Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,303 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Občasné pichnutie

    , Autor: Ivet1445

    Dobrý deň pán doktor 15januara som mala kyretaz po MA . Počkali sme s priateľom 3cykly menštruácie a posnazili sme sa o bábo prekvapilo ma že to vyšlo na prvý krát testy mám krásne pozitívne vychádza mi to podľa poslednej MS ktorá bola 1.4. že som v 5+0tt no občas má pichne na jednej strane potom na druhej ako keby vo vaječníkoch mám biely výtok ako pri ovulácii nezapacha nesvrbi nepáli nič a niekedy mám také bolesti ako pred MS no keď si oddýchnem prejde to prvu kontrolu mám v pondelok 10.5. to je 5+4tt myslíte že už na sone bude niečo vidieť ? Alebo sa môže zopakovať missed abortion? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo sa potvrdzuje odberom krvi na beta HCG a USG vyšetrením. Spomínané občasné pichnutie môže byť spôsobené naťahujúcimi sa väzmi závesného aparátu maternice pri zväčšovaní sa maternice. V 6tt by už tehotenstvo malo byť na USG vidieť. Väčšinou, ak u ženy nastane Missed Ab, ďalšie tehotenstvo býva úspešné. Ak však náhodou dôjde k opakovaným potratom, čo sa občas stáva, hľadá sa príčina. Najčastejšie je hematologická, endokrinologická, genetická alebo imunologická.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , chcem sa opýtať na pohyby dieťaťa . TP je 20.08 . A ešte žiadne pohyby necítim , bojim sa lebo pri dcere dom sa tehotenstvo dozvedela 3.2.21 a prvý pohyb som zaznamenala 15.5.21 a druhorodicky vraj pohyby cítia skôr. Ešte ds chcem opýtať ns bolesti podbruska . Sú Ok ak každý deň MS trošku pobolieva ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 15. - 16. týždni tehotenstva pohyby plodu necíti ani viacrodička. Je to ešte veľmi skoro. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Maternica sa každým dňom zväčšuje, dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako pobolievanie v podbrušku alebo občasné pichnutie v pošve. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pichanie v pošve v 24 tt

    , Autor: Gaby93

    Dobrý deň. Som 24 tt a dva dni mám také občasné pichnutie v pošve. Raz-dva krát ma tak pichne ako keby ihlicou a potom dlho dlho nič. Poradňu mám až o týždeň tak sa pýtam Vás či neviete čo by to mohlo byť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa počas tehotenstva každým dňom zväčšuje tým dochádza aj k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako občasné pichnutie v pošve. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Nemusíte sa obávať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolest v trieslach

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    pred asi týždňom ma začalo bolieť trieslo na ľavej strane. Som si myslela, že som si ho natiahla pri cvičení, tak som to neriešila.
    Ale včera ma to začalo bolieť na oboch stranách.
    Nebolí to nejak moc ale cítim, akokeby som to mala natiahnuté alebo ako keby som dlho bicyklovala. Neviem presne tu bolesť opísať.
    A niekedy ma, tak nepríjemne spichne v podbrušku, ale to asi len tak na 1-2 sekundy.
    V pondelok začínam 36 tt.
    Chcem sa spýtať, či sú tieto bolesti normálne a čo náhodou nehrozí predčasný pôrod.
    Mám zároveň aj od začiatku tehotenstva kvasinkovú infekciu a posledné dni je to čím ďalej, tým horšie. Pokiaľ si večer dám čipku čo mi odporučil doktor, tak je to v pohode.
    Ale pokiaľ si ju nedám už na druhý deň cítim svrbenie. Predpokladám, že už sa do pôrodu toho nezbavím. Len či náhodpu nemôže tá infekcia spôsobovať tú bolesť v podbrušku a slabinách.
    Pohybu bábätka cítim pravidelne, nekrvácam. Mám výtok, nesmrdí. Začala som aj piť čaje z ostružiny malinovej, alchimilky a odvar z ľanového semiačka.
    Chcem sa ešte spýtať, či môžem vykonávať masáž hrádze, keďže mám tie kvasinky, aby sa ešte viac nerozšírili.
    Chcela som vyskúšať Aniball, ale doktor mi to neodporúčil práve kvôli infekcii.
    Tak aspoň tu masáž hrádze či môžem vykonávať.
    A posledná otázka. Nebude pri pôrode tá infekcia problém.
    Čítala som, že bábätko by sa mohlo nakaziť, keď pôjde pôrodnými cestami. Ale skôr sa chcem spýtať, či to nebude aj pre mňa problém.
    Či nebudem mať moc oslabené tie pôrodné cesty, keďže mám tú infekciu od začiatku tehotenstva.
    Pretože by som chcela rodiť prirodezene.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolesti v slabinách, či občasné pichnutie môžu byť už v danom týždni prítomné. Čo sa týka infekcie, počas liečby kvasinkové infekcie nie je vhodné cvičenie s Aniballom, s ktorým sa môže začať cvičiť po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Ak máte GBS pozitivitu, pri príjme na pôrodnú sálu budete dostávať antibiotiká až do pôrodu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k vaginálnemu nálezu. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor
    Som v 15 tt a mám mierne bolesti v podbrušku ,netrvajú dlho. Tieto bolesti mám väčšinou keď ležím na boku. Iné problémy nemám všetko je v poriadku.
    Mám strach či sa niečo nestane bábätku .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje, čím sa naťahuje aj závesný aparát maternice, takže občasné pichnutie v pošve, či pobolievanie podbruška sa môže vyskytovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Skúsiť môžete užívať magnézium. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Xejka

    Dobry den , som v 16tt a mam sem tam trosku ako bodnutie v podbrusku raz na pravej tak na lavej strane a sem tam aj akoby zo spodu netrva to dlho , neboli to nejako extra a ani nespinim chcem sa opytat je to normalne ? Kedy vyhladat pomoc aby sa nic nestalo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa zväčšuje každým dňom, čo spôsobuje aj naťahovanie väzov závesného aparátu maternice. To môžete pociťovať ako občasné pichnutie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach vyhľadajte Vášho obvodného gynekológa.