Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prietoky

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, pan Doktor, vcera som Vam pisala olhladom prietokov z poradne, nedalo mi, a bola som u jednej doktorky sukromne, ktora mi premerala prietoky. Ale ja uz nicomu nerozumiem. Ona mi zas merala UMB PI 0,72 a UMB RI 0,50. Pri prietokoch sa kolko faktorov meria? Ona zas hovorila, ze je vsetko ok. V nemocnici mi zas merali au pi 0,88 a amc pi 1,12 (8%).
    To su 4 rozne hodnoty? Ja uz nicomu nechapem. Ani na internete som nevedela nic najst, ani hodnoty, ani ze co su to zac..... :(
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri štandardnom meraní prietokov sa realizuje vyšetrenie prietokov krvi v pupočníkovej artérii (AU, UMB), kde sa meria PI (pulzatilný index), RI (rezistenčný index), S/D, (pomer systola/diastola) a HR (heart ratio, teda počet úderov srdca plodu za minútu). Pri rozšírenom vyšetrení prietokov sa meria pomer PI v pupočníkovej artérii a v AMC (arteria media cerebri - čo je jedna z ciev v mozgu). Všetky výsledky sú u Vás v poriadku. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Dusty128

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať na meranie prietokov dnes MCA PI 2.07 a UmA PI 1.1… to MCA PI mi príde zvýšené, plod mal frekvenciu srdca na CTG 145-150/min. Som v 34+1tt a dieťatko je posledné 3 dni veľmi aktívne. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, na základe čoho Vám príde hodnota MCA zvýšená. Hodnoty prietokov máte v norme. Pulzatilný index (PI) v tepne v mozgu (arteria cerebri media (MCA)) je vždy vyšší, ako PI v tepne v pupočníku. Hodnota srdcovej frekvencie je tiež v norme. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Výsledky ultrazvuku

    , Autor: Kika82

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes som bola u svojho gynekológa na prehliadke. Som v 34+1tt a chcela by som Vás poprosiť o konzultáciu hodnôt z ultrazvuku či sú v poriadku, vystrašila ma najmä hodnota BPDxFOCD či nie je moc vysoká, či je syn v poriadku? Taktiež mám tehotenskú cukrovku. Hodnoty sú nasledovné:
    BPDxFOCD: 89/36+3
    TADxAPD:304/34+6
    FL:56/34+0
    Poloha plodu: ne (alebo he) - neviem to dobre z knižky prečítať
    RI v a. umbilicalis: 0,63
    Váha plodu 2436g
    Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za informácie.
    Prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavy. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch. Každý plod, ako aj každý človek, má istý tvar lebky. Niekto má ovalnejšiu, niekto okrúhlejšiu lebku. BPD je parameter šírky lebky. Ak bude mať plod okrúhlejšiu lebku, je širšia do šírky. Je to normálne. USG je v poriadku. Poloha je predpokladám pozdĺžna hlavičkou (Hl), prietoky sú v norme, odhadovaná hmotnosť plodu adekvátna.

  • Pohotovosť

    , Autor: Florencia 5

    Nakoniec som kvôli kŕčom som šla na pohotovosť zase to vyzerá na zápal no robili mi aj brušné sono pre istotu a zapli aj ten zvuk kde počuť. Nechcela som to lebo som počula že to nie je bezpečné ale chcem sa vás spýtať na tých pár minút či je to škodí a či to mohlo ublížiť bábätku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli realizované prietoky krvi v pupočníku, či pustili Vám akciu srdiečka, nemusel byť vôbec zapnutý Doppler mód. Aj keby bol Doppler použitý, krátkodobé použitie Dopplera je neškodné a využíva sa štandardne vrámci USG vyšetrenia. Ja som Vám spomínal už niekoľkokrát, že USG prístroje v súčasnosti sú úplne na inej úrovni, s úplne iným využitím žiarenia a sú oveľa presnejšie, ale aj šetrnejšie ako tomu bolo v minulosti. Doppler by musel byť zapnutý hodiny, aby to čisto teoreticky mohlo mať nejaký vplyv. Nemusíte sa obávať, plodu sa nič nestalo. Zbytočne sa každodenne stresujete a panikárite. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zrelá placenta

    , Autor: Tímea.m

    Dobrý deň. Som v 29.týždni tehotenstva. Včera na 3D ultrazvuku som sa dozvedela, že mám zrelú placentu v 2. štádiu. Podľa pani doktorky mám placentu v stave "zasypanú vápnom" ako ženy majú v 8. mesiaci.
    Chcela by som sa opýtať čo to vlastne znamená? Prečo sa to udialo? Má to nejaké vysvetlenie, že z čoho sa to robí alebo prečo? Čo sa s tým dá urobiť? Mám sa báť, že každú chvíľu bude potrebné vyvolať pôrod?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je placenta v II. stupni zrelosti, nie je ešte prezretá. Podľa popisu by sa jednalo o III. stupeň zrelosti. Neurobíte s tým nič. Je to len subjektívne vyhodnotenie stavu placenty. Takto sa Vám však neviem bez videnia nálezu bližšie objektívne vyjadriť. Objektívne sa merajú prietoky krvi v pupočníku a pri podozrení na asymetrické zaostávanie v raste sa merajú prietoky v cieve v mozgu plodu a vypočítava sa pomer týchto dvoch hodnôt prietokov (cieva v pupočníku/cieva v mozgu). Ak je plod dobre vyživovaný, nie je prítomné zaostávanie v raste a všetky hodnoty sú v norme, nemusíte sa obávať. Vhodné je pravidelné USG sledovanie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Ductus venosus

    , Autor: Lucia43

    Dobrý deň pán doktor, prosím Vás o radu.
    Som tehotna momentálne 21+4. Z prvotrimestrálneho screeningu na Slovensku mi vyšli výsledky reverzný tok cez ductus venosus.Ecografia plodu je však v norme.Tiež je tam napísane, ze v 80% reverzny tok regreduje. Máme urobené aj trisomy testy, všetko s nízkym rizikom.
    Žijem v zahraničí a tu už som robila screening v 20-tom tyž. Všetko je v norme, len v správe nieje nič o ductus venosus..Mám trvať na tom aby prietoky tiež skontrolovali? Alebo sa nemusím obávať ak je všetko ok?
    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú výsledky morfologického screeningu v norme, nie je prítomná žiadna patológia, ako aj všetky výsledky sú v poriadku, nie je celkom dôvod na obavy. Je dôležité realizovať pravidelné kontroly a postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.