Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Uštipnutie

    , Autor: Heri

    Dobrý deň, som v 33tt a za posledné 2 týždne ma už druhý krát poštípala do nohy kusok pod členkom pravdepodobne malá agresívna muška (myslím že sa jej hovorí muchnička). Reakcia po prvom uštipnutí bola najskôr svrbenie, potom sa mi urobil červený flak, oblasť cela zatvrdla, mierne opuchla a bola veľmi bolestivá. Asi po týždni vsetky príznaky ustúpili. Momentálne som opäť vo fáze opuch a stvrdnutie. Chcem sa spýtať, môže takéto uštipnutie nejako ublížiť bábätku? Mám vyhľadať lekára? Čo ak by som dostala v tomto štádiu tehotenstva boreliózu? O týždeň mám poradňu, mám poprosiť lekára, aby mi urobil testy? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na dermatológa, prípadne ešte infektológa, ktorý by sa vedel vyjadriť k lokálnemu nálezu a určil ďalší postup. Samotné uštipnutie vplyv na plodu nemá. Takto sa Vám bližšie objektívne vyjadriť neviem.

Podobné otázky

  • ustipnutie hmyzom v Í. trimestri

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, som v 6.tt a pred par dnami ma ustipol ovad na chrbat ruky. Na druhy den mi ruka az po zapastie opuchla, zacervenala, bola tepla a citliva. Osetrovala som si to s octanovym kremom s akotakym ucinkom. Ruka pomaly odpuchla, svrbela a v mieste bodnutia sa vznikla tuhsia cervena vyrazka s hnisavou ciapockou. Chcela by som sa opytat, ci vyplyvaju nejake rizika pre tehotnost z takejto lokalnej zapalovej reakcie, resp. v buducnosti ak by sa potvrdila napr. Borellia. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ovady prenášajú boreliózu len veľmi zriedkavo a nie je to úplne typické, na druhej strane sa to samozrejme nedá vylúčiť. Samotná lokálna reakcia tehotenstvo neohrozuje ak by však išlo o boreliózu v takto včasnom štádiu tehotenstva je nutné intenzívne preliečenie. Ak lokálna reakcia neustupuje alebo pociťujete iné ťažkosti je nutné navštíviť lekára.