Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Streptokok

    , Autor: Lucinda33

    Dobrý deň, som 23+6tt v nemocnici mi prisli na to ze mam streptokoka :( jedna sestricka ma tak vystrasila ze vobec neviem ci je možné porodit v normálnom case zdrave bábätko. Druhá že ked sa to uz lieči antiobiotikami nemal by byt problem. Mala som tazkosti ze ma pichalo v podbrusku na pravej strane a to mi vyrazalo az do pravej strany krizov... je to uz menej ale stale to cítim. Liecbu mám len druhy deň. Prosím vas mam sa velmi znepokkojovat ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak hovoríme o GBS (Streptococcus agalactiae), ktorý bol vykultivovaný z pošvy, aj napriek tomu, že máte teraz nasadenú liečbu a pri ďalšom stere bude výsledok negatívny, aj tak sa berie celkovo výsledok za pozitívny. Pre Vás to znamená to, že keď prídete na príjem na pôrodnú sálu, budete dostávať antibiotiká až do pôrodu. Nie je na mieste Vás strašiť, hlavne zo strany sestier. Čo sa týka Vašich ťažkostí, skôr to vidím na urologický problém spôsobený tehotenstvom. Môže sa jednať napríklad o hydronefrózu v tehotenstve. Nemusíte sa však znepokojovať, postupujte podľa odporúčaní lekárov a v prípade nejasností sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia.

Podobné otázky

  • Zinnat 500 a Herpesin 400 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň pán doktor, som v 17 tt tehotenstva a bol mi pred dvomi dnami z vyterov potvrdený streptokok v hrdle. Kým sa mi nasadili antibiotiká Zinnat 500, začala mi bolesť na chrbte plus červene fľaky, ktoré sa zmenili na pluzgiere svrbivé na chrbte a na prsniku. Zinnat 500 mi zabral na hrdlo ( mám to brať 10 dni). Avsak doktorka zhodnotila, že tie vyrazky s bolesťou vystrelujucou v chrbte je pásový opar a chce mi predpísať ďalšie antibiotiká Herpesin 400. Chcem sa spýtať, ci je bezpečne vzájomne užívanie týchto liekov v tehotenstve. Už sa naozaj bojím o bábätko. Od kedy som tehotná sa na mna všetko lepí :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zinnat sú antibiotiká, ktoré Vám boli predpísané na baktériu Streptokoka. Herpesin sú antivirotiká, ktoré Vám boli predpísané na pásový opar, čo je vírusové ochorenie, nie bakteriálne, spôsobené vírusom Herpes Zoster. Oba preparáty sa môžu pojzivat počas tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Probiotika počas antb v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň pán doktor. Dnes mi vyšiel pozitívny výsledok na streptokoka v hrdle. Som v 17 tt tehotenstva. Bol mi predpísaný Zinnat 500. Chcem sa spýtať či probiotika Probio-Fix INUM TRIM 3 sú postačujúce pri týchto antibiotikách. Alebo si mám kúpiť radšej nejaké iné ? Do pošvy si môžem dávať probiotika tiež napr. GYNIMUM?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané perorálne aj vaginálne probiotiká sú vhodné. Perorálne probiotiká užívajte medzi dávkami antibiotík a vaginálne si aplikujte najlepšie večer pred spaním. Probiotiká používajte počas celej dĺžky užívania antibiotík, ako aj týždeň po ich doužívaní.

  • Vysoka hladina aslo

    , Autor: Iglia

    Dobrý deň chcem sa opýtať, som v 9tt tehotenstva a z odberov som mala vysoké hodnoty aslo (vyše 1200) chcem sa opýtať ci to je pre plod nejaké riziko alebo ci ho to môže nejak ohroziť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka ASLO hodnôt, ide o protilátky proti streptolyzínu O. Streptolyzín O je látka obsiahnutá v bunkovej stene baktrérií- streptokokov. Zvýšená hodnota hovorí o streptokokovej infekcii - najčastejšie sa jedná o infekciu kože, mandlí, typická je napríklad aj hnisavá angína. Vylúčiť je potrebné aj vaginálnu infekciu, či infekciu močových ciest. Ak vieme o akútnej streptokokovej infekcii, prelieči sa toto ochorenie liekmi penicilínového radu a následne hodnoty ASLO klesajú. Ak nedochádza k poklesu ani po preliečení je nutné pátrať po tzv. fokusoch, teda iných možných zdrojoch chronickej streptokokovej infekcie v organizme. Do úvahy prichádzajú okrem mandlí, chronické zápaly v prínosových dutinách, a podobne. Nepoznám však žiadne ďalšie výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pozitívny ster na streptokoka v tehotenstve

    , Autor: Si mi

    Dobrý deň, momentálne som v 37tt tehotenstva a zo steru mi vyšiel pozitívny test na streptokoka, ako bude teda prebiehať pôrod?

    A taktiež sa chcem opýtať môžeme mať s partnerom pohlavný styk, keď mám toho streptokoka? Nenakazí sa aj on ? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa bude jednať o vaginálny pôrod, od príjmu na pôrodnú sálu budete až do pôrodu dostávať antibiotiká. GBS (Streptococcus agalactiae) nie je nebezpečný pre Vás, či Vášho partnera, ale pre plod, keďže pri rozvinutí infekcie (napríklad za predpokladu, že žene niekoľko hodín až desiatok hodín, teda dní, odteká plodová voda a nedostáva antibiotiká) môže dôjsť ku vzniku novorodeneckej sepsy, na ktorú môže novorodenec zomrieť. Streptococcus agalactiae sa pomerne často vyskytuje ako bežná súčasť pošvovej mikroflóry a ak nemá žena žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné ho za každú cenu liečiť.

  • Streptokok

    , Autor: Eliva

    Dobry den, som v 29tt a zistili mi streptokoka. Najprv som uzivala macmimor, teraz krem Dalacin. Chcem sa spytat na nazor, ci uzivanie atb uz teraz nie je zbytocne ked pred porodom ich ajtak dostanem? Okrem toho uzivam Progestanelle kvoli skracujucemu sa krcku.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, Streptococcus agalactiae (GBS) sa počas tehotenstva nepreliečuje. Antibiotiká budete dostávať od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.