Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,257 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hemoroidy

    , Autor: wendy260

    Dobrý deň, som v 21. tt. a objavili sa mi už druhýkrát v priebehu tehotenstva hemoroidy (predtým v 13.tt). Aj napriek tomu, že môj váhový prírastok je v norme (+4kg), cvičím 3x denne Kegelove cviky, dodržiavam pitný režim, primeraný pohyb, množstvo vlákniny, akonáhle som však vybočila zo zabehanej stravy, objavila sa buď tvrdšia stolica alebo hnačka a to bolo spúšťačom hemoroidov. Pri ťažkostiach v 13. tt. ustúpili po liečbe Avenocom (masť a čípky) do dvoch týždňov. Nemám krvácavé stavy, len bolesti a cítim jemnú hrčku pri hygiene. Chcela by som sa opýtať:
    1.) môžem si sama nastaviť liečbu Detralexom a Ascorutinom alebo je potrebné o tom upovedomiť moju gynekologičku?
    2.) ak budem dodržiavat vyššie uvedené pravidlá, je možnosť zhoršenia sa hemoroidov pri zvyšujúcej sa váhe a rastom a tlakom dieťatka s postupujúcim tehotenstvom?
    3.) sú hemoroidy možná komplikácia pri prirodzenom pôrode alebo dôvod k cisárskemu rezu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Detralex si sama nenasadzujte, Ascorutin užívať môžete v dávke 3x1 tbl. Plynutím tehotenstva sa nález môže zlepšiť, môže ostať rovnaký, no môže sa zhoršiť. Samotné hemorhoidy nie sú indikáciou k cisárskemu rezu, ak by ste však už boli po operácii hemorhoidov, alebo mali inú pridruženú komplikáciu, v súvise s hemorrhoidmi, hrádzou alebo konečníkom, ktorá by mala vplyv na vedenie pôrodu, zvažovala by sa aj táto možnosť. Skúste užívať Faktu masť aj čapíky. Rovnako tak odporúčam dostatočnú hydratáciu a dostatok vlákniny.

Podobné otázky

  • Hemeroidy

    , Autor: Florencia 5

    A ešte posledná otázka pán doktor môžu hemeroidy nejako ohroziť bábätko? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, hemoroidy nemajú vplyv na tehotenstvo, ako také. Sú skôr nepríjemné pre Vás.

  • hemoroidy

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, pan doktor, potrebujem sa s vami poradit, co robit v pripade velmi bolestiveho vonkajsieho hemoroidu, ktory ma trapi uz treti den. Som momentalne uz 39tt+2 a nalez velmi boli pri akomkolvek pohybe, dotyku. Neviem si predstavit, ze budem s takouto bolestou o chvilu este aj rodit a riesit pocas kontrakcii aj silnu bolest hemoroidu. :( Da sa vobec v poriadku odrodit prirodzene aj v takomto pripade? Ako si mam pomoct, prosim? Mam si nasadit Detralex? Zatial uzivam Factu gel a gel z dubovej kory, no mam pocit, ze sa mi to stale len zhorsuje a vobec sa to nezlepsuje. :( Dakujem krasne za akukolvek radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od rozsahu a veľkosti nálezu. Detralex si nasadiť môžete, štandardne sa užíva dávka 2 tabletky denne. Vhodnejšie je však aplikovať preparáty priamo lokálne. Najlepšia je kombinácia rektálny čapík+ masť. Preparátov je na trhu viacero, napríklad Faktu, Mastu, či Procto-Glyvenol. Každý z týchto preparátov sa vyrába aj vo forme maste aj vo forme čapíkov. Je však potrebné povedať, že aj napriek začatej liečbe sa výsledky dostavia do 12 - 14 dní, takže s najväčšou pravdepodobnosťou sa to dá do poriadku až počas šestonedelia. Odsledujte si to.

  • Detralex v takomto množstve v tehotenstve 22tyzden

    , Autor: Nataliiiiii

    Dobrý deň prajem,
    Chcela by som sa opýtať či je bezpečne užívať Detralex na vonkajšie hemoroidy od 22 týždňa tehotenstva v takomto množstve 4 dni 3xdenne 2tablety, 3 dni 2tbl 2x denne s potom až do vybratia balenia 2 tbl ráno.
    Skúšala som hemostop maxi gel, sedavé kúpele s obklady v dubovej kore, proctoglyvenol mast , mám vyváženú stravu, po každom wc sa sprchujem, mám pohyb, dostatok vlakniny, nemám tvrdú stolicu ale zevraj tým tlakom bábätka sa mi ten jeden vonkajší hemoroid spravil a stále sa zväčšuje :( nekrvaca, len boli a svrbí a zväčšuje sa a nič nepomáha tak mi doktorka predpísala Detralex v takomto množstve, keďže ale k mojej doktorke z veľa dodovov nemám dôveru chcem si overit či je Detralex vhodný na tento problém či mi to odstráni ten hemoroid vonkajší , a či je to bezpečne pre bábätko a to množstvo ktoré mi predpísala denne je v poriadku.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Detralex sa môže užívať aj počas tehotenstva. Odporúčaná dávka je 2 tablety denne užité ráno. Liečba má trvať najmenej 1 mesiac. Pri akútnej liečbe je odporúčaná dávka 6 tabliet denne (3 tablety ráno a 3 tablety večer) po dobu 4 dní, potom 4 tablety denne (2 tablety ráno a 2 tablety večer) po dobu 3 dní. Liečba pri tejto indikácii je však krátkodobá. Vzhľadom k tomu, že počas tehotenstva je vyvolávajúca príčina pretrvávajúca, je postačujúce a efektívnejšie dlhodobejšie užívanie Detralexu v dávke 2 tablety denne užité ráno. Skúste si okrem Detralexu aplikovať aj rektálne čapíky, napríklad Faktu, či Mastu a zvonku si aplikujte Faktu alebo Mastu masť.

  • Krvácanie z konečníka

    , Autor: 20Lucia20

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, som v 24 týždni tehotenstva a už pár dní má trápi krvácanie z konečníka pri veľkej potrebe. V lekárni mi poradili rektálne čapíky Emotralex, chcela by som sa spýtať, či je bezpečné ich užívať prípadne čo také by ste mi odporučili?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne máte hemoroidy, ktoré sa v tehotenstve vyskytujú. Na trhu je viacero preparátov, napríklad Faktu, Proktoglyvenol, ale aj spomínaný Emotralex. Každý so spomínaných preparátov môžete užívať aj počas tehotenstva. Odporúčam dodržiavať dostatočnú hydratáciu, aspoň 1,5 - 2 litre tekutín denne, rovnako tak obohaťte svoju stravu dostatočným množstvom vlákniny. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení hemoroidov Vám môžu pomôcť tabletky Detralex.

  • Glicerinovy cipok

    , Autor: Maria1009

    Dpbry den,pan doktor,trpim extremnou zapchou. Som v 7 mesiaci. Chcela som si kupit glicerinove cipky lebo ma trapi tvrda stolica,az mam krvacanie z konecnika. Ale lekarnicka mi povedala,ze v tretom trimestri mozu cipky vyvolat porod.Je to pravda? A ak ich uzit mozem,tak mozem aj ked mam analne trhlinky alebo hemeroidy? Kedze mam to krvacanie obcasne z konecnika? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite to nie je pravda. Glycerínové čapíky sa môžu používať počas celého obdobia tehotenstva, ako aj počas kojenia. Predpokladám, že si lekárnička pomýlila glycerínové čapíky s inými čapíkmi, ktoré sa zvykli v pôrodníctve používať na uvoľnenie. Vo Vašom prípade je vhodné aplikovať si aj čapíky a masť na hemoroidy. Odsledujte si to.