Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,848 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • sanca

    , Autor: micka1992

    dakujem za odpoved boli bi aj nejake komplikacie ked sa pri diabete na diete otehotnie mislim tak ci bi som si musela pichat inzulin

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto dopredu Vám to neviem povedať. Tehotenstvo s diabetom je samo o sebe rizikové. Niekedy je nutné prejsť až na liečbu inzulínom, niekedy stačí navýšiť tabletkové antidiabetiká.

Podobné otázky

  • Laparoskopicka serklaz

    , Autor: Zuzu1987

    Dobrý deň. Som po 3 potratoch 21tt, 14tt a 16 tt. Príčinou bol makky krčok maternice a predčasne pôrody. Bolo mi odporučená serklaz pred tehotenstvom. Máte s tým nejaké skúsenosti? Ako je šanca vynosiť dieta? Je nutne ležať pocas tehotenstva? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ešte som sa nestretol so cerclage realizovanou pred tehotenstvom, takže sa Vám neviem vyjadriť. Vzhľadom k okolnostiam sa u Vás dá rozmýšľať o profylaktickej cerclage, ktorá sa realizuje na konci prvého trimestra.

  • Dvojičky

    , Autor: Katarína_Fiľová_0320113022

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Pomaly začíname plánovať druhé tehotenstvo ale trochu sa obávame dvojičiek, čítala som, že šanca sa zvyšuje vekom a každým ďalším tehotenstvom, prípadne som počula aj o dvoch ovuláciách medzi cyklami. Je možné nejako ovplyvniť narodenie dvojičiek napríklad čo sa týka tých ovulácií alebo je to čisto vec náhody? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ovplyvniť to za normálnych okolností neviete, je to vec náhody, či ak má pár predispozíciu na viacpočetné tehotenstvo.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Emmae

    Dobrý deň,v piatok(19.11)som robila priateľa rukami mal ich od toho aj on a potom po 20-30 minútach on mna prstami no ruky si utrel iba do servítky a mal ich suché od rana ma boli podbruško a škvŕka mi v bruchu.Myslite si ze je tam nejaká šanca ze som tehotná alebo si to iba domyslam.Neviem koľko prežije spermia na vzduchu takze neviem posúdiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste nemali nechránený pohlavný styk, tehotná uvedeným spôsobom nebudete.

  • Je veľká šanca byť tehotná?

    , Autor: Maja9511

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať, je nejaká šanca, že by som mohla byť tehotná ak som mala s priateľom sex a on mal kondóm, ja som mala pharmatex gél, určite dobre aplikovaný a on sa do mňa nespravil, ale až po niekoľkých minútach vonku mimo mňa? Plus som v sebe určite mala alkohol z oslavy, tak či to nejak nemohlo znížiť účinok gélu alebo či napriek tomu všetkému môžem byť tehotná. Hormonálnu antikoncepciu nemôžem užívať. Ďakujem za odpoveď, prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za daných okolností tehotná nebudete, nemusíte sa obávať.

  • Missed abortion

    , Autor: Whiteseahorse

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa spytať na Váš názor. 22.8. som mala poslednú menštruáciu, 3.9. sme s partnerom splodili dieťatko, počas mojich plodných dní je to jeho aj moje prvé. Nikdy sme sa nechránili celé 3r nakoľko partnerovi bolo povedané, že tam nieje skoro žiadna šanca aby mal dieťa dokým nepodstúpi operáciu, nakoľko má nejaké kŕčové žily alebo čo v semenníku. Ja mám 25r a partner má 34r ako vysvitlo pred počatím dlhodobo užíval aj amfetamín vo vysokých dávkach a taktiež marihuanu. Ja som nikdy žiadne drogy neužívala, nefajčím ani nič, cytológiu mám v úplnom poriadku, neprekonala som žiadne pohlavne choroby, na začiatku tehotenstva som, ale pila trochu alkoholu na oslave, vtedy som ešte nevedela, že som v druhom stave. Bolo to neplánované tehotenstvo. Dneska som bola v poradí už na treťom ultrazvuku za posledné 3 týždne. Bolo mi povedané, že je tam 1 gestačný vak a v ňom zárodok, ktorý meria pol centimetra, plod podrástol aj gestačný vak sa zväčšil, ale že akcia srdca je neprítomná. Diagnostika znela jasne Missed abortion. Chceli ma operovať už tento piatok. Odmietla som zákrok a vyžiadala si ešte jednu kontrolu. Podpísala som papier, že na vlastné riziko som odmietla zákrok. Mám sa vrátiť pondelok ráno na ultrazvuk a následne mám podstúpiť hneď aj zákrok, ak nebude biť srdiečko. 2 lekári sa vyjadrili, že na 99,9% je to bez šance a len zbytočne ohrozujem svoje zdravie čakaním na nejaký zázrak. Napriek tomu by som rada počula aj Váš názor, nakoľko si Vás veľmi vážim a mám pocit, že ste profesionálom v tomto obore. Ťažkosti nemám zatiaľ žiadne, príznaky tehotenstva pretrvávajú. Krvacať som nekrvácala. Akurát čo som postrehla bolo veľmi mierne špinenie pár hodín pred pár dňami, hnedý výtok.
    Moja otázka znie: Na základe vyššie uvedených informácií, tu podľa Vás naozaj nie je žiadna šanca na záchranu miminka? Je plod primalý a vývoj nepokračuje, a už ani nebude?
    Ďakujem za váš čas a skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak je to chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, môže sa počkať a realizovať kontrolné USG vyšetrenie. Príznaky tehotenstva mať budete, ste tehotná. Práve preto je Missed Abortion - zamlčaný potrat, že pacientka nemá žiadne ťažkosti, príznaky tehotenstva pretrvávajú, iba zárodok sa prestane vyvíjať. Ak nie je prítomná akcia srdca, zárodok odumrel. Jedná sa o patologické tehotenstvo a je potrebné dutinu maternice vyčistiť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorý poznajú presný nález, ako aj všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.