Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • sono

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.chcewm sa spytat ci podla vas su uvedene namerane hodnoty v poriadku.....
    19w6d.....
    BPD/4.30CM
    OFD/6.01CM
    HC/16.58CM
    AC.15.20CM
    FL/3.08CM
    FI/2.88CM
    HL/2.96cm
    RAD/2.54CM
    ULNA/2.79CM
    CEREB/2.01CM
    VP/6.26CM
    NF/3.44CM
    NBL/5.35CM
    C.S.P./6.66CM
    pohlavie zenske,odhadovana vaha 320g,frekvencia srdca 160...
    cakam tretie dieta,na vahe este nepribrala.lekar mi napisal zelezo,kys.listovu a magneziu....prosim o vas nazor
    Vopred dakujem

Podobné otázky

  • Progesteronelle a lubrikačný gél

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa ešte opýtať ráno ma kontrolovali zo spodu vaginálnym sonom a lekár povedal že dal lubrikačný gél ale že sa nemusím vyplachovat večer som klasický aplikovala progesteronelle. Chcem sa spýtať či vadí že som vložila progesteronelle a bol tam ten gél. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lubrikačný gél sa už vstrebal. Je to neškodný gél, ktorého tam navyše nebolo veľké množstvo. Nie je potrebné realizovať žiadne výplachy, iba pokračovať v nasadenej liečbe. Neznižuje účinnosť liečiva. Nemusíte sa obávať.

  • Môj pupok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať ešte na pupok môj pupok či je bábätko spojené nejako s mojím pupkom viem že znie to asi hlúpo ale zaujíma ma či je bábätko napojené len na placentu pupocnou šnúrou alebo sa spája nejako aj s mojím pupkom lebo som si čistila pupok lebo som mala strašne špinavý od gélu zo sonovania plno chlpov špiny a už sa zapaľoval a chcem vedieť či keď som pinzetou vyberala špinu lebo mám pupok do vnútra či sa nemohlo stať niečo bábätku dosť to bolelo lebo je zapálený červený. Dala som tam vatičku s aseptom ale tak to bolelo že radšej som to išla zmyť veľmi ma bolelo bruško a pupok tak som sa osprchovala trošku aj dnu som dala vody a poutierala sa a natrela avirilom len chcem vedieť či niečo hrozí bábätku alebo či môj pupok a jeho čistenie nesúvisí s bábätkom? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod je vyživovaný cez stenu maternicu, placentu a pupočník. S Vašim pupkom to nemá nič spoločné. U človeka po narodení pupok stráca svoju funkciu a ostáva na koži iba ako akýsi “doplnok”, akási pamiatka na obdobie vývinu v maternici, kedy sme boli cez pupočník vyživovaný. To, že sa časom normálne vpadnutý pupočník počas tehotenstva vyhladí súvisí s tlakom zväčšujúcej sa maternice na Vašu brušnú stenu. Čistenie pupka, ani dezinfekcia na tehotenstvo nemá žiadny vplyv. Nemusíte sa obávať.

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mala by som otázku ohľadne možného tehotenstva. 17. Júna som mala poslednú menštruáciu ktorá trvala 6 dní,,, mala som s partnerom nechránený styk a už je to 25 dní čo mi mešká menštruácia. Plodné dni som mala o pár dní po menštruácii a v ten deň som mala s partnerom aj nechránený styk. O pár dní na to som začala pociťovať slabé bolesti podbruška ako pri menštruácii a tiež bolesti krížov tie boli o trochu silnejšie. Myslela som si že som niekde prechladla ale nie,, keďže pri močení ťažkosti nemám. Tieto bolesti krížov trvali asi tak 4 dni a neskôr sa pridal taký akoby krémový výtok bez zápachu ktorý trval pár dní. Robila som si aj testy,,, prvý digitálny vyšiel že som tehotná asi 1-2 a druhý krát keď som robila kontrolný test tiež digitálny o pár dní zrazu vysiel negativny. Neviem si to vysvetliť. Šla som po 2 týždňoch meskajucej menštruácie k svojmu gynekologovi ktorý spravil sono a povedal že nič tam nevidí že dáme vyvolávačku. Mala som dojst na druhý deň lenže nakoľko som bola po nočnej tak som doktora nestihla. Čo sa týka iných ťažkosti mám sem tam také jemné pichanie v prsiach a občas ešte slabé bolesti v krížovej oblasti, ranné nevoľnosti nemavam, a dnes som zaznamenala taký akoby mliečny výtok bielej farby bez zápachu. Keby to napr bola cysta tak na sone by doktor niečo videl či nie? Aký je váš názor teda? Mám požiadat svojho doktora pred tým než mi dá vyvolávačku o odber krvi na prítomnosť HCG keďže prvýkrát mi ho krv nevzal alebo stačí vyvolávačka a dúfať že sa menštruácia dostavi? Dakujem za vasu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, veľmi skoré tehotenstvo na USG vidieť nie je. Preto sa pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva realizuje odber krvi na beta HCG. Bez videnia nálezu a poznania všetkých potrebných informácií a okolností sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí, ako aj nejasností navštívte.

  • Vyberanie znamienka počas dojčenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    je vhodné dat vyberat znamienko počas dojčénia? Bolo mi odporucene dať ho vybrať co najskôr. Avšak zbamienko sa nachadza na prsniku asi 3 cm od dvorca. Mam obavu či bude mozne dojčit aj po tom.

    Este by ma zaujimalo ci je vhodne absolvovat na odporucenie lekara sono prsnikov pre opakujúci sa zapal v prsnikoch pocas dojčenia a pritomnost zlateho stafylokoka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím dôvod, pre ktorý by ste nemohli po vybratí znamienka kojiť. Môžete preventívne v daný deň z daného prsníka mlieko iba odstriekavať. Čo sa týka USG prsníkov počas tehotenstva, neviem za akým účelom má byť realizované. Preventívne vyšetrenie USG prsníkov sa počas tehotenstva, ako aj počas obdobia kojenia nerealizuje pre falošne pozitívny nález. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy ani ďalšie okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Sono prsníkov v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, ja by som sa chcela spytat som v 19 týždni a doktorka ma poslala na sono prsníkov. Môžem ísť v pohode? Neuškodí to bábätku?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG prsníkov síce plodu vôbec neuškodí, nepoznám dôvod, pre ktorý ste boli odoslaná na USG prsníkov. Ak iba vrámci preventívnej prehliadky, teda nemáte žiadne ťažkosti, ani na to nie je akútny dôvod, štandardne sa USG prsníkov v tehotenstve nerealizuje pre skreslený nález, keďže prsníky sú počas tehotenstva mierne prestavané. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa pýtajte vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky informácie, nálezy, výsledky vyšetrení aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.