Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,451 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zastavenie laktacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás, mám takú otázku.
    Musím zo zdravotných dôvodov ukončiť tvorbu laktacie.Dieta sa mi narodilo 10.08.,a od 18.08.som začala užívať Medocriptine 2x pol tablety.Po 3 dňoch sa to zastavilo s tým, že som aj prsníky obväzovala,ale od včera sa začali opäť bolestivo nalievať.Mozem opäť nasadiť tablety,a na ako dlho? Poprípade, čo by ste mi odporučili?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčaná dávka Medocriptinu je 2 x 1 tbl po dobu aspoň 12 - 14 dní.

Podobné otázky

  • Medocriptine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcem sa opytat ci je to priznak niecoho zleho. Treti tyzdnen uzivam Medocriptine na zastavenie laktacie. Tie posledne davky co mi ostali mi je nejako nevolno z nich , navaly horuciav, mdloba. Uzivam rano a vecer . Laktaciu neviem ci mam zastavenu pretoze mi lekarka povedala, ze nemam ani stlacat prsniky ani odsavat nic. Prve dni som mala studene obklady a aj som sa stlacala latkou. teraz uz nato nie je cas. Urobila som chybu a je nieco zle? Nemam ani hrcky nic.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nedá sa takto povedať, že by ste urobili chybu. Ak už užívate Medocriptine tretí týždeň, laktácia by už mala byť zastavená. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, prípadne, ak ste ešte šestonedieľka, zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Ukoncenie dojcenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mala by som otazku ohladom ukoncenia dojcenia. Som 3 mesiace od porodu a uz som mala 2x zapal prsnika, z tohto dovodu som sa rozhodla ukoncit dojcenie. Gynekolog mi nasadil ATB na prebiehajuci zapal a odporucil stiahnutie prs, neodsavat a pit malo tekutin. Prsia sa samozrejme naliali aj cez obvaz, su tvrde a bolestive. Chcela by som sa opytat kolko trva nez sa aktualne mlieko "vstrebe" v prsnikoch a trochu pride k ulave a k zmaknutiu? Kolko treba prsia obvazovat a obmedzovat tekutiny? Chcela by som sa vyhnut uzivaniu bromokriptinu, kvoli NÚ. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez nasadenia lieku na zastavenie laktácie sa väčšinou tvorbu mlieka nedarí zastaviť. Môžete skúsiť znížiť prívod tekutín, prsia utiahnuť elastickým obväzom, prípadne dávať studené obklady. Ak však budú prsníky aj naďalej naliate, môže dôjsť k vzniku abscesu. Existuje aj preparát s účinnou látkou kabergolín - Cabest, ktorý aktuálne využívame aj na klinike. Má oveľa menej vedľajších, či nežiadúcich účinkov.

  • Prsníky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý vecer pán doktor, veľmi by som Vás prosila o radu. Rodila som 9.5. a odbzaciatlu som mala problémy s dojčením, mlieka som mala stále malo, stále som malého musela doktmovat, papal aj 4 hodiny no mlieko mu už nešlo buď vôbec alebo veľmi minimálne, pri odsávani som mlieka mala tiež veľmi malo (pár kvapiek), tak som si povedala že zo nemá zmysle siliť a prestala som dojčiť nakoľko jeden prsník som mala už úplne bez mlieka, mäkký a prázdny. No deň na to sa mi najskôr zapálil jeden prsník mala som ho úplne tvrdý ako kameň, veľmi bolestivý a bolestivý, cez noc sa mi to stalo aj na druhom prsníku. Teplotu som nemala ale cítim sa celkovo veľmi slabo akoby mi išla prísť (stále ju mám pod 37). Mám aj hrcky pod pazuchami aj na prsníkov akoby som mala upchate mliekovody, na jednom prsníku ten ktorý sa mi zapálil ako prvý mám už aj cervene škvrny alebo fľaky (také väčšie) a ten prsník mám stále väčší a opuchnutejsi ako zen druhý ktorý mám tiež zapálený. Dojčiť už od tej nedele samozrejme nedojcim, toto cele sa mi rozvinulo včera 27.5., na noc som si dala aj oceánoch mast aj paralen, v teplej sprche som sa snažila prsníky aj poamsitovat a postalacat avsak vyšla mi len voda zafarbená do biela a kusok pár kvapiek mlieka, viete mi prosím poradiť o čo môže ísť a alo to liečiť? Bojím sa aby sa nerozvinul u mňa absces ktorý by sa musel rezať

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste rozhodnutá ukončiť laktáciu, navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde Vám predpíšu lieky na zastavenie laktácie. Dôležité je pravidelne masírovať, nahrievať a uvoľňovať prsníky. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak však už máte príznaky zápalu prsníkov, teplotu, zatvrdnutie a bolesti prsníkov, vhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde zvážia prípadnú potrebu nasadenia antibiotík a určia ďalší postup.

  • Zastavenie laktácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať čo robiť na rýchle zastavenie laktácie, od narodenia som mala mlieka malo a museli sme dokrmovať fľaškou až mi teraz po 2tyzdnoch začal maly úplne odmietať pitie odomna či už s klobucikmi alebo bez a vypije mlieko iba z fľašky. Keď odsávam svoje tak nemám dosť a aj tak skončíme pri umelom. Prsia mi dnes cele stvrdli, cítim hrcky v nich a veľmi ma bolia.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste ešte šestonedieľka, odporúčam pri ťažkostiach súvisiacich s pôrodom a kojením navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, ktoré ešte zodpovedá za starostlivosť počas šestonedelia. Ak máte tvrdé prsníky, je potrebné ich nahriať a uvoľniť či už ručným odstriekaním alebo použitím odsávačky, aby u Vás nedošlo ku vzniku abscesu. Ak dôjdete k záveru, že chcete laktáciu zastaviť, vedia Vám tiež predpísať lieky na zástavu laktácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zastavenie laktácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den chcela som sa vás opýtať nakoľko som nedávno porodila a maly sa nevie prisat skúšali sme to aj s laktacnou poradkyňou ale bez úspechu a mne sa nezačalo tvoriť mlieko iba tečie kolostrum, nakoľko má maly aj hornú uzdicku tak sme sa dohodli že kojiť nebudem, lenže mam obavy aby sa mi prsia nezapalili keďže to kolostrum sa tam stále tvorí, tak sa vás chcem opýtať čo by ste mi odporučili na zastavenie laktácie. Čítala som aj že viazat prsia ? Ďakujem za odpoved a poradenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky lieky na zástavu laktácie sú na lekársky predpis. Ak ste ešte šestonedleľka, najvhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili a požiadať o zástavu laktácie. Spíšu s Vami ambulantný nález a predpíšu Vám lieky na zastavenie laktácie.