Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hematóm na plodovom obale

    , Autor: Lenka1994

    Dobrý deň, cez víkend som začala mierne krvácať, čo ma priviedlo na pohotovosť, keďže som bola tehotná. Lekárka mi do správy napísala, že nešlo o čerstvú krv. Navyše v správe mám napísané, že na vonkajšej stene choriónu je susp.hematóm o rozmere 23x3mm o čom mi nič nepovedala, tak neviem, čo to znamená. Bola som aj u môjho gyn. ale ten ma zospodu ani nepozrel iba sa ma opýtal zopár otázok a nasadil mi duphaston 2x denne a ak by som znova krvacala, tak mi predpísal aj dycionne tab.
    Šok pre mňa bolo aj to, že som žila v domnienke, že som 11tt+2 ale na pohotovosti mi povedali, že CRL zodpovedá 12tt+4.
    Rada by som sa opýtala, či daný hematóm môže ohroziť bábätko?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri tvorbe cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou, môže dôjsť k zakrvácaniu pri nahlodávaní ciev. Niekedy je lepšie, keď sa krv vyplavuje do pošvy, ako by sa mala hromadiť medzi stenou maternice a choriónom. Ak je hematóm na vonkajšej strane choriónu, riziko je menšie. Je to pomerne častý nález. Pokračujte v nasadenej liečbe. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.