Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ..

    , Autor: Daša28

    Dobrý večer chcela by som sa spýtať som v 14tt a 3 dni.
    Mám prekážku v práci skrz corony. Bola som na brigáde kde je chlad a v stojí som cca 8 hodín. Bola som tam len 3 dni a domov som prišla horúčkach a naposledy som sa nevedela postaviť z postele. Doktorka mi povedala že mám zablokovaní platničku a nemám sa zaťažovať.Chcela by som sa spýtať či je vhodné v tehotenstve sa vrátiť k tej brigáde do chladu keď mám aj tie problémy teraz.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve by som takéto brigády, ktoré Vás vyčerpávajú, spôsobujú problémy, pokles imunity a teploty nevykonával.

Podobné otázky

  • pohyby

    , Autor: Anettka

    dobry den pan doktor.. druhe tehonestvo všetko v poriadku ale chcem sa spytat kedy mozem citit pohyby.? som 15tt dcerka podla sona je o tyzden vačšia a vzdy na večer pocitujem uz nieco :) chcem sa spytat či je to mozne? a či je možne ze porodim skor nakolko mala je stale velka? mam uz druhy tp dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u viacrodičiek je vnímanie pohybov plodu prítomné v skoršom týždni tehotenstva, ako u prvorodičiek, ktoré začínajú cítiť pohyby plodu neskôr. Viacrodička môže cítiť pohyby plodu aj v 18. týždni tehotenstva, je to naozaj individuálne a záleží od viacerých okolností. Odsledujte si to.

  • Hematon

    , Autor: Veronika26

    Dobrý deň bola som u doktora nešpinila som par dni iba taky vytok som mala taky priesvitno-žltý..doktor mi napísal do spravy :" hematón pod plod. vajcom je v regresii..znamená regresia ústup?
    A chcela by som sa spýtať ako som spomínala špinenie som nemala par dni ani tmavú-hnedú krv ..a dnes sa kúsok objavila ..samozrejme som.kus viac pochopila aj viac porobila samozrejme a pomalom a kľudnom režime...môže byť ze sa hematom zase začal vyplavovat alebo vstrebávať po par dňoch?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hematóm v regresii znamená, že sa zmenšuje, teda vstrebáva. Do 16. týždňa tehotenstva sa špinenie môže vyskytovať. Nemusí sa však objavovať každý deň. Je to individuálne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Mokre nohavičky

    , Autor: Abc

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, či je normálne mat stále, ale ze stále mokre nohavičky. Som.v 20tt a už dlhšie pozorujem mokro. Je to ako voda...Dnes som bola aj na poradni, doktor sa k tomu vyjadril len tak, že plod na dosť vody. Môže to byť vytok alebo odtok plodovej vody?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať iba o vodnatý výtok, ktorý je v tehotenstve pomerne častý. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikovať vaginálne probiotiká. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hmotnosť plodu

    , Autor: Dominika.1

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať.. začala som 16tt a na lekárskej správe som si všimla, že bábätko ma 107g, ale všade čítam, že v tomto týždni by malo mať okolo 70. Nie je to veľa? Začínam stresovať, kto porodí 5kg dieťa ????
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 16. týždni tehotenstva sa realizuje biometria plodu, kde plod zodpovedá istému týždňu tehotenstva. Samozrejme, softvér prepočíta aj odhadovanú hmotnosť plodu, je to však parameter, ktorý sa v tomto týždni nehodnotí. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nevidím žiadny dôvod na obavy. Absolvujte morfologický (genetický) skríning v 20. týždni tehotenstva a následne fetálny skríning v 30. týždni tehotenstva, kde sa už dá hodnotiť odhadovaná hmotnosť plodu.

  • progesteron

    , Autor: vesssa

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecny liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zásadný rozdiel je v účinnej látke a v dávke. Osobne mám radšej Progestanelle, aj keď viem, že je drahší. Nemusíte sa obávať, pre plod je bezpečné. štandardne sa progesterónový blok užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Oblička, ako taká sa pri hydronefróze nemusí zväčšovať, zväčšuje sa obličková panvička, teda štruktúry vnútri obličky. Nie, po vysadení po ukončenom 34. týždni tehotenstva sa nespustí pôrod, nemusíte sa obávať. Maltofer sa používa ako feropreparát v tehotenstve pomerne často. Ak však budete kľudnejšia, môžete užívať Sideral Forte v dávke 2x1 tabletka. Nízky hemoglobín, teda anémia u ženy môže spôsobiť komplikácie v tehotenstve a počas pôrodu najmä pre matku. Keďže pôrod je spojený s krvnou stratou, je potrebné mať hodnoty hemoglobínu aspoň nad 110 g/l. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.