Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka

Podobné otázky

  • Mycomax 150 v 1. trimestri

    , Autor: Martina02

    Dobrý deň pán doktor. Z dôvodu silnej mykózy,na ktorú už nič nezaberalo, som užila 1tbl Mycomax 150. Krásne zabrala, prešlo svrbenie, výtok aj nafukovanie. No na druhý deň mi vyšiel pozitívny tehotenský test. Podľa poslednej menštruácie by som mala byť v 4.TT. Mohla som nejak ohroziť bábo?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednorazové užitie preparátu nebude mať vplyv na tehotenstvo. Spomínaný preparát sa počas tehotenstva nemá používať iba preventívne, pretože nie sú realizované štúdie na tehotných. Absolvujte poradne a plánované vyšetrenia podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Falošná pozitivita tehotenského testu

    , Autor: ZuJa

    Dobrý deň,
    Rada by som sa opýtala, aké príčiny môžu mať za následok falošne pozitívny test a aká je pravdepodobnosť, že test ktorý ukazuje na tehotenstvo je falošne pozitívny?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť falošne pozitívny vo viacerých prípadoch. Napríklad, môže byť dôsledkom zvýšenia hladiny ľudského choriového gonadotropínu (hCG) v dôsledku ochorení, ako sú cysty na vaječníkoch alebo cysty žltého telieska, ale aj onkologické ochorenie, napríklad vaječníkov. Falošné výsledky testu sa môžu vyskytnúť aj pri abnormalitách obličiek sprevádzaných krvou alebo leukocytmi v moči a infekciách močových ciest. V zriedkavých prípadoch môže byť falošne pozitívny tehotenský test spôsobený ochorením hypofýzy. Ďalšími možnými príčinami falošne pozitívneho tehotenského testu je tehotenský test, ktorý je po dátume expirácie, tak isto, ak nie sú dodržané pokyny na jeho realizáciu. Tak isto treba myslieť aj na tzv. biochemické tehotenstvo. Ďalšiu skupinu tvoria užívané lieky. Napríklad, ak použijete tehotenský test veľmi skoro po užití lieku na liečbu neplodnosti alebo iné lieky, ktoré obsahujú hCG, tie môžu vyvolať falošnú reakciu a pozitívny výsledok tehotenského testu. Niektoré ženy užívajú preparáty s obsahom HCG na chudnutie, tie môžu tiež spôsobiť falošne pozitívny tehotenský test. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti Vašej situácie, ani informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pozitívny tehotensky test, 5 dní pred menštruáciou

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    dnes ráno mi vyšli 2 slabo pozitívne tehotenské testy, mám však ešte 5 dni do menštruácie. Chcem sa Vás spýtať, prosím Vás. Mam si pichať injekcie Clexane, stačia mi na to 2 pozitívne testy. Dá sa za pozitívny test počítať aj slabučka čiarka a môžem začať pichať inkekcie alebo mam ešte počkať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG. Podľa mňa je to však ešte priskoro. Nízkomolekulárny heparín sa väčšinou začína aplikovať po potvrdení tehotenstva. Nepoznám však okolnosti ani dôvod potreby aplikácie nizkomolekulárneho heparínu, či na odporúčanie koho bola aplikácia odporúčaná, preto sa Vám k tomu neviem bližšie vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: v28

    Dobrý deň, včera večer som mala pozitívny tehotenský test a dnes rano som si robila ešte clearblue test kde ukázalo ze počatie prebehlo pred 1-2 týždňom. Je to skoré štádium. Neviem či sa mám už objednať svojmu lekárovi, ale až neskôr.
    Ale potrebujem radu v nedelu odlietam do Talianska môžem si dať kinedryl tam aj naspäť? v lietadle mi býva hrozne zle a keď som išla bez celý let som prevracala.
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto veľmi skorom týždni tehotenstva nie je na USG vidieť ešte nič. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Tehotenstvo sa najlepšie potvrdzuje v 6. - 7. týždni. Samozrejme, pri problémoch, náhle vzniknutých kŕčovitých bolestiach podbruška, silnom krvácaní je potrebné navštíviť obvodného gynekológa aj skôr. Kinedryl sa počas tehotenstva nesmie užívať, skúste napríklad Cocculine. Proti nevoľnosti je možné užívať aj Degan, ten je však na predpis. Vyskúšať môžete aj zázvorové cukríky.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Danielka304

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať, v novembri som potratila v 9tt a teraz sa nám podarilo otehotnieť. Chcem sa opýtať kedy mám volať dr a mám si pýtať niečo na udržanie plodu?
    Ďakujem pekne za odpoveď
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najprv je potrebné tehotenstvo potvrdiť a zadatovať. Užívanie progesterónu nemá vplyv na prípadné odumretie plodu. Príčin, prečo došlo k potratu v 9. týždni môže byť viacero. Užívajte kyselinu listovú v dávke 400ug denne. Ak máte pozitívny tehotenský test a odhadom už môžete byť v 7. až 8. týždni tehotenstva, pre potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.