Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Placenta praevia

    , Autor: Lienockova

    Dobrý deň p. doktor. Som v 32tt a diagnostikovali mi placentu praeviu. Zakrvácala som 4krat. Prvýkrát v 23tt. Jednorazovo, silnejšie a samé to prestalo. Potom v 27 tt a v 30tt 2krat za sebou. Bola som už aj 2krat hospitalizovana. Placenta ako taká je úplne v poriadku. Bábätko tiež. Krcok je zatvorený. Na Sone mi však našli ešte nejakú pridavnu placentu. Chcem sa však spýtať, či je normálne, že po poslednom zakrvacani pred 12 dňami som začala spinit? Resp. na vlozke nemám žiadne špinenie, aj pri močení v mise žiadnu krv, iba vždy ráno po noci mam na toaletnom papieri hlien hnedej, až čiernej farby. Potom sa už počas dňa hlien nevyskytne. Môže to byť ako čistenie, alebo to je ako nejaké vnútorné krvácanie? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o cervikálny hlien, prípadne o zvyšok starej krvi z predchádzajúceho zakrvácania. Pošva tiež produkuje isté množstvo sekrétu. Ak sa nejedná o krvácanie a výsledky všetkých vyšetrení boli v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Placenta praevia

    , Autor: micka10

    Uz ste mi odpovedal este sa chcem len ujistit v 12 tt preliecena macmirror po mesiaci dalacin nasledne clotrimazol a a nepresiel ani tyzden od poslednej tablety clotrimazolu a znova mam uzivat macmirror kvoli vytoku, ci je to v poriadku tak za sebou vsetko vaginalne. Momentalne hospitalizovana kvoli krvacaniu placenta praevia 2 stupen v 18 tt. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám výsledky výterov z pošvy, ani dôvody predchádzajúcich aplikácii antibiotík, takže sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Nie je však úplne ideálne užívanie viacerých druhov antibiotík za sebou, ak je to však nevyhnutné a potrebné, je to na uvážení. Vhodnejšia je však lokálna vaginálna liečba, ako celková, ak to okolnosti a výsledky vyšetrení a výterov dovoľujú. Budem sa opakovať, ale keďže nepoznám žiadne výsledky ani okolnosti, neviem sa Vám viac k tomu vyjadriť. Ak je u Vás prítomná marginálna placenta praevia, kedy placenta dosahuje vnútornú bránku krčka maternice, ale neprekrýva ho a je lokalizovaná na prednej stene, je tu možnosť, že sa ešte povytiahne zväčšujúcou sa maternicou a rozpínaním dolného segmentu maternice. Ste však iba v 18. týždni tehotenstva, preto je ešte skoro to hodnotiť. Nebojte sa v prípade nejasností pýtať ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení a výterov, USG nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Placenta praevia centralis

    , Autor: Macka01

    Dobrý deň prajem, prosím Vás chcem sa spýtať, na morfologickom ultrazvuku v 20tom týždni, mi pán doktor povedal, že mám placentu vcestnú, ktorá komplet prekrýva vnútornú bránku. Je to zadná stena. Pohyby cítim. Bábätko je v poriadku. Je to 2 tehotenstvo, 1 pôrod už bol - prirodzený, bez problémov. Toho času nekrvácam, nešpiním.
    Do záveru napísal: Placenta praevia centralis.
    Moja otázka by znela, či môžem chodiť normálne do práce (8 hodinové zmeny)? Som sestrička na jednej klinike, samozrejme nebudem dvíhať pacientov ani nič podobne, avšak sedieť, vybavovať telefonáty, brať krv, sem tam chodiť - tomu sa určite nevyhnem. Alebo je vhodne ísť radšej na PN a skutočne iba ležať? :(
    Rovnako sa chcem spýtať na vykonávanie klasických domácich prác - ako je predovšetkým varenie, sedenie za PC a práca z domu, príp. prechádzky vonku....upratovanie atď., to pomáha manžel, takže som odbremenená :)))
    Je možne, že placenta sa ešte vytiahne a bude všetko v poriadku a budem rodiť prirodzene?
    Ďakujem za Váš čas. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu si myslím, že tehotenstvo bude musieť byť ukončené plánovaným cisárskym rezom. Placenta sa už za týchto okolností nevytiahne. Je potrebné o tom informovať pred vyšetrením každého vyšetrujúceho lekára. Pri diagnóze Placenta praevia centralis je vaginálne vyšetrenie kontraindikované. Ak nemáte žiadne ťažkosti, pri bežných činnostiach môžete fungovať. Určite sa však nepresilujte a nenamáhajte. Je na mieste zvážiť PN vo vyššom štádiu tehotenstva. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nizko položená placenta

    , Autor: Erika0409

    Dobrý deň prajem,
    Som v 15TT a gynekolog mi povedal, že mám nízko položenú placentu, do správy mi napísal placenta praevia. Nekrvacam, iba ma brucho bolí. Nakoľko mi nedal viac info, vedeli by ste mi prosím povedať na čo si dať pozor? Popríp či je to niečo vážne?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od typu placenty praevia. Ak dosahuje placenta k vnútornej bránke a je na prednej stene maternice, vplyvom rastu maternice sa placenta vysunie vyššie a potom sa už nemusí jednať o vcestnú placentu. Ak však placenta prekrýva celú vnútornú bránku (placenta praevia totalis), pôrod bude musieť byť vedený cisárskym rezom a pri takomto náleze je gynekologické palpačné vyšetrenie hlavne vo vyššom týždni tehotenstva kontraindikované. Keďže nepoznám žiadne bližšie nálezy vyšetrení, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnotiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Placenta praevia partialis

    , Autor: Lienockova

    Placenta praevia partialis
    Dobrý deň, chcela by som sa informovať o tejto diagnóze. Som po 2 potratoch a na poslednej poradni mi bola zistená táto diagnóza. V správe mam poznačené, že placenta prekrýva spodnú časť 31 mm. Momentálne som 22tt+2. Problémy žiadne nepociťujem. Doktorka povedala, že sa to vie ešte spraviť do 30 tt, že sa nemám obávať. Dnes som si o tom prečítala viac a som dosť vyplasena. Predsa len ide o naše vytúžené bábätko. Zaujímalo by ma, či mám dodržiavať kludovy režim a len ležať alebo môžem normálne fungovať, samozrejme s kľudom. Chceli by sme ísť do Tatier na dovolenku, samozrejme iba prechádzky žiadne túry. Mam sa obávať alebo môžem relatívne normálne fungovať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Maternica sa ešte bude zväčšovať a placenta sa ešte môže vytiahnuť. Ak nemáte žiadne ťažkosti a obvodným gynekológom nemáte nariadený kľudový režim, môžete normálne fungovať.

  • Vcestna placenta

    , Autor: 1Emília0

    Dobrý deň. V 11tt pri hospitalizácii v nemocnici mi diagnostikovali placenta praevia marginalis. Teraz som aktuálne v 20 týždni tehotenstva a v papieroch mi stále uvádzajú placenta marginalis. Bola som nedávno súkromne u iného odborníka na morfologickom ultrazvuku a placenta je výrazne posunutá nahor a k vnútornej bránke už vôbec nezasahuje. Veľmi ma to potešilo. U môjho rajon lekára mám stále v papieroch plac.praevia marginalis. Táto diagnóza sa somnou potiahne až do plánovanej sekcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nachádza placenta na prednej stene a jedná sa iba o marginálnu praeviu, s rastúcou maternicou sa môže placenta vytiahnuť, bude uložená nižšie v dolnom segmente, ale nebude mať vplyv na vedenie spontánneho pôrodu. Obvodný gynekológ by mal rešpektovať najnovšie USG vyšetrenia, poskytnite nález morfologického USG vyšetrenia Vášmu obvodnému gynekológovi.