôrod alebo môže to byť problém..... Aby som nezabudla beriem lieky na tak, keďže v tehotenstve mam problém so zvýšeným tlakom ale zatiaľ sa mi ho darí držať.... Ďakujem za každú radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí pod ľavým rebrovým oblúkom môže byť viacero. Môže sa jednať iba o tlak plodu, ak nie sú bolesti stále. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Správa z poradne v 35+4tt

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, dnes som absolvovala poradňu, keďže tým číslam absolútne nerozumiem a pán doktor nemal čas mi to vysvetliť lebo popritom ešte musel odbiehat na operacku tak chcem poprosiť vás či by ste mi to vysvetlili. Aktuálne som 35+4tt, váha bábätka je 2570g je to v poriadku alebo je menšie? Doteraz bolo o týždeň väčšie, ako je to možné? Vag. cervix 2cm (pred dvomi tt bolo 2,5cm, 1 živý plod hlavičkou postav. ll., čo prosím vás znamená postavenie ll.? Placenta predná stena, flow RI a.u. 0,60, BFC 0, čo prosím vás znamená RI a BFC, sú tie hodnoty na daný týždeň v norme? OP 129/min regg. Prosím vás je to všetko v poriadku? Neznamená to nejaký predčasný pôrod? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odhadovaná hmotnosť plodu je v medziach normy. Postavenie II. pozdĺžne hlavičkou znamená, že chrbátik plodu je na Vašom pravom boku. Flowmetria je vyšetrenie prietokov krvi v tepne pupočníka, RI je rezistenčný index, hodnota je v norme. BFC (Blood flow Classes) 0 je tiež v norme. Opísané výsledky USG sú v norme, neznamenajú žiaden predčasný pôrod.

  • 36/0 a mäkký krcok

    , Autor: Adusl

    Dobrý večer,
    mám za sebou ukončený 36 týždeň presne 36/0 dnes na poradni pri palpačnom vyšetrení hrdlo dĺžky 1,5cm mäkkej konzistencie, uložené sakrálne, uzavreté. Naliehajúca časť hlavička roztláča DS.
    Cervikometrie anatom. Dĺžka hrdlá cca 22mm vnútorná bránka bez vezikulizácie. Váha bábätká je cca 2740g
    Chcem sa opýtať či pri mäkkom krčku mám šancu pri kludovom režime vydržať ešte jeden týždeň? Má bábätko v takom týždni šancu byť zdravé? Viem že každé telo a pôrod sú individuálne.
    Ďakujem a pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa vôbec obávať. Nejednalo by sa o predčasný pôrod, plod má vytvorené všetko, čo má mať. Máte ukončený 36. týždeň tehotenstva a nezrelý nález na pôrodných cestách. Kľudne sa môže stať, že budete aj prenášať.

  • nizky tlak

    , Autor: katushb

    Dobrý deň, som v 27.tt a minulý týždeň mi zistili z krvi slabú anémiu, preto mi doktor predpísal Aktiferrin. Spím niekedy aj 12 hod. denne, som stále unavená. Od začiatku tehotenstva mam krvný tlak stále okolo 110/70, pred dvomi dňami som mala len 95/62, cítila som sa unavená, dokonca sa mi ťažšie dýchalo, v ušiach mi zalieha každý deň. V posledných dvoch týždňoch cítim aj menej pohybov bábätka a zdajú sa mi aj slabšie. Včera som bola v poradni, povedala som to doktorovi, ten mi natočil monitor a na základe toho mi povedal, že bábo je v poriadku, predčasný pôrod mi tiež vraj nehrozí. Moju únavu pripisuje mojej nízkej váhe. Pred otehotnením som vážila 44 kg, teraz 49,5 kg. Zdá sa mu, že málo priberám, ale ultrazvuk mi nerobili od 20. tt, kedy som bola na morfologickom ultrazvuku a všetko bolo v norme a v poriadku. Teda neviem, či je teraz váha bábätka v norme alebo nie. Zaujímalo by ma, či sa nemusím pre tieto moje stavy ako únava a nízky tlak, zaliehanie v ušiach, znepokojovať, mám pocit, že lekár ma ani nepočúva, má veľa pacientiek a stále sa ponáhľa, niekedy berie do poradne dve pacientky naraz. Tiež mi odmietol vypísať PN, keď som ho prosila, že som extrémne unavená a prácu zle zvládam. Bojím sa, či je moje dieťatko v poriadku. Myslíte si, že mi lekár mal spraviť aj ďalšie vyšetrenia? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    slabosť a únava súvisia ako aj s nízkym tlakom tak aj s nízkym hemoglobínom - teda anémiou. Určite by bolo ideálne aby ste pribrali a začali troška viac jesť, ak nie kvôli sebe tak kvôli dieťatku určite. Dôležite je tak isto piť aj dostatok tekutín, 2-3 litre tekutín, doprajte si aj jednu kávičku denne. Ultrazvukové vyšetrenie vás čaká v 30 týždni tehotenstva

  • Hodnoty

    , Autor: alenakmet

    v 36w4d váha babatka bola 2590g, Prietoky RI- 0,64, S/D - 2,76, PI- 1,11.
    BPD- 9.00cm
    HC- 31.95 cm
    AC- 31.26 cm
    FL- 6.60 cm
    Sú hodnoty v norme?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    dôležité je čomu dané hodnoty zodpovedali, približná hmotnosť v danom týždni je okolo 2700 gramov, takže nález vyzerá primeraný.