Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,986 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • ..

    , Autor:

    Dobrý večer chcela by som sa spýtať som v 14tt a 3 dni.
    Mám prekážku v práci skrz corony. Bola som na brigáde kde je chlad a v stojí som cca 8 hodín. Bola som tam len 3 dni a domov som prišla horúčkach a naposledy som sa nevedela postaviť z postele. Doktorka mi povedala že mám zablokovaní platničku a nemám sa zaťažovať.Chcela by som sa spýtať či je vhodné v tehotenstve sa vrátiť k tej brigáde do chladu keď mám aj tie problémy teraz.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tehotenstve by som takéto brigády, ktoré Vás vyčerpávajú, spôsobujú problémy, pokles imunity a teploty nevykonával.

Podobné otázky

  • tlak

    , Autor:

    Dobry den, som v 37tt a minuly tyzden vo štvrtok ma hospitalizovali kvoli vysokemu tlaku. Avsak moc aj krv boli v poriadku a opuchy sa neprejavili... prepustili ma s tym ze mam uzivat magnezium a guajacuran 3xdenne po 1 tabletke a dopegyt si dat iba ak by tlak stupol nad 140/90. Chcem sa spýtať, pocas dna sa mi stane ze ked si zmeriam vyskoci mi aj na 150/100 ale ked pockam 10minut mam tlak opat normalny... je teda relevantne uzit dopegyt ked po par minutach tlak klesne? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčam si tlak merať aspoň po 5 - 10 minútach sedenia v kľude. Veľmi tiež záleží od druhu tlakomeru, ako aj od miesta merania, či spôsobu merania. Ak sa hodnoty tlaku nedržia nad 140/90 Torr vrátane, Dopegyt užiť nemusíte. Odsledujte si to. Pri opakovane nameraných hodnotách tlaku nad 140/90 Torr navštívte nemocničné zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • HCG v krvi

    , Autor:

    Dobrý deň som 14den po KET a prišli mi výsledky s krvi a nechápem hodnote ukazuje mi hodnotu 5.1
    (Referenca hodnota je <0.6)
    Znamená to že som tehotná a hodnota je dobrá?
    Pri prvom tehotenstve som mala číslo okolo 200 ..teraz mám aj krásne silné čiarky a hodnota len 5.1 nechapem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vyšetrenie krvi na beta HCG bude potrebné s odstupom niekoľkých dní zopakovať. Z uvedeného výsledku sa Vám neviem jednoznačne vyjadriť o úspechu IVF-ET. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie.

  • Test negatívny ale menstruacia nikde, Som tehotná alebo nie?

    , Autor:

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať jednu otázočku.. Pred dvoma mesiacmi som vysadila antikoncepcne tabletky po prvom týždni užívania tabletiek z druhého radu som zjedla 1 tabletku a potom som už viac tabletky nejedla do 3 dní som dostala menštruáciu to bolo 5 augusta a od vtedy som už nedostala menstruaciu môžem byť tehotná? Robila som si tehotenske testy ale stále ukazuje 1 čiarku na dvoch testoch sa mi zdalo ze veľmi slabúcko bolo vidno druhu čiarku ale len veľmi slabúcko a len na dvoch testoch z 10tich.. Niekedy mi je aj nevoľno, som veľmi unavená skoro nič sa mi nechce mam strašnú chuť do jedla, a niekedy ma aj hlava boli cely deň.. Môže to byť tehotenstvo?? Babätko by sme chceli už som zúfalá ci sa mam tešiť alebo nie.. Ku doktorovi som už objednana.. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Absolvujte plánované gynekologické vyšetrenie, na základe ktorého sa vylúči alebo potvrdí tehotenstvo a určí ďalší postup.

  • Oxygenoterapia

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor. Som v 29 týždni tehotenstva. Som nachladená, kde má upchaty nos a bolesť hrdla. Vyplachujem si nos morskou vodou, no nie veľmi to pomáha. Ťažko sa mi dýcha a nemôžem spať. V lekárni mi povedali, že okrem morskej soli tehotne nemôžu nič iné aplikovať do nosa, tak trpím. Dostala som ponuku na domácu oxygenoterapiu. Prosím Vás je to v mojom štádiu tehotenstva vhodné ? Nemôžem touto terapiou bábätku uškodiť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, okrem preparátov soľných roztokov existuje pár preparátov nosových kvapiek, či pastiliek do hrdla, ktoré môžu užívať aj tehotné. Prvý trimester, ktorý je najrizikovejší, už máte za sebou. Nemusíte sa obávať, vyskúšať môžete napríklad Nasivin Soft sprej, Sinupret, ... Na hrdlo môžete používať napríklad Septilen pastilky alebo rôzne bylinné pastilky, ktoré dostať bežne v lekárňach. U väčšiny z nich sa odporúča neprekračovať maximálnu odporúčanú dávku, prípadne užívať iba polovičnú dávku z maximálnej odporúčanej dávky. Oxygenoterapia na tehotenstvo nemá negatívny vplyv, naopak, niektorí odborníci ju v tehotenstve v niektorých prípadoch aj odporúčajú.

  • Váha bábätká

    , Autor:

    Dobrý večer, pán doktor.
    Chcem sa opýtať, nakoľko mám svoju lekárku ale mám trochu obavu. 6.10. som bola na poradni, 32tt. lekárka mi povedala, že v tomto týždni váži moje bábätko 1300g. No nakoľko som vôbec sní nepribrala, a v aplikácii moje tehotenstvo ukazuje váhu 1700-1900 chcem sa teda opýtať či môže byť niečo zlé, zdá sa mi to malo na takyto týždeň už :(
    Veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 1300g je na 32. týždeň tehotenstva veľmi málo. V 32. týždni tehotenstva by mal mať plod okolo 1700g. Dôležitá nie je iba samotná váha, ale aj jednotlivé parametre a k nim prislúchajúci týždeň tehotenstva, vyšetrenie placentárnej jednotky (prietoky v pupočníku a v hlavičke plodu), množstvo plodovej vody, ... Podľa všetkého sa jedná o IUGR. Príčin, prečo je plod malý, môže byť viacero, od infekcie až po vrodenú vývojovú chybu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam expertné USG vyšetrenie v spádovej oblasti.