Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • toxoplazmóza

    , Autor: mojedeti

    Dobrý deň, prosím Vás takéto výsledky mám dnes od lekára..bojím sa čo to znamená pre dieťa
    IgE negat.
    IgA pozit.
    IgM pozit., IgG 2400
    avidita IgG 40
    som v 3 mesiaci, nasadili mi ATB
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe Vášho opisu netuším, o výsledky akých vyšetrení sa jedná. Ig sú protilátky, ktoré hovoria v závislosti od toho, či sa jedná o IgG, IgM, či IgA, o tom, či ste dané ochorenie prekonali v minulosti, alebo či je ochorenie aktívne. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte alebo kontaktujte Vášho lekára.

Podobné otázky

  • Razstep pery

    , Autor: Maty134

    Dobrý deň pán doktor nedávno mi v 20tt diagnostikovali, že moje bábätko bude mať raštep pery. Chcem sa opýtať, keďže premýšľam nad dôvodmi prečo sa to mohlo stať keďže počas tehotenstva som nebola chorá nemala herpes áni nič podobné v rodine to tiež nemáme ani z jednej strany, nepijem, nefajčím ani nejem nezdravo práve naopak...chcem sa opýtať či dlhodobé užívanie anopyrinu cca 6rokov pred otehotnením a od začiatku tehotnosti davkov 1tableta denne môže niečo také spôsobiť viem, že už to nezmením avšak v prípade ďalších tehotnosti by som chcela mať istotu, či toto nemôže byť príčina.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rázštep pery a podnebia má niekoľko foriem, či stupňov. Rázštepové chyby tváre patria medzi najčastejšie vrodené vývojové chyby. Príčina vzniku sa dodnes do detailov neobjasnila. Táto vrodená vývojová chyba vzniká v prvých mesiacoch vývoja dieťaťa v maternici matky. Príčiny sú rôzne - ide o pôsobenie viacerých faktorov (vplyv génov rodičov spolu s pôsobením faktorov vonkajšieho prostredia). Pod vplyvom vonkajšieho prostredia rozumieme napríklad ionizačné žiarenie, rôzne chemické látky, infekcie - najmä vírusové (ružienka, cytomegalovírus, chrípka, herpes simplex, ovčie kiahne, ale aj toxoplazmóza) a lieky užívané najmä v prvom trimestri tehotenstva. Existujú dve skupiny rázštepov - tie, ktoré sa vyskytujú v rodinách a tie, ktoré sa vyskytnú náhodne, aj keď v rodine nik rázštep nemal. Táto druhá skupina je častejšia - až 75% rázštepov vzniká náhodne. Ak sú obaja rodičia zdraví a majú jedno dieťa s rázštepom, šanca, že aj ďalšie dieťa bude mať rázštep je menej ako 3%. Pravdepodobnosť výskytu je väčšia, ak je postihnutý viac ako jeden člen rodiny. Ak má jeden rodič rázštep, pravdepodobnosť výskytu pre prvé dieťa je menej ako 3%. Ak však aj prvé dieťa má rázštep, pravdepodobnosť výskytu pre druhé dieťa rastie na cca 15%. Zvýšené riziko výskytu rázštepových chýb bolo pozorované aj pri nedostatku kyseliny listovej, pri nízkom príjme vitamínov skupiny B, pri nedostatočnom, ale aj nadmernom príjme vitamínu A. Ďalšími nežiadúcimi faktormi sú aj fajčenie, alkohol a drogy.

  • Toxoplazma

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den pan doktor, chcela by som vas velmi pekne poprosit o interpretaciu vysledkov krvi. Som momentalne v 12tt+1 a v tehotenskej knizke mi svieti polozka - toxoplazmoza - Ig M. Neg., Ig. G. Poz. Co to, prosim, znamena? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, znamená to iba to, že ste v minulosti prekonali toxoplazmózu. Nemusíte však o tom ani vedieť, protilátky o prekonaní však máte pozitívne. Predpokladám, že doma máte alebo ste mali v minulosti mačky. Nemá to však vôbec žiaden vplyv na tehotenstvo. Nemusíte sa obávať.

  • CRP test

    , Autor: kate1407

    Dobrý deň, chcem sa spýtať čí sa dá zistiť pomocou domáceho CRP testu aj ochorenie ako toxoplazmoza alebo podobné vážne infekcie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, CRP je zápalový parameter, ktorého zvýšenie hovorí o infekcii v organizme. Nehovorí však o konkrétnom pôvodcovi, ani mieste infekcie.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , chcem sa opýtať dokedy je najvyššia sanca že babetku v bruchu prestane byt srdiečko? Dá sa to sj po 12 týždni ? Z akých dôvodov? A kedy by ss ti už stať nemalo? Pýtam sa lebo trochu sa obavám termín pôrodu mám 10.08 a ešte necítim zisdne pohyby. Na poradni som bola už 2x . Zaaciatkom a koncom januára kde srdiečko bilo pravidelne . Avšak pri poslednej kontrole mi povedala že mám krvnú zrazeninu ktorá sa buď vstrebe alebo vyjde von . Preto sa bojim. Som sledovaná na hematologii pichat si clexane 0,4. Štítna žľaza a z predchádzajúceho tehotenstva toxoplazmoza (kde dr na infekčnom uzavrela že v tomto tehu ss nemusím báť)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zastavenie vývinu zárodku je najčastejšie do 10. týždňa tehotenstva. Stať sa to však môže aj vo vyššom štádiu tehotenstva. Príčin môže byť viacero. Čo sa týka cítenia pohybov, v 17. týždni tehotenstva, pohyby plodu cítiť ešte nebudete, je to priskoro. Keď budete v 25. týždni tehotenstva, je predpoklad, že už nejaké pohyby plodu cítiť budete môcť. Možno ani nebudete vedieť, že cítite pohyby plodu, môže to byť žblnkanie v podbrušku. Ak je navyše placenta na prednej stene, môže to do istej miery ovplyvňovať pociťovanie pohybov plodu a môžete ich začať cítiť ešte neskôr. Ak boli všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň kramy som mala dostať 5.12 ktoré neprišli , snažili sme sa o dieta tak SIM si urobila test včera (6.12)vysiel pozitívny a dnes (7.12)keď SIM sa zobudila tiež vysiel pozit. Objednala ma až na 2.1 na vstupné testy , idem na vyšetrenie na štítnu žľazu a hematologiu , takto som chodila aj pri dcérke . Pri Dcere mi bola zistená toxoplazmoza chodila som na infekčné , brala antb , bola na veľkom ultrazvuku a dcéra je zdravá vraj a iba protilátky,. Pondelok som ochutnala surové maso či je dobre dochutené a utorok mi vysiel pozit test. Myslite že mám niekde ísť? Alebo keď by SIM mala toxoplazmozu zas tak to nevadí az tak lebo mám v tele protilátky kvôli tomu že som už raz mala ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne sa ešte môže všeličo udiať. Prekonaná toxoplazmóza znamená doživotné protilátky, takže si myslím, že sa nemusíte obávať, aj keby v spomínanom minimálnom množstve ochutnávaného mäsa bola prítomná toxoplazma.