Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hematom

    , Autor: Bora2001

    Dobrý deň, som v 11tt a 3 dni.Chcela by som sa spýtať v nedelu som začala krvacat svetlou krvou. Bola som prevezena do nemocnice, kde na sone videli hematom. Nevedia, ci krvacanie bolo z neho, alebo nie. V pondelok som bola u svojho gynekologa, potvrdil hematom vo veľkosti 1,5 cm. Doporučil kľudovy režim na lôžku. Beriem duphaston od 7tt, plus magnezium, asccorutin 3x denne. V pondelok na kontrole bol plod v poriadku, akcia srdca potvrdená. Od vtedy spinim na hnedo/ čierno. Každým dnom menej a menej. Dnes už skoro vôbec. Chcela by som sa spýtať, či pri vyplavovani hematomu mohli byt bolesti v podbrusku, ako pri menstruacii alebo išlo skorej o rast maternice ? Bolesti uz ustúpili, je dôvod na paniku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva súvisí najčastejšie s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Často dochádza ku vzniku hematómu. Jeho vyplavovanie môže byť aj vo forme hnedého, či bordového špinenia, ale aj jasnočervenej krvi. Odsledujte si to. Bolesti v podbrušku mohli byť z rôznych príčin. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Lucka_B

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa poradiť ohľadom krvacia v tehotenstve. Aktuálne som v 21.týždni tehotenstva, prvýkrát som zakrvacala asi v 10 týždni, všetko bolo v pohode. Minulý týždeň som ráno otvorila oci a vyšlo zo mna dosť veľa krvi, aj zrazenina. Pár dni ma nechali v nemocnici, všetko bolo v poriadku, akurat mam nižšie placentu. Včera som bola na kontrolu, opäť sa bábätko hýbalo, žiaden hematóm, dosť plodovej vody, no dnes ráno sa mi to opäť zopakovalo, vyšla zo mna krv aj zrazeninka. Teraz už nie je ani naznak po krvi, len akokeby praskla nejaka cievka, možno aj kvôli tomu, že mam nižšie placentu. Moj lekár však dnes neordinuje, momentalne už nie je náznak po krvi, cítim sa ok, nič ma neboli, pohyby cítim aj teraz. Neviem, prečo sa to deje, či sa mám znepokojovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie, či špinenie do 16. ukončeného týždňa tehotenstva najčastejšie súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka špinenia, či zakrvácania v II. trimestri, príčin môže byť viacero, od vcestnej, či nižšie uloženej placenty až po zvýšenú praskavosť cievok krčka maternice. Hematóm sa môže vytvoriť, vstrebať, odkrvácať a môže sa vytvoriť ďalší. Dá sa povedať, že je lepšie, keď sa krv dostane von, ako by sa mala hromadiť v maternici. Tmavá krv je stará krv, ktorá môže z pošvy vytiecť aj po niekoľkých dňoch od krvácania. Jasnočervená krv je čerstvá krv. Nevidel som však nález, nepoznám ani výsledky vyšetrení, či ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne, najmä pri silnom krvácaní vyhľadajte gynekologickú pohotovosť.

  • hematon

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den, pan Dr. , je mozne aby hematon vznikol zo dna na den? Totiz vcera som bola na prvom sone vsetko OK, 7+1tt akcia srdiecka bola plod zodpovedal presne tyzdnu tehotenstva podla MS.No dnes nadranom som znicoho nic zacala krvacat celkom silno, hned som bezala smer pohotovost. Nakolko vcera bolo vsetko ok nechapala som co sa to deje.Pozreli ma a nasli mi tam hematon 16mm a pravdepodobne z toho to krvacanie. Plod bol v poriadku.Nariadili mi len kludovy rezim. Zatial je to ok, este sem tam jemne zakrvcam.som uz po dvoch MA, takze uzivam z hematologie Anopyrin 100 a od gyn. a reproimunologa mam preventivne nasadeny fraxip. 0,3 + progesteron 400 mg denneCo by ste mi odporucili, zatial vysadit fraxiparin? teda mohlo to byt sposobene tymito liekmi? Nikdy predtym som hematon nemala.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či krvácanie do 16. týždňa tehotenstva je spôsobené najčastejšie tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. 18 mm hematóm nie je žiadna katastrofa. Je lepšie, ak sa krv vypudí von z maternice, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hematómu. Predpísané lieky nevyhadzujte. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hematóm v 6tt

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň, práve som v 6+0 týždni tehotenstva a gynekológ mi oznámil, že mám plošný hematóm nad plodovým vakom. Akcia srdca aj všetko ostatne bolo v poriadku. Od začiatku tehotenstva mám nariadené si dávať 2x denne progestenale na vklad kvôli tomu, že som vo 4 týždni trochu splnila ružovým výrokom. Teraz ho mám užívať stále do konca prvého trimestra. Mám nariadený kludovy režim. Neviem vôbec ci mám len ležať alebo môžem bežne fungovať. Mám aj 2rocnu dcéru, tak preto sa pýtam. Snažím sa ju vôbec nedvihat. Hematom mi zistil na kontrole, nespinila som ani nekrvacala zatiaľ. Je podľa vás hematóm veľmi rizikový pre tehotenstvo ? Musím len ležať ?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým výtokom, či hnedým špinením. je do 16. týždňa pomerne časté. Príčinou je tvorba cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom (teda budúcou placentou). Iba na základe opisu mi nie sú úplne jasné všetky okolnosti. Nepoznám ani nález, či ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemyslím si však, že je nevyhnutné iba ležať. Najobjektívnejšie sa Vám k tomu však vie vyjadriť Váš obvodný gynekológ.

  • Hematóm a hnedý výtok

    , Autor: Kristínnka

    Dobrý deň chcem sa spýtať pár otázok. Som v 12t+5d tehotenstva. Keď som bola na konci 10 týždňa bola som hospitalizovaná v nemocnici kvôli krvácaniu. Dávali mi lieky a injekcie. V ten deň ráno sme mali pohlavný styk a krvácanie začalo poobede. Utekala som na pohotovosť. Po prepustení mi povedali že mám hematóm a menšiu zrazeninu. Povedali tiež že s bábätkom je všetko v poriadku. Bola som u svojho gynekológa a ten mi predpísal Progesteronelle 200mg dvakrát denne zapiť alebo vaginálne. Užívam ich pravidelne, sex sme vynechali. Posledné tri až 4 dni som začala špiniť a začal mi hnedý výtok. Ale žiadne krv ani zrazeniny. Čítala som že sa tým hnedým výtokom ten hematóm vstrebáva a vylučuje. Mala by som ísť k doktorovi? Nie je nič vážne to špinenie? Ďakujem zaq odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie hnedou (starou) krvou, prípadne slabé krvácanie do 16. týždňa tehotenstva je spôsobené najčastejšie tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Rovnako tak, ak už je prítomný hematóm nad vnútornou bránkou, jeho vstrebavánie a postupné vylučovanie sa môže prejaviť hnedým špinením. Ak sa nejedná o silné krvácanie, nie je nevyhnutné navštíviť pohotovosť. Odsledujte si to. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hematon v 12tt

    , Autor: Maty134

    Dobrý deň na prehliadke mi našli hematon 20x40mm som v 12tt+5 a mám obavu, či hematon môže ešte spôsobiť potrat veľmi sa bojím. Zatiaľ nešpinim. Predpísali mi progesteron ráno a večer popri tom užívam na syndróm lepivych doštičiek anopirin 100 ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hematóm v I. trimestri je pomerne častý. Samozrejme záleží od viacerých okolností, veľkosti hematómu, jeho lokalizácii, prejavom, ... Do 16. týždňa tehotenstva sa tvoria cievne prepojenia medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Tým, že užívate Anopyrin máte riedenú krv, čo zvyšuje riziko špinenia, krvácania, či tvorby hematómu. Okrem predpísaných liekov môžete skúsiť užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v nasadenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.