Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sono

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, pan Doktor,

    ako stale, aj teraz som zvedava na Vas nazor. Som v 37+0, a bola som dnes na sone, a dr mi namerala hodnoty a povedala, ze je vsetko OK:
    BPD 92
    HC 325
    AC 306 (34+4)
    FL 75
    Poloha I. hlavou dole
    Morfologia: 2870g
    Placenta v predu
    Grading placenty: 150/min
    Mnozstvo plod. vody: norma
    PI Am: 1,02
    PI MCA 1,22
    Zodp 36+2tt...

    Chcem sa opytat pan Doktor, su tieto vysledky v norme? Aj prietoky? Teraz uz chodim do nemocnice na poradne, ale moja gynda mi merala babatko stale tak, ze o 2 tyzdne bol vacsi.... Som teraz dost vystrasena, a aj co sa tyka bruska babatka. Nic mi nato nehovorila, ale teraz som si vsimla iba, ze ma o 2 tyzdne mensie brusko. Moze to suvisiet s nejakym problemom? Alebo bolo sposobene tym, ze som bola hladna a nejedla som? Mali sme aj NIFTY test a vsetko bolo OK.

    Mimochodom ja mam tiez male tehu brusko.

    Dakujem velmi za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dvojtýždňový rozdiel nepredstavuje zaostávanie. Popisované výsledky prietokov, ako aj oziev plodu, či množstva plodovej vody sú v poriadku. Nemusíte sa znepokojovať. Pokračujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Brutálne bolesti

    , Autor: Abc

    Dobry den, Som v 6+6tt. Včera som bola na sono, všetko je v poriadku, aj keď malinke ešte nie je vidno. Nekrvacam, nešpinim. Ale už sa mi stalo druhý krát v noci, že sa mi snívalo o sexe a zrazu som sa zobudila na brutálne bolesti podbrušku, tam kde je maternica. Ale keď hovorím brutálne tak brutálne. Nedá sa mi vtedy ani postaviť, ani vystriet, proste nič len čakám co to prejde. Prvýkrát to do minutky odznelo a spala som ďalej. Túto noc, teda po hodine spánku som sa na to zobudila, strašne to bolelo, krútila som sa po celej posteli. Totálne som sa spotila, vyzvracala som sa, potom vykakala a bolesti prešli a teraz ani neviem že by sa niečo také udialo. Na noc si vkladám progesteron, ale z toho si myslím ze to nemôžem mať. Nikdy som z neho nemala dáky problem. Môj doktor tvrdí , že bolesti sú normalne, že sa roztahuje maternica, ale až takéto bolesti???
    Zároveň doktor vylucil mimomaternicove

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, k príčinám, ani k intenzite bolestí sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je pravda, že maternica sa každým dňom zväčšuje a dochádza tým k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo žena môže pociťovať ako pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve, nemali by to ale byť až tak intenzívne bolesti, ako opisujete. Ak máte vylúčené mimomaternicové tehotenstvo a t.č. nemáte ťažkosti, odsledujte si to. Ak by sa stav opakoval alebo zhoršil, navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú pohotovost.

  • Placenta

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň včera som bola na pohotovosti kvôli bolestiam. Včera som mala veľmi bolestivý ultrazvuk cez brucho. Doktor silno veľmi silno tlačil na brucho aby dačo vôbec videl na pohotovosti mi povedali že je zbytočne že mi robil aj vaginálne aj brušné sono a že vôbec nebolo tak potrebné tlačiť keď zle videl plod stačilo vaginálne vyšetrenie. Ja mám od toho vyšetrenia bolesti. Chcela som vedieť či nemohol poškodiť tým tlakom placentu? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 12. týždni tehotenstva sa nejedná o placentu, ale o chorión. Maternica je ešte v malej panve, takže tlakom na brucho sa maternica netlačí. Na tehotenstvo to teda nemalo vplyv.

  • Ultrazvuk

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň dnes ráno som bola na kontrole sone a ultrazvuku vaginálny trval pár minút do 10 Max a brusny cc6 minút cez deň som však mala také silné kŕče a bolesti tak som bola na pohotovosti v noci pozreli len akciu srdiečka pár minút. Všetko bolo ok chcem sa len spýtať či časté sono môže ublížiť bábätku? Najbližšie mám sono až o dva týždne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Dnešné moderné USG prístroje majú nízku dávku USGF žiarenia. Museli by ste byť ultrazvukovaná hodiny, aby to malo teoreticky nejaký vplyv.

  • Tlak

    , Autor: Florencia 5

    Ani tlak na brucho lebo tým sonom veľmi tlačil a či môže byť brušné sono v takom skorom týždni 11+3tt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať. Zárodok je v maternici dobre chránený. USG vyšetrenie nespôsobí negatívny vplyv.

  • Sono na bruchu

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň mala som kontrolu u gynekológa a kontroloval priebeh tehotenstva vaginálne ale aj na bruchu sonom to dosť tlačilo ale len to chcel pozrieť bolo to pár minút 5 cca chcem sa spýtať či môže sono to na bruchu nejako uškodiť plodu pozeral to doktor len pár minút a síce to tlačilo dosť silno povedal že to je v poriadku. Chcem sa len spýtať či môže tento typ sona ublížiť som cca 11+4 tt? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, USG vyšetrenie, či už brušnou alebo vaginálnou sondou nemá negatívny vplyv na tehotenstvo.