Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Medocriptine

    , Autor: Marky

    Dobrý deň. Mám začať užívať 2 tyzdne Medocriptine na zastavenie laktacie. Treba si pocas užívania mlieko ešte preventivne odstriekavat /ako casto/ alebo nerobiť nic?Treba piť nejaký čaj/ salvia, mäta/?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo u Vás rozhodnuté o zastavení laktácie, záleží od toho, v akom období dochádza k zastavovaniu laktácie. Ak sa u Vás laktácia ešte len rozbieha a nekojili ste ešte, nemusíte robiť nič. Ak ste už kojili a prsníky máte naliate, trošku uvoľniť si ich môžete miernym odstriekavaním mlieka. Špeciálne čaj piť nemusíte. Užívajte pravidelne tabletky Medocriptinu podľa odporúčania.

Podobné otázky

  • Opäť nabrehnuta laktacia

    , Autor: babycandy

    Dobrý deň, prosím o radu - po pôrode mi laktacis nabehla na 5.-6.den kedy sa mala už nechcela prisat. Vtedy som sa rozhodla pre tabletky Medocriptine,kt.mi predpísal dr. Brala som ich 12dni (1/2tbl ráno, 1/2tbl vecer) mlieko sa zastavilo. Lenže už ich neberiem 6.ty deň a od včera pozorujem,že sa opäť nalievaju a keď stlačím bradavku,začína sa tvoriť. Viem si mlieko odsavat s tým,že ho pomaly pridávať do umelého mlieka pre malú? Nebudú pozostatky tabletiek v tomto mlieku?príp.toto mlieko pri pavidelnom odsavani vie byť plnohodnotné?nakoľko sa mi zas tvorí, nechcem brat opäť lieky ale prehodnotila som svoje prvé rozhodnutie...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to otázka skôr pre laktačnú poradkyňu, za týchto okolností môžete aj naďalej kojiť, ak však máte dostatok mlieka. Ak však mlieko máte len v minimálnom množstve, po kvapkách, vhodnejšie bude laktáciu opäť zastaviť a kojiť dieťa čisto formulou umelého mlieka. Nemá zmysel miešať formulu umelého mlieka, nie je to dobrý nápad, je to skôr na škodu. Ak máte dostatok materského mlieka, môžete kojiť na striedačku, najprv nakojiť z prsníkov a pri ďalšom kojení dať formulu umelého mlieka. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde Vám vedia predpísať lieky na zástavu laktácie.

  • Medocriptine

    , Autor: Bibi22

    Dobrý deň pán doktor. Teraz ste mi poslali odpoveď na otázku. Som 40 deň po pôrode. Mala som opuchnuté nohy ale do 2 týždňov to prešlo.
    Všetko bolo ok. Keď som začala brať Medocriptine tak mi začali opuchat v oblasti členka ako som už predtým spomínala a plus ten pocit kyslého v ústach a odgrgavanie ako keby zvratkov. Nepríjemný pocit. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané príznaky patria medzi vedľajšie účinky Medocriptinu. Odsledujte si to. Medocriptine stačí užívať 12 dní.

  • Medocriptine

    , Autor: Bibi22

    Dobrý deň pán doktor. Prosím Vás o radu ohľadom liekov Medocriptine na zastavenie tvorby mlieka. Užila som zatiaľ 6 tabliet a začali mi opuchať nohy v oblasti členka môže to prosím byť z tohto lieku? Stále sa mi odgrguje kyslé, ako by som sa práve zvracala, ale nevracam. Sú to lieky na zastavenie tvorby mlieka ale nechcem poškodiť niečo iné v mojom tele. Mam kŕčové žily neviem či to môže mať nejaký súvis. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste čerstvo po pôrode, opuch dolných končatín, najmä v oblasti členkov, nártu a predkolení je normálny a veľmi častý. Je to aj medicínsky vysvetliteľné. Ak nie sú končatiny bolestivé, nemusíte sa obávať. Nemusí to mať žiaden súvis s užívaním Medocriptinu. Stačí si vyložiť nohy a podložiť ich dvoma vankúšmi a do dvoch týždňov by sa to malo upraviť a odpuchnúť. Pokračujte v užívaní Medocriptine podľa odporúčaní.

  • Ukoncenie laktacie kvoli opakujucemu sa zapalu prsnika

    , Autor: Jarka66

    Dobry den, chcem sa spytat mam 2 mesacne babatko a po vselijakych pokusoch ho prisat sa to nepodarilo(mam velke prsia a bradavky sa mi stale schovavaju) tak som odsavala a davala malemu z flasky, popritom som tri krat dostala zapal prsnika,vraj infekcia z ust babatka ju sposobovala. Vybrala som Dalacin, Zinnat a teraz beriem Augumentin uz 5. den,k tomu vsetkemu studene vinove obklady a dnes stale som citila bolest toho prsnika, aj bol opuchnuty, plus bradavka s hnisom, len teda uz nebol zacervenany a lekar mi kazal nasadit si dnes uz Medocriptin, malo pit, odsat do prazdna a silno zviazat obvazom a nechytat prsniky vobec, ze ledva dycham(strasne ma boli pod lavou lopatkou a ked zdviham maleho boli ma cely chrbat) moja otazka je, nemal by sa najskor uplne doliecit zapal a az potom zastavit laktacia? Resp. mozem uzivat medocriptine aj ked mam este 2 dni uzivat augumentin? Aj ked teda teraz mam mliecka menej pri tych atb ako predtym ale logicky mi to tak vychadzalo. Plus nemam vobec ani odstriekavat v sprche?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete užívať naraz antibiotiká aj liek na zastavenie laktácie. Ak máte stále naliate prsníky, môžete si ich v sprche uvoľniť odstriekaním.

  • Zastavenie laktacie

    , Autor: Miška2020

    Dobrý deň, prosím Vás, mám takú otázku.
    Musím zo zdravotných dôvodov ukončiť tvorbu laktacie.Dieta sa mi narodilo 10.08.,a od 18.08.som začala užívať Medocriptine 2x pol tablety.Po 3 dňoch sa to zastavilo s tým, že som aj prsníky obväzovala,ale od včera sa začali opäť bolestivo nalievať.Mozem opäť nasadiť tablety,a na ako dlho? Poprípade, čo by ste mi odporučili?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčaná dávka Medocriptinu je 2 x 1 tbl po dobu aspoň 12 - 14 dní.