Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Čo znamená vnútorná bránka vezikulizácia

    , Autor: Adus56

    Dobrý deň dnes som 32/5 týždni a mala som poradňu. Doktor mi robil cervikometriu krčok 29 mm a povedal že vnútorná bránka je v tvare Y že sa neotváram ale že sa pozmenila. Aj mi ju ukazoval na monitore tak bola v tvare ako keby U. Kontrola o 2 týždne. Cs 2. V správe som nasla že vnútorná bránka vezikulizácia ale všade na nete som sa dočítala že je to otváranie. Môže vnútorná bránka meniť tvar ale zatiaľ sa neotvárať ? Poprípade môže ostať nejaký čas rovnaká? Čo Od 16 tt som na rizikovom len ležím.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vezikulizácia znamená, že sa mení tvar vnútornej bránky. Ak je aktívna časť 29 mm a nie je prítomný funneling, teda vnútorné otváranie krčka, je nález ešte v norme. Hodnota cervikálneho skóre 2 tiež hovorí o zmenách kvality krčka. Áno, nález môže pretrvávať aj niekoľko týždňov, ale môže dôjsť k zhoršeniu kvality krčka, preto je vhodné cervikometriu skontrolovať. Zbytočne sa nestresujte a postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.