Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,250 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Potrat

    , Autor: 7lucia77

    Dobry večer, v 18 tt som potratila.. pred 3 dňami mi vyvolávali pôrod.. začala som pociťovať akoby nafuknute prsia a bolia ma. Aj mlieko mi akoby z nich ide. Vedeli by ste mi na to poradiť niečo ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je nutné zastaviť rozbehnutie laktácie a užívať Medocriptine 2x1 tabletku aspoň 10 - 12 dní. Ak Vám v nemocničnom zariadení, kde bol potrat vyvolávaný, Medocriptine nedali, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám tento liek predpíše.

Podobné otázky

  • spinenie

    , Autor: Barcika

    Dobry den, rada by som sa informovala ohladom hnedeho spinenia. Som 5+6 a zacalo mi hnede spinenie. takto 31.3. som mala kyretaz MA a teraz mam pocit ako keby sa vsetko opakovalo. Dnes som bol na vysetreni a p.dr tam nic nevidel. je mozne ze by sa mohlo jednat o dalsi potrat ?? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie tmavou krvou sfarbenou do hneda, do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté. Príčinou sú tvoriace sa cievne prepojenia medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Ak ste boli dnes vyšetrená a všetko bolo v poriadku, myslím si, že nie je dôvod na obavy. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo a let

    , Autor: Lora10

    Dobrý deň,

    som v 12 týždni a plánujeme dovolenku lietadlom. Let cca 3 hodiny, tehotenstvo je po umelom oplodnení, doteraz bez problémov. Je bezpečné letieť, hrozí nejaké riziko?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, všeobecne by malo platiť, že ak nemáte žiadne zdravotné komplikácie, lietať môžete bezpečne až do konca 36. týždňa v prípade jednopočetného tehotenstva. Ohľadom lietania na začiatku tehotenstva panujú rôzne mýty a polopravdy. Avšak teória, ktorá spája lietanie v prvom trimestri s vyšším rizikom potratu, nebola nikdy dokázaná. Samozrejme platí, že na začiatku tehotenstva by mala byť každá žena obozretná a ak trpíte výraznými nevoľnosťami, pravdepodobne Vám ani v lietadle nebude veľmi dobre. Počítať musíte so zmenami tlakov v priebehu letu, a tiež vás môže nepríjemne ovplyvniť vzduchotechnika, či klimatizácia v lietadle, ktorá najmä náchylnejším ženám môže spôsobiť prechladnutie, ale aj iné infekčné ochorenia. Každopádne by ste vždy mali konzultovať s Vašim obvodným gynekológom, či je vo Vašom stave vhodné cestovať lietadlom. Ak sa u Vás objavilo v prvom trimestri špinenie, či krvácanie, mala by ste let odložiť. Ak sa ale cítite dobre a nemáte žiadne zdravotné komplikácie, môžete aj v prvom trimestri letieť na dovolenku. Vhodnejšie však bude, keď ešte pár týždňov počkáte a dovolenku si naplno užijete až v druhom trimestri.

  • Prve snaženie sa po zamlčanom potrate

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den,

    chcela by som sa opytat na vaš nazor, kedy je vhodne sa zacat snazit po prvom prekonanom MA v 8-9tt a nasledne kyret bol vykonany v 10+1tt.
    Momentálne uz presli presne 2 mesiace od kyretu. (bolo to prve tehotenstvo)
    Prave mi konci 2 menštruácia (s ktorou nemam ziadny problem, je rovnaka ako pred otehotnenim, mozno o trocha silnejsia)
    U mojej Dr. som absolvovala kontrolu po 1.menstruacii, vsetko bolo v poriadku.
    Stretla som sa s názorom ze je vacsia sanca na uspesne tehotenstvo do 6m od zakroku ako po uplynutí 6mesiacov, je to pravda?

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môžete sa začať snažiť otehotnieť. Vo všeobecnosti sa odporúča vyčkať 2 až 3 mesiace od zákroku. Užívajte kyselinu listovú v dávke 400ug denne.

  • Tehotná

    , Autor: Bozena833

    Dobrý deň môžem sa spýtať 17.4 som spontánne potratila hcg test mi robili 20 mala som už negatívni. Menštruáciu som ešte nemala tak som si robila test a vyšiel mi pozitívny je možné že som tak skoro otehotnela alebo je to s obdobia keď som ešte bola tehu v apríli

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nevidím dôvod na realizáciu tehotenských testov, tie ešte môžu byť pozitívne, v závislosti od okolností. Samozrejme, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • tehotenstvo

    , Autor: kikus

    Dobry den , som 5+6tt GS velkost 19mm, žltkový vačok 2,8mm ale plodovy terčík nie je vidiet . Je to v poriadku?Trosku ma to znepokojuje .Menštruaciu a plodne dni mam nepravidelné.Bolesti niektore dni v podbrusku ako pred menstraciu ibak vsetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jedná o žiadané tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodné realizovať kontrolné USG o 7 - 10 dní. S najväčšou pravdepodobnosťou sa však bude jednať o anembryomollu, teda formu potratu, kedy nie sú prítomné plodové štruktúry. Takto sa Vám však k nálezu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.