Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otazka

    , Autor: anna284

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať som v 5 týždni tehotenstva,
    No zvykne ma bolieť často brucho, je to normálne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pobolievanie podbruška sa môže vyskytovať, môže to mať súvis so zväčšovaním sa maternice. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Otazka

    , Autor: ZuzzkaHH

    Dobrý deň,

    momentálne som v 19.tyzdni. Moje druhe tehotenstvo. Uz viackrát som krvacala (par minut) a posledny tyzden a pol bolo vsetko v poriadku. Mohlo sa mi vcera ukázať jemne spinenie po rannom vklade utrogestanu? Objavilo sa niekedy 2 hodiny po vklade a trvalo do nasledujuceho dna kym sa to cele ,,precistilo".
    Este by som sa chcela opýtať, ci je bezne, ze som citila 2 dni pohyby celkom identifikovane a aj podla sona sa potvrdilo, ze som na tom mieste spravne citila nozicky a posledne 3 dni je to take poslabsie. Ze skor akokeby som to necitila. Placentu mam vpredu. Plus citim take intenzivnejsie pichanie v maternici a ked sa postavim tak po par minútach citim take tahanie celeho brucha nadol.
    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že k ružovému slabému špineniu mohlo dôjsť po vložení utrogestanu. Nemuselo sa však vôbec jednať o špinenie z maternice. Takto sa Vám však k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka pohybov plodu, ak máte placentu na prednej stene, to môže spôsobovať akúsi “bariéru”, či “vankúš”, ktorý tlmí pohyby plodu, ktoré tak môžete pociťovať viac po stranách podbruška. Nebolo by to nič výnimočné. Spomínané pichavé, či tlakové bolesti po stranách podbruška môžu súvisieť ako s pohybmi plodu, tak aj so zväčšovaním sa maternice, kedy sa naťahujú väzy závesného aparátu maternice. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Rady

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, mala by som na Vás viacero otázok ????????
    Momentálne som na konci 36 týždňa (35+6), týždeň dozadu mi doktor spozoroval nález krčka skrátený na 1cm, brala som preto Progestanelle ráno a vecer a magnezium 1tbl 4x denne, aby sa drobec ešte udržal v brušku, keďže ešte mu dozrievali aj plucka, aj imunita, ani vahu ešte nemal 2,5kg ale zatial 2,2kg, včera som bola po týždni na poradni opäť a krčok aj kvôli kludovemu režimu s polohovanie zostal na 1cm, progesteron som už teda mohla vysadiť a magenzium mám ešte týždne užívať 1tbl 3x denne. No a moje otázky sú:
    1. Pri staré mi bol nájdený zvýšený (doktor povedal že optimálny) enterococcus faecalis, z toho dôvodu mám na 6 dni capiky fluomizin, otázka je že keď si ich do seba strkam a bábätko už cítiť na spolu krcku či mu ti nemôže nejak uškodiť, nakoľko sa capiky vkladajú na noc a ležím s vyvýšenou posteľou ak by sa ta tbl rozpúšťala a tiekla smerom k jeho hlavičke, či mu to nemôže nejak uškodiť.
    2. Tiež by ma zaujímalo či mi neviete povedať keďže mám 1cm krčok s tým že sa ešte neotvára či si myslite že to tak vydrzi až do termínu alebo si skôr myslite podľa skúsenosti a Vašej praxe že sa môže narodiť do pár dni, pripadne či keby už zruším kľúčový režim mohol nastať kvôli tomu pôrod
    3. A tretia otázka že ak by sa náhodou narodil od zahtra kedy mi začne 37 tt (36+0) či by mal ešte nejaké problémy s adaptáciou, aj čo sa týka termoregulacie, dýchania, imunity, či by ho museli dávať do inkubátora a podobne. Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Fluomizin užívať môžete, nepoškodíte si, ani plodu. S Vašim nálezom môžete vydržať až do termínu pôrodu. 1 cm dlhý krčok v 36. týždni tehotenstva nie je žiadna katastrofa, najmä keď je uzavretý. Plod má už vyvinuté všetky orgány a s veľkou pravdepodobnosťou aj surfaktant. Hranicou predčasného pôrodu je 36+0 tt, takže od zajtra už ste v týždni tehotenstva, kedy sa nejedná o predčasný pôrod.

  • tehotenska nadcha

    , Autor: katka246

    Dobry den, koncim 36tt, uz cca 2 tyzdne mam tehotensku nadchu ktora sa uz dostala do stadia ze mi opuchne nos a ciastocne aj hrdlo tak ze sa mi naozaj velmi tazko dycha ...skusala som inhalovat, naparovat, preplachovat, kanvickovat, nepomaha nic, uz ani nasivin mi nepomoze na viac ako 2-3h...gynekologicka mi odporucila poziadat alergologa o Nasonex, ktory vraj v takychto pripadoch vie pomoct. Medzitym mi pisala obvodna ze na zaklade vyterov mi predpisuje Uniflox (predpokladam ze mi teda nasla streptokoka, lebo mi nenapisala nic k tomu). Mozu sa tieto dve veci, Uniflox a Nasonex kombinovat? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, obidva preparáty sa v prípade potreby môžu užívať. Význam, či prínos ich súbežného užívania je však skôr otázka pre špecialistu ORL, či alergológa. Ak by ste však užívali oba preparáty súčasne, určite je potrebné ich aplikovať s odstupom.

  • Escapelle

    , Autor: Radka78

    Dobry den, mam otazocku.Pred 12timi dnami som si musela vziat tabletku Escapelle. Zobrala som ju vcas do 72 hodin. Menstruaciu som mala od 29.3. a 6.4 bol pohl.styk. Po tejto tabletke som na 6ty den zacala spinit az sa to rozbehlo do menstruacie. Regulernu menstruaciu som mala dostat az cca o tyzden neskor.
    Moja otazka znie, mam toto brat ako menstruaciu a dalsiu ocakavat az dalsi mesiac?Alebo si mam este pre istotu urobit tehotensky test,ci tabletka skutocne zaucinkovala.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi najčastejšie vedľajšie účinky preparátov núdzovej antikoncepcie je znepravidelnenie menstruačného cyklu, nepravidelné špinenie, či krvácanie. Nie je zaručené, že sa menštruácia dostaví o mesiac od posledného krvácania. Za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to.

  • Posledná otázka na listeriozu

    , Autor: Florencia 5

    Kamoška má dnes vystrašila a vŕta mi v hlave včera si vravela že listerioza je aj v chladničke včera som varila mäso so syrovovou omackou s cestovinami v hrnci s pokrievkou som dala do chladničky dnes som si to zohriala v mikrovlnke ale nebolo to horúce a tak mi napadlo čo mi hovorila a tak som rozmýšľala že či sa mám obávať chladničku umývam podľa potreby keď je špinavá alebo mastná ale celkovo má len zaujíma či aj takto sa viem nakaziť keby náhodou niečo alebo či môžem byť v kľude a jesť aj jedlo z druhého dňa ....nechce sa mi variť každý deň nové jedlo a hlavne. V chladničke som mala plesnivé citrony ale tie som vyhodila a neprišlo mi za potrebné umyvat hneď chladničku chcem len vedieť či sa mám obávať alebo môžem byť v kľude ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v chladničke nedržali suroviny, či potraviny z pofidérneho zdroja, obávať sa nemusíte. Listéria na Vás nečaká na každom rohu. Plesnivé citróny obsahujú pliesne, nie listérie. Samozrejme, z hygienického dôvodu, ako aj pri častom používaní chladničky je potrebné chladničku pravidelne čistiť. tak, ako sa vysáva, či umýva podlaha, je potrebné raz za čas poumývať a vydezinfikovať aj chladničku.