Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • listerioza

    , Autor: nati41

    Dobrý deň, pán doktor chcem sa opýtať. Pred 3 týždňami som omylom v reštaurácií zjedla bryndzové halušky, neuvedomila som si, že môžu byť z nepasterizovanej bryndzi. Tento týždeň som začala mať návaly horúčavy, jemnú bolesť v žalúdku a raz som mala aj riedku stolicu. Môže sa jednať o listeriozu ? Horúčku som zatiaľ nemala. Som v 32 týždni tehotenstva. K mojej lekárke idem až 20.7 kvôli tomu, že má dovolenku. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepanikáril by som hneď. Podľa opisu nemáte ani jeden z príznakov listeriózy. Pri listerióze u tehotných žien sa vyskytuje teplota, únava, malátnosť, príznaky z postihnutia dýchacích ciest, nevoľnosť, vracanie, ojedinele postihnutie močových ciest, či zápal obličiek. Odsledujte si to, ale podľa mňa sa nemusíte obávať. Pri spomínaných príznakoch navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ovocie

    , Autor: Florencia 5

    Nadviažem na tú predchadzajucu otázku...Môže prejst listerioza alebo toxoplazma na zabalené potraviny? Tu cibuľu som samozrejme vyhodila len by som chcela vedieť či je to možné a či ovocie ktoré bolo spolu s cibuľou v priehradke ešte raz mám vyhodiť alebo stačí dobre umyť dakujem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, uvedeným spôsobom, na zabalené potraviny, možný prenos nie je. Stačí spomínané ovocie štandardne umyť pod tečúcou vodou.

  • Toxoplazma 2

    , Autor: Luna22

    Dobrý deň, reagujem na odpoveď Vašu.
    To znamená, že ak som jedla ten burger s kus surovým mäsom v cca 17tt tehotenstva a náhodou by sa vyskytla choroba tak už by dávno doktorka o Tom vedela keďže som v 31 tt. ? Medzi tým mi brali krv na glukozovy test a nespomínam si ,že by mi bolo nejak počas celého tehotenstva kontrolované hodnoty toxoplazmy alebo rubeoly len na začiatku tehotenstva kde boli výsledky negatívne. Ďakujem a pekný zvyšok dňa prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak narážate vyslovene na surové mäso, asi si mýlite listeriózu a toxoplazmózu. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásených do 50 prípadov. Toxoplazmóza je tiež infekčná choroba, pri ktorej sa môžu ľudia nakaziť príjmaním nakazeného surového mäsa, ale najmä kontaktom s mačacími fekáliami. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sleduje tehotenstvo a má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení.

  • Listerioza

    , Autor: Luna22

    Listerioza
    Zdravím, pred necelým mesiacom som jedla bryndzu. O dva týždne na to som kus prechladla,mala som len bolesť hrdla jeden deň a potom len zahlienena bez zvýšenej teploty čo mi prešlo do 5 dní cca. Teraz som v prebiehajúcom 31 t tehotenstva a ráno som mala normálnu stolicu a o hodinu na to hnačku a už asi druhý deň mám nutkanie na stolicu ale nejde. Ale ráno normálne mám stolicu stále. Môže sa jednať o listeriozu alebo pri listerioze by som mala iné príznaky, horší priebeh a aj zvýšená teplota by bola? Pri Tom prechladnutích sa nemohlo jednať aj o listeriozu alebo by príznaky pretrvávali a zhoršovalo sa ? Nemám sa na koho s tým obrátiť tak preto sa pýtam. O dva týždne idem na krvné testy, keby niečo bolo tak by to v testoch ukázalo aj keď krvné testy v 32 ty sa robia na pohlavné choroby myslím.. ďakujem. Mám obavy a od vtedy čo som sa dozvedela aké riziko to má tak len sa celý čas sledujem a mám strach ,že možno mám a ubližuje to môjmu malému. Chcela som ísť aj na testy samoplatca na odberné miesto, keďže odvodný povedal ,že z toho listeriozu dostať nemôžem a keby je na SVK tak je to o Tom známe ale nakoniec som nešla keďže som si uvedomila riziko aké môže byť tam keď tam ľudia chodia s hocijakými infekčnými chorobami. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola bryndza pasterizovaná, nemusíte sa obávať. Nie každé prechladnutie, či ľahké chrípkové ochorenie je potrebné automaticky spájať s listeriózou. Navyše ste nemali zvýšenú teplotu, ani horúčku. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásených do 50 prípadov. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, najmä v prípade pretrvávajúcej horúčky, bolestí svalov, nevoľnosti, tráviacich ťažkostí, ako zvracanie, či opakovaná hnačka môžete samozrejme kontaktovať infektológa.

  • Listerioza

    , Autor: Luna22

    Dobrý deň, som 28 TT 3 DD tehotná, pred dvoma týždňami som jedla bryndzové halušky na salaši, bryndza bola pasterizovana,aspoň tak tvrdili. Teraz sa cítim kus prechladnuta, konkrétne som mala večer bolesť kus hrdla bez teploty,teraz to aj prechádza ale cítim sa chorá bez teploty,nehnackujem a zle mi nebýva. Môže sa jednať o listeriozu? Alebo sa jedná len o klasické prechladnutie kvôli tomu aké obdobie je a aj v okolí boli ľudia, ktorí boli prechladnutí. Neviem či je správne kontaktovať infektológa na vyšetrenie,nechcem sa zbytočne vystavovať riziku poprípade nákazy iných chorôb. Obvodný tieto testy nerobí a ani na gynekológii keď som sa spýtala. Čo by ste mi poradili?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola bryndza pasterizovaná, nemusíte sa obávať. Nie každé prechladnutie, či ľahké chrípkové ochorenie s prejavmi horúčky je potrebné automaticky spájať s listeriózou. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásenych do 50 prípadov. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, najmä v prípade pretrvávajúcej horúčky, bolestí svalov, nevoľnosti, tráviacich ťažkostí, ako zvracanie, či hnačka môžete samozrejme kontaktovať infektológa.

  • Listerioza v 32.tyzdni

    , Autor: Gabiii

    Dobry den, pan doktor, v 32. tyzdni mi bola diagnostikovana listerioza a brala som tyzden antibiotika DUOMOX 500 3krat denne. Mne sa ale priznaky znova vratili a bojim sa prenosu na dieta, kedze u novorodencov moze byt priebeh horsi. Som teraz v 34.tyzdni, robili mi kontrolny krvny odber aj kultivaciu stolice na listeriu, cize teraz musim pockat tyzden na vysledky. Je nieco, co sa da v takomto pripade robit? Ak mi ju znova potvrdia, radite znova brat antibiotika a ked ano, na ako dlho...az do porodu? Naozaj sa velmi bojim prenosu ak nie v brusku tak pri porode, kedze sa listeria moze preniest sekretmi aj krvou. Bol by bezpecnejsi cisarsky rez? Chcem urobit maximum pre babatko aby sa narodilo zdrave a nenakazilo sa. Dakujem velmi pekne vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je zbytočné predbiehať výsledky. Ak ste boli preliečená, je vhodné počkať na výsledky odberov a výterov. Teraz nemôžete robiť prakticky nič, iba čakať. Vrámci prevencie nákazy sa odporúča mäsové výrobky zohriať najmenej na 70 °C a udržiavať ich pri tejto teplote až do konzumácie. Studené pokrmy treba naopak udržiavať v chlade pri teplotách pod 5 °C a pri izbovej teplote ich nenechávať dlhšie ako 2 hodiny. Nekonzumujte párky a mäsové konzervy, ktoré neprejdú varom, rovnako nekonzumujte nepasterizované mlieko a mliečne výrobky. Listéria prežíva a množí sa aj pri teplote pod 10°C.
    Listérie môžu byť prenesené buď placentou, tzn. transplacentárne, alebo počas pôrodu pri prechádzaní dieťaťa pôrodnými cestami. Pri dokázanom osadení pôrodných ciest nasleduje profylaktické podávanie antibiotík. Vyčkajte na výsledky odberov a výterov a následne postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.