Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,242 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Frekvencia srdca

    , Autor: Radka545

    Dobrý deň,v tehotenskej knižke v časti ultrazvuk 20.-24.týždeň mám v kolónke frekvencia srdca napísané 21+2. Je to v poriadku? Ultrazvuk bol robený v 20tt+3. Doktor na konci povedal,že všetko by malo byť v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to v poriadku. Rozdiel vo výsledku USG je prakticky 6 dní. Nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • sono

    , Autor: barbara088

    Dobry den.chcewm sa spytat ci podla vas su uvedene namerane hodnoty v poriadku.....
    19w6d.....
    BPD/4.30CM
    OFD/6.01CM
    HC/16.58CM
    AC.15.20CM
    FL/3.08CM
    FI/2.88CM
    HL/2.96cm
    RAD/2.54CM
    ULNA/2.79CM
    CEREB/2.01CM
    VP/6.26CM
    NF/3.44CM
    NBL/5.35CM
    C.S.P./6.66CM
    pohlavie zenske,odhadovana vaha 320g,frekvencia srdca 160...
    cakam tretie dieta,na vahe este nepribrala.lekar mi napisal zelezo,kys.listovu a magneziu....prosim o vas nazor
    Vopred dakujem

  • tehotenstvo

    , Autor: gabriela-p

    Dobrý deň. Som v 21. týždni tehotenstva a pred týždňom som bola na USB v poradni u svojej gynekologičky, kde mi napísala do tehotenskej knižky zopár informácií. Väčšinu skratiek som si už vyhľadala, no nenašla som vysvetlenie čo to znamená frekvencia srdca 4 DS. Taktiež by som sa chcela opýtať na zistenie, že mám placentu vpredu aj vzadu. Čakám jedno dieťatko, podľa doterajších informácií by to malo byť dievčatko, no doktorka len povedala, že je to zaujímavé, ale že placenta je vpredu aj vzadu. K lokalizácii placenty mi napísala vpredu a placenta grading vzadu. Inak sa k tomu nevyjadrila tak sa chcem opýtať, prečo je to tak a či by to mohlo znamenať niečo zlé, alebo nie. Keďže idem do poradne až o mesiac a v tej chvíli ma nenapadlo sa doktorky na to opýtať, vyhľadala som takúto cestu. Som trošku v neistote, pretože keď som sa jej opýtala či je všetko v poriadku tak mi povedala, že USG všetko tak nevidí, ale morfologicky by malo byť všetko OK. Mám obavy, pretože pred rokom som potratila a nikto nevie prečo a aj teraz to na začiatku tehotenstva vyzeralo všelijako, že najprv srdiečko nabilo a o dva dni na to už bolo vidno akciu. Tak som stále v obavách i keď už mám polovicu za sebou. Za skorú odpoveď vopred Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    4 DS veľmi pravdepodobne znamená štvordutinový systém srdca, to znamená, je u plodu všetko v poriadku a srdiečko tvoria 2 komory a 2 predsiene, čo je fyziologický nález. Čo sa týka placenty, vôbec sa nemusíte obávať, ide len o to, že placenta zasahuje na prednú aj zadnú stenu - je to len o jej uložení. O nič patologické sa v tomto prípade nejedná. To, že vám pani doktorka povedala, že ultrazvuk neukáže všetky prípadné chyby, to je absolútna pravda, no znepokojovať sa nemusíte, pretože systém vyšetrení je postavený tak aby zachytil čo najviac patologických gravidít. Rizikovú fázu tehotenstva už máte za sebou, morfologicky je to bez zjavných porúch preto sa neznepokojujte a začnite si tehotenstvo vychutnávať.