Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,917 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • sanca

    , Autor: micka1992

    dakujem za odpoved menzes mam dostat 27.3 kedy bude potom vysoka sanca na otehotnenie respektivne kedy bi sme sa mohli snazit dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri snažení sa otehotnieť odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk, aspoň 2 - 3 krát týždenne, samozrejme okrem obdobia menštruácie.

Podobné otázky

  • Prve snaženie sa po zamlčanom potrate

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den,

    chcela by som sa opytat na vaš nazor, kedy je vhodne sa zacat snazit po prvom prekonanom MA v 8-9tt a nasledne kyret bol vykonany v 10+1tt.
    Momentálne uz presli presne 2 mesiace od kyretu. (bolo to prve tehotenstvo)
    Prave mi konci 2 menštruácia (s ktorou nemam ziadny problem, je rovnaka ako pred otehotnenim, mozno o trocha silnejsia)
    U mojej Dr. som absolvovala kontrolu po 1.menstruacii, vsetko bolo v poriadku.
    Stretla som sa s názorom ze je vacsia sanca na uspesne tehotenstvo do 6m od zakroku ako po uplynutí 6mesiacov, je to pravda?

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môžete sa začať snažiť otehotnieť. Vo všeobecnosti sa odporúča vyčkať 2 až 3 mesiace od zákroku. Užívajte kyselinu listovú v dávke 400ug denne.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Laura.Var

    Dobrý deň, dnes som sa Vás pýtala na ten gestacny vak a zltok a kojenie počas tehotenstva. Podľa meškajúcej menštruácie som 7+1 a podľa usg 6+0, čiže to mi sedí podľa Vás, čo ste mi napísali. Čiže je tam šanca, že na další týždeň (mám ísť na kontrolu v piatok) uz bude vidno akciu srdiečka ? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste podľa USG 6+0, iba na základe merania gestačného vačku a nebolo ešte vidieť embryonálne štruktúry, je možné, že sa jedná o anembryomolu - formu patologického tehotenstva, kedy v gestačnom vačku nie sú prítomné embryonálne štruktúry. Ak nemáte žiadne ťažkosti a jedná sa o chcené tehotenstvo, USG je potrebné zopakovať s odstupom 7 - 10 dní. Podľa výsledku USG sa určí ďalší postup. Neviem sa Vám takto k tomu bližšie objektívne vyjadriť.

  • Septum uteri

    , Autor: anna-2

    Dobrý deň, na poslednej poradni mi určili, že mám septum uteri (som v 16tt) doktorka mi len na to povedala že najskôr pôjdem cisárskym, ale nemám sa tým zaťažovať, pretože dieťa je v poriadku má miesto a môže sa to zatlačiť a skúsia neskôr aby som šla spontánne alebo ten cisársky. Lenže je to moje prvé babo a mám strach. Skôr na nete som čítala, že je problém s otehotnením ako teraz keď je už tam človiečik. Mohli by ste mi prosím vás napísať či je nejaká šanca potratu, alebo vážne dieťa je mimo toho a bude v poriadku a má miesto len pôjdem pravdepodobne tým cisárskym ? Ďakujem veľmi pekne za Odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že ak ste už v 16. týždni tehotenstva a všetko je v poriadku, embryo sa neuhniezdilo v mieste septa a placenta bude plnohodnotne plniť svoju funkciu. Nepoznám USG nález, ale ak je prítomné kompletné septum, čiže jedná sa o uterus septus, pôrod bude vedený cisárskym rezom, najoptimálnejšie týždeň pred termínom pôrodu. Po šestonedelí bude vhodné realizovať diagnostickú hysteroskopiu za účelom ozrejmenia rozsahu septa, prípadne zvážiť možnosti, či jeho odstránenie.

  • Ide o anembryomolu?

    , Autor: Ninast10

    Dobrý deň, aktuálne som podľa kalendára 5+5tt, posledná menstruacia bola 17.2. Na prvú kontrolu ku gynekológovi som šla 21.3 a to po pozitívnom teste cez víkend. Na prvej kontrole nebolo nič jednoznačne vidno ale doktorka zhodnotila že to tehotenstvo určite je, vysoká sliznica maternice tomu nasvedčovala, myslím že nič iné tam vidieť nebolo. Na ďalšiu kontrolu som išla 28.3, kedy som bola podľa kalendára už 5+4tt. Na ultrazvuku bol gestacny váčok, veľkosti 10 mm ale nič iné prítomné nebolo. Pani doktorka hned povedala že to je o niečo menšie ako by malo byt a nie úplne v poriadku, keďže je to 6tt. Poslala ma ale domov s tým ze ďalšia kontrola bude o dva týždne. Mohlo by to byt tehotenstvo bez embrya? Alebo je šanca ze sa embryo naozaj ukáže a všetko bude v poriadku ? Pretože sa pani doktorka k tomu vôbec nevyjadrila. Podľa môjho sledovania som ovuláciu mohla mat až taký 17 ty deň a pohlavný styk bol len cez ten víkend pred ovuláciou pretože som bola odcestovana. Je teda možné že by tých pár dni posunutej ovulácie (2-3 dni možno) mohlo spôsobiť takýto nález na ultrazvuku ? Alebo je tam mala šanca ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste mali pohlavný styk iba ten jeden krát a podľa toho to vychádza na 6. týždeň tehotenstva, v poriadku to asi nebude. Niekedy sa však stáva, že datácia tehotenstva nesedí s dátumom poslednej menštruácie, keď k tehotenstvu došlo neskôr. Ak ste mali pohlavný styk aj v marci, nedá sa vylúčiť, že ste otehotneli práve vtedy. Ak sa jedná o žiadané tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, nález je potrebné odsledovať, tak isto aj dynamiku beta HCG. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Úder prsníka

    , Autor: Krokodil

    Dobrý večer pán doktor včera sa môj syn jasil hral a omylom mi asi z 2 metrovej vzdialenosti hodil také ťažké cca 10cm autíčko do prsníka veľmi to bolelo som ešte aj tehotná 20tt a moje otázky sú môže to mať nejaký vplyv na plod? A aká je šanca koli tomu dostanem rakovinu prsníka? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na tehotenstvo to nemá žiadny vplyv. S rakovinou prsníka to tak isto nesúvisí. Môžete mať na prsníku modrinu. Odsledujte si to.