Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 35tt

    , Autor: Nany1311

    Dobrý deň pán doktor , som v 35tt , podľa vyšetrení je všetko v poriadku ale veľmi sa bojím aby sa za tie posledné týždne nič nestalo bábätku , ani v 1 trimestri som sa tak nebála ako teraz ...hlavne ma trápi aby sa bábätko nezadusilo pupocnou šnúrou , alebo sa na nej nespravil uzlik, aká je prosím vás pravdepodobnosť ? Som z toho na nervy , stále len plačem . Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je všetko v poriadku, nemusíte sa obávať. Každé druhé dieťa sa rodí s pupočníkom obtočený okolo krku plodu. Pravdepodobnosť komplikácií v podobe pravého uzla alebo dotiahnutia pupočníka je pomerne malá, vôbec sa nad tým nezamýšľajte a určite nebuďte plačlivá.

Podobné otázky

  • parasoftin navleky na nohy

    , Autor: kikus

    Zdravim ,som 35tt .Môžem použiť navleky parasoftin na nohy(chodidla)?Ďakujem za info.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané návleky, či ponožky sa môžu používať aj počas tehotenstva.

  • Listeria-obava

    , Autor: Adkapuf

    Dobry vecer, zjedla som na panvicke z oboch stran upeceny hermelin. Robievame si to tak aby sa syr vo vnutri rozpustil. Uz som ho tak mala viac krat a nemala som problem. Som v 35tt teraz. No mala som ho na veceru a nastrasili ma recami o listerii. Ked som ho opiekla obojstranne tak sa nemusim bat?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol syr kupovaný v štandardnom balení, teda nejednalo sa o podomácky vyrobený syr, nemusíte sa obávať, navyše ak ste ho aj tepelne opracovali. Snažte sa však vyhnúť syrom s plesňou, mäkkým, tepelne neopracovaným syrom alebo syrom z nepasterizovaného mlieka.

  • Magnézium po 36tt

    , Autor: Ester123

    Dobrý deň, momentálne som v 35tt a takmer celé tehotenstvo užívam magnerot. 1-2 tabletky pred spaním. Bez neho sa nevyspim, spim max 4 hodiny a potom neviem fungovať, tiež mam silné kŕče v lytkach počas noci a zvyšok dna bolesti v nohách. Viem ze by sa po 36tt nemalo brat magnézium ale neviem si to v mojom prípade predstaviť. Chcem sa spýtať je možné ho nejako nahradiť? (Mávam aj opuchy koncatin od 23tt tak neviem či napr magneziove mineralky by boli ok) Alebo moja dávka je v poriadku aj po 36tt? Nerada by som kvôli tomu prenasala pripadne mala vyvolavany pôrod. A ešte posledná otázka môže sa brat magnézium po porode počas šestonedelia? Alebo to ma vplyv na zavinovanie maternice?
    Vopred ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, magnézium sa do 36. týždňa tehotenstva vysádza v prípade, že ho žena užíva proti tvrdnutiu podbruška. Ak však má žena kŕče, najčastejšie v lýtkach, môžete s užívaním Magnerotu v dávke 1 tableta večer pokračovať, či už v pravidelných intervaloch každý večer, alebo obdeň, či v prípade potreby. Jedna tabletka nie je veľká dávka, ktorá by spôsobila závislosť u plodu.

  • Šampiónky

    , Autor: Janik81

    Dobrý deň som 35tt a chcem sa opýtať či vadí ak som zjedla šampiónky v omáčke

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám chutili a boli dostatočne tepelne opracované, nevadí to. Nemusíte sa obávať.

  • Kúpanie v tehotenstve

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, prosím vás je bezpečne sa kupáť v 35tt, na kontrole pred týždňom bolo všetko ok aj krčok, v bazéne je slaná voda cca 30stupnov, len pred týždňom sa tam kúpalo dieťa ktoré malo kiahne, ja som ich už ako malá prekonala ale nemôže sa to nejako dostať aj k malému cez vodu? Použila by som aj tampóny do vody
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kúpanie ako také by v tomto týždni tehotenstva nemalo vadiť, ak sa nejedná o príliš horúcu alebo studenú vodu. Určite však do vody neskáčte! Ak ste už prekonali kiahne, máte doživotne protilátky, takže ste vy, ako aj plod chránená.