Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,264 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Opuch ruk

    , Autor: Niki1996

    Dobrý deň, chcem sa opýtat na opuchy rúk v 36tt. Už viackrát v noci sa mi stalo že som sa zobudila na opuchnuté ruky, cez deň je to v poriadku. Naposledy na poradni 19.8. som mala tlak a moc v poriadku. Ďalšiu poradňu mám 2.9., stačí počkať na ňu alebo ísť skôr? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v poslednom mesiaci tehotenstva je opuch rúk a nôh pomerne častý a bežný. Ak nie je opuch asymetrický a bolestivý, odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Tlak v tehotenstve

    , Autor: NikaBrut

    Dobrý deň, chcela vy som sa vás opýtať. Už niekoľko dní mam problém s tlakom. Minulého týždňa som mala tlak 140 a taktiež na kontrolnej poradni,kde následne mi nasadila p. Doktorka DOPEGYT 2x1. Liečba bola nasadená aj kvôli problémom s tlakom v predchádzajúcom tehotenstve. Ale.... Prvý deň pri bráni liekov som tlak dostala do normálu... Čiže 123/70...no ďalším dňom už to je horšie... Mam neskutočne kolísanie tlaku....dokonca zavratie.... A dnes po prebudení opuch ruk a neskutočná bolesť ruk.... Po premerani tlak 134 no po hodine premerania v kľude tlak 113....je to prosím vás normálne?? Lieky som pre istotu už nebrala keďže som sa bála ešte zníženia tlaku... Popritom beriem magnézium a ANOPIRIN.... Co mam robiť prosím vás??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nerozhodli ste sa práve najlepšie. Dopegyt sa nesmie vsadzovať len tak, jeho znižovanie až postupné vysadenie musí byť pomalé, nakoľko po jeho náhlom vysadení môže opäť dôjsť k výraznému vzostupu tlaku krvi. Za daných okolností by Vás mal obvodný gynekológ odoslať na interné, či kardiologické vyšetrenie, kde by Vám dali pravdepodobne na 24 hodín Holter, aby sa tlaky odsledovali. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam kontaktovať alebo priamo navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý následne určí ďalší postup alebo Vás odošle na ďalšie potrebné vyšetrenia k odborníkom.

  • Puchnutie rúk

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň, momentálne som 34tt a rano som sa zobudila na extrémne opuchnute ruky a trosku aj chodidlá. Je to uz v tomto stadiu normálne?
    Gynekolog ma kvoli vysokému tlaku na poradni strasil preeklampsiou, ale moč mám v poriadku, a tlak si meriam denne DOMA trikrát, a vždy je to okolo 120 na 80, niekedy okolo 113 na 69, takže skôr nízky , ako vysoký, len ja mám z lekárov stresy, hlavne z môjho gynekológa, lebo má až príliš prísny prístup, tak sa radšej znova obraciam na Vás.
    Sú teda tieto puchnutia nôh a rúk normálne?
    Ak mám dobrý tlak a na odporúčanie lekára beriem aj magnezium 3 krat denne ( na začiatku rizikove tehotenstvo kvoli hematomu, odvtedy beriem stale progestanelle a magnézium 3 krat denne.)
    Mám pre prípad znova odniest sestričke moč či sa tá bielkovina nezvýšila?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v III. trimestri je mierny opuch rúk a nôh pomerne častý. Ak ste mali vyšetrený moč na bielkovinu s negatívnym výsledkom a tlaky krvi máte opakovane v norme, malo by to byť v poriadku. Samozrejme, takto je ťažké sa objektívne vyjadriť a chápem aj Vaše obavy, že nechcete nič podceniť. Odsledujte si to. Moč chemicky - orientačne papierikovo by mal byť vyšetrovaný vrámci každej tehotenskej poradne. Pre jednoznačnú diagnostiku množstva bielkovín sa realizuje 24 hodinový zber moču. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktuje alebo navštívte Vášho obvodného gynekológa. Od 36. týždňa tehotenstva ste už v sledovaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.