Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Morfologický ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 21tt tehotenstva( dnes 6.7. - 20+1) a dňa 30.6.(19+0) sme absolvovali morfologický ultrazvuk. V správe je uvedené nasledovné: ECHODG1: Sine VCC a ECHODG3 Cysty choroidalnych plexov bilat. + v genetickom UZ (T21) je zapísane ARSA-0 a Clinodactyly 5. prsta- 0.
    Viete mi prosím povedať čo tieto diagnózy znamenajú a či sa mám báť ? Neviem čo mám čakať a začínam mať obavy, čo určite nerobí dobre drobátku :(
    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď. Budem rada keď mi odpíšete.

    S pozdravom, Martina

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na tieto otázky Vám malo byť zodpovedané pri realizovaní USG vyšetrenia. Podľa opisu je nález bez vrodených srdcových vývojových chýb, prítomné sú cysty choroidálneho plexu, ktoré sa vyskytujú pomerne často, či už izolovane, alebo v súvislosti s chromozomálnymi aneuploidiami (hlavne trizomia 18 - Edwards sy.). ARSA 0 a Klinodaktýlia 0 predpokladám znamenajú neprítomnosť nepravidelností. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúceho sa lekára, ktorý Vám vie najlepšie a najobjektívnejšie odpovedať.

Podobné otázky

  • Raštep pery podľa 3D fotky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor. Čakám svoje druhé vytúžené dieťa. Včera sme a manželom absolvovali morfologický ultrazvuk. Na 3D fotke naše dieťa vyzerá ako by malo pery úplne napoli. Škoda že sa to sem nedá poslať. Doktor ktorý robil 3D však tvrdí, že je ta Pera absolútne v poriadku. Tie fotky su však desivé preto, qko to vyzerá. Od včera som s toho celá mimo. Môže takto vyzerať dieťa na 3D? Aj bez toho, aby malo takúto vadu? Vďaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám morfologický screening realizoval lekár so špecializáciou s maternofetálnej medicíny, asi vie, čo hovorí. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa Vám to naozaj nezdá, neidem však spochybňovať lekára, ale pre Váš pokoj viete nález konzultovať s iným lekárom so špecializáciou s maternofetálnej medicíny, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a povedať svoj názor.

  • Pozitívny screening

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Už som Vám písala ale zabudla som pripísať že ten screening sa týka Downovho sydromu.
    Vyšiel mi druhý screening pozitívny 1:100.
    Prvý bol negatívny.
    Doktor ma poslal na genetiku.
    Chcem sa spýtať či bude stačiť morfologický ultrazvuk alebo mám porozmýšlať aj o trisomy?
    Na morfologii zistia toho dosť, tak neviem či máme dat aj trisomy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Trisomy test je v tomto prípade veľmi nápomocný, aj keď je to platený výkon. Ak bude pozitívny, bude potrebné realizovať amniocentézu, ktorá je najpresnejšou metódou na diagnostiku niektorej z trizómií. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pozitívny screening

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Vyšiel mi druhý screening pozitívny 1:100.
    Prvý bol negatívny.
    Doktor ma poslal na genetiku.
    Chcem sa spýtať či bude stačiť morfologický ultrazvuk alebo mám porozmýšlať aj o trisome?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie je úplne jasné, čo konkrétne Vám vyšlo pozitívne v mierke 1:100. Morfologický screening určite odporúčam. Ak chcete byŕ kľudná, môžete si nechať urobiť Trisomy test. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Oligohydramnion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor. Momentálne som v 28+4tt a dnes na rizikovej poradni mi Pán dr. zistil, že mám trošku menej plodovej vody akoby malo byť ale kontrolu mi naplánoval až o ďalšie 2 týždne. V 21tt bol morfologický ultrazvuk úplne v poriadku, obličky aj močový mechúr dieťatka boli v poriadku a aj množstvo plodovej vody. V pondelok na poradni u obvodnej dr. tiež bolo normálne množstvo plodovej vody. Je možne, že sa za pár dní voda 'pominie'? Aký to môže mať dôvod? A aký vplyv môže mať oligohydramnion na bábätko?

    Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnotenie množstva plodovej vody je trošku subjektívne, aj keď sa dá pomerať pomocou AFI indexu. Takto bez videnia nálezu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale ak bola kontrola naplánovaná o 2 týždne, nie je to asi až tak zlé. Príčin zníženého množstva plodovej vody môže byť viacero. Ak je vaginálny nález, ako aj všetky výsledky vyšetrení v poriadku a nebol potvrdený ventilový odtok plodovej vody, hraničný oligohydramnion nemá na plod žiadny vplyv. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Morfologicky ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor, chcem sa opýtať na Vás na názor. Som v 17tt, prvý skrining mi vyšiel pozitívny na Downov syndróm 1:130. Ultrazvuk (bodová kostička a sójové prejasnenie) bolo v poriadku, len krv bola zlá. Šla som na TRISOMY testy, ktoré vyšli negatívne. Následne druhý skrinig vyšiel v poriadku. Citala som však, že na take doplnenie/uistenie, že bábätko je v poriadku sa odporúča aj morfologicky ultrazvuk. Chcem sa Vás teda opýtať, ako to Vy vidíte, ci by ste tento ultrazvuk ešte odporúčal. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas tehotenstva sú dôležité tri USG vyšetrenia. PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. - 14. týždni tehotenstva, morfologický (genetický) ultrazvuk v 20. - 22. týždni tehotenstva a fetálny screening v 30. - 32. týždni tehotenstva, ktoré realizujú gynekológovia so špecializáciou z materno-fetálnej medicíny a certifikátom FMF. Určite odporúčam realizáciu morfologického USG vyšetrenia.