Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Clotrimazol

    , Autor: Heri

    Dobrý deň, pán doktor. Som v 37. tt, sekcia naplanovana o 2 týždne. Z posledného steru mi doktor zistil mykozu a predpisal mi fungicidin zvonku a clotrimazol 6 tabliet zvnútra. K tým tabletám je pribalený aj taký hrozivo dlhý aplikátor, tak sa chcem spýtať, či ho môžem použiť alebo sa to v tehotenstve neodporúča?
    A druhá vec, na ktorú by som si rada prečítala váš názor... Prvú akútnu sekciu som absolvovala pred tromi rokmi z dôvodu nepostupujuceho pôrodu, babatko malo 4440g. Teraz som presne 36+4 a odhad dvoch doktorov je 3200g. Bola mi doporučená sekcia, vraj bábätko je opäť o niečo väčšie. Inak tehotenstvo je úplne bezproblémové. Čo si o tom myslíte vy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve sa majú liečivá podobného typu aplikovať bez aplikátora. Ak chcete vyskúšať rodiť spontánne, za istých okolností sa to dá. Musia však byť splnené kritériá. Termín cisárskeho rezu sa v takomto prípade nestanovuje týždeň pred termínom pôrodu ale na termín, či pár dní po termíne a ak sa do vtedy nerozbehne sama kontrakčná činnosť, alebo v termíne bude vychádzať väčší plod, tým, že ste už po jednom cisárskom reze, urobí sa cisársky rez.

Podobné otázky

  • Clotrimazol

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. 3 dni som sa liečila Clotrimazolom na mykózu. prvý deň som mala ružový výtok, druhý deň ten istý ružový výtok s kvapkou krvi a tretí deň zase ružový výtok s nitkou krvi a mala som bolesti v maternici. Na pohotovosti som mala tlak 160/89 a povedali mi že placenta sa netrhá. Doktorka povedala stopnúť liečbu tak som si ďalších 5 dní vkladala probiotiká do pošvy. Teraz doktorka povedala že zase mám dobrať tie posledné tri tabletky. Niekde som našla že vedľajší účinok Clotrimazolu v prvom trimestri je porucha funkcie placenty a porucha diferenciácie plodovych tkanív. Ja som v 31 týždni. Môže ma bolieť brucho od toho Clotrimazolu? Nechce sa mi veriť že by to malo na mňa taký zlý účinok a chcem sa konečne prelieciť na tú mykózu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ako každý preparát, aj Clotrimazol môže spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Ak Vám daný preparát nevyhovuje, skúsiť si môžete aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky. Vhodné je pred zahájením liečby realizovať si jednorázovo aj vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Ak bola vo výsledku kultivačného vyšetrenia prítomná iba Candida a nemáte žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné za každú cenu mykózu preliečovať. Vhodná je aj aplikácia vaginálnych probiotík. Je v celku možné, že už to máte preliečené. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Mykóza

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Z poslednej kultivacie mi vyšli pozitívne kvasinky. Som v 29 týždni (28+6) a nemám žiadne problémy. Mykóza páli a svrbí a mňa nič nepáli. Raz za týždeň mám taký slabý výtok to je všetko. Ževraj sa to môže dostať do plodovej vody a treba Clotrimazol. Už som bola 2 krát hospitalizovaná kvôli anémii a že som skolabovala od únavy. Bojím sa aj užiť aj jednoduché antibiotikum aby som zase neodpadla. Neviem, brať ten Clotrimazol alebo nebrať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a v kultivačnom náleze boli prítomné iba kvasinky, môžete si aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky a následne si realizovať 7 až 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Mykóza

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň prajem,som v 9tt a navštívila som gynekológa pre žltý výtok, pálenie v pošve a bolesť v podbrušku.Lekár povedal že je to typická mykóza ale že do 12tt nerád dáva lieky,zvažoval macmiror ale nakoniec sa rozhodol pre polygynax(clotrimazol nemôžem pretože po ňom krvácam aj pár dní)Čitala som ale že polygynax sa pre tehotné vôbec neodporúča,tak teraz som na vážkach,čo mám robiť.Pri mykóze sa mi osvedčil aj Idelyn beliema tak neviem či radšej skúsiť toto? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si jednorázovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si môžete tiež jednorázovo Canesten GYN, ktorý sa môže používať aj počas tehotenstva. Následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi pribiotikami, ktoré je najlepšie aplikovať, ako všetkú vaginálnu liečbu, večer pred spaním. Odsledujte si to.

  • Clotrimazol AL 200

    , Autor: Kristínnka

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať jednu otázku. Nebola som u svojho gynekológa zatiaľ ale posledné dni som začala mávať pálenie svrbenie v pošve a hustejší výtok. Teraz mi začal 20tt bola som v lekárni a odporučili mi tieto tabletky Clotrimazol AL 200 tr tabletky na tri dni a dávať si ich do pošvy a masť Fungicidin Léčiva. Chcem sa spýtať môžem to užívať tie tabletky nijak to neublíži dieťaťu? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Clotrimazol užívať môžete, prípadne si najprv môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si vaginálne probiotiká a ak by sa stav zmenil a výtok aj napriek tomu objavil, až následne začať s aplikáciou Clotrimazolu a Fungicidinu. Oba preparáty, ktoré Vám boli predpísané však užívať môžete, nemajú vplyv na tehotenstvo, nemusíte sa obávať.

  • Mykóza v tehotenstve

    , Autor: 20Lucia20

    Dobrý deň, ďakujem za rady, skúsim Clotrimazol niečím nahradiť. Len by som sa chcela opýtať, či môže alergická reakcia na vaginálne tablety nejako ublížiť bábätku? Som v 33 tt tehotenstva.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prakticky to na plod nemá vplyv. Teoreticky by to mohlo mať na tehotenstvo vplyv v prípade, ak by došlo k prudkej alergickej reakcii, ktorá by spôsobila generalizovanú odpoveď organizmu. To však nie je Váš prípad, takže sa nemusíte obávať.