Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,919 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • sanca

    , Autor: micka1992

    dakujem za odpoved boli bi aj nejake komplikacie ked sa pri diabete na diete otehotnie mislim tak ci bi som si musela pichat inzulin

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto dopredu Vám to neviem povedať. Tehotenstvo s diabetom je samo o sebe rizikové. Niekedy je nutné prejsť až na liečbu inzulínom, niekedy stačí navýšiť tabletkové antidiabetiká.

Podobné otázky

  • Otázka

    , Autor: Mirka1111

    Dobrý deň p.doktor, som v 14 tt a už 3 krát som bola v nemocnici kvôli krvácaniu z hematónu vzadu na maternici. Teraz pri poslednej hospitalizácii mal veľkosť 49x18x29 mm. Vždy sa krvácanie podarilo zastaviť a poslali ma domov s kľudovým režimom. Okrem toho mi však teraz na sone zistili aj adenomyom vpredu na maternicii o veľkosti 49x26x47 mm. Beriem Ascorutin a hormonálne lieky s obsahom progesterónu. Plod je zatiaĺ v poriadku, placenta je na zadnej stene maternice. Prosím Vás p.doktor je šanca, že sa hematóm vstrebe a adenomyon nebude spôsobovať ďalšie komplikácie? Je podľa Vás šanca na úspešné donosenie dieťatka aj na základe umiestnenia a výskytu hematómu? Dosť ma tieto komplikácie vystrašili. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je reálne možné, že sa hematóm vstrebe a tehotenstvo úspešne zavŕšite pôrodom. Ste však ešte len na začiatku tehotenstva, máte pred sebou ešte dlhú cestu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , prosím vss chcem sa opýtať , som 3x tehotná . 1teh missed v 7tt druhé s komplikáciou toxoplazmózy donosene dcéra je v poriadku a zdravá. Musela som si hneď pichat injekcie clexane a sledovaná na endokrinológii . Teraz 3 tehotenstvo mi vyšla 1 kontrola cez sviatky kde sa nerobilo potom celý týždeň dovolenka vzala ma až 2.1.2023 kde 8w2d bola akcia srdca a všetko Ok . Na hematologii som bola až dnes 11.01.23 kde mi dala injekcie aj železo. Povedala že už tam je problém so zrážanlivostou môžem vyť nejaký 9tt a 4 deň ak som sa na hematologiu dostala tak neskoro aka vysoká šanca je že sa mihlo niečo stať ? Berie aj Duphaston kvôli tomu že som v 6w2d bola na pohotovosti pre ružový výtok .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. V tomto týždni tehotenstva platí zásada “všetko alebo nič”, embryo sa buď uchytí alebo nie. Ak ste začali s aplikáciou nizkomolekulárneho heparínu podľa odporúčaní hematológa a na gynekologickej kontrole bude všetko v poriadku, nemusíte sa obávať.

  • 8+2tt bez akcie srdiečka

    , Autor: Nikol_Jacko Vaňová_0101103231

    Dobrý deň, aktuálne som 8+2tt podľa poslednej menštruácie. (Cykly mám 30-35 dňové). No lekár videl na sone len plod bez akcie srdca. V 6+1tt videl len prázdny gestačny vak. Viem,že to nevyzerá dobre,ale lekár rozhodol ešte týždeň počkať. Je ešte šanca,že o týždeň bude už aj akcia srdca? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a tehotenstvo je žiadané, dá sa počkať ešte týždeň. Ak bude USG nález o týždeň porovnateľný s dnešným, jedná sa o Missed Ab a maternicu bude treba vyčistiť.

  • Placenta praevia

    , Autor: micka10

    Dobry den som v 18 tt hospitalizovana so slabym krvacanim a ruzovym vytokom na zaklade nizsie ulozenej placenty 2 stupen. Bola mi podana len jedna injekcia na zastavenie krvacania odvtedy len pri dlhsom stati a pohybe mam ruzovy vytok. Chcem sa opytat aka je sanca na normalne donosenie dietatka a ked ma prepustia domov co robit a co nie nakolko sa uz chcem vyhnut hospitalizacii, jedno dietatko doma mam ktore je male este. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, najvhodnejšie je pýtať sa priamo ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť k nálezu, ako aj k ďalšiemu postupu. Vo všeobecnosti je pravdepodobnosť pôrodu v termíne pomerne vysoká, samozrejme plánovaným cisárskym rezom v 38. - 39. týždni tehotenstva. Je potrebné sa šetriť, nemusíte však iba ležať. Mali by ste sa však vyhýbať zdvíhaniu ťažkých predmetov, ako aj dieťaťa doma. Zatiaľ ste však podľa opisu iba v 18. týždni tehotenstva. Ak je placenta na prednej stene maternice, je možné, že sa ešte rastom maternice vysunie vyššie. Spôsob vedenia pôrodu záleží aj od typu vcestnej placenty. Nepoznám však bližšie informácie, USG nálezy, ani okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Akcia srdca plodu

    , Autor: Mirka91

    Dobry den.
    Chcela by som sa spytat, ci je nejaka sanca, ze babatku zacne bit srdiecko po 8tt, ak dalej rastie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nie je prítomná akcia srdca v 8. týždni tehotenstva, jedná sa s najväčšou pravdepodobnosťou o Missed abortion, teda zamlčaný potrat. Ak nie je prítomná akcia srdca, embryo sa nevyvíja a nerastie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.