Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Imunita

    , Autor: ivanat

    Dobrý deň. Je možné užívať prípravky na podporu imunity v tehotenstve? Už 3x za 2mesiace som chorá,dcérka vzdy dačo donesie zo škôlky. Čítala som,že kapsule hlivy ustricovej sa môžu. Som 33tt.
    Dakujem

Podobné otázky

  • Nadcha, kasel, bolest hrdla 6t tehotenstva

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den prajem, som v 6 tyzdni tehotenstva. Hned takmer na zaciatku pocas Vianoc som mala zapal hrdla, kasel, nadchu + teplotu 37,5C max. Lekar mi dal atb Zinnat, Prospan, paralen a morsku sol do nosa. Po vylieceni som nastupila do prace a akoby sa to znovu vratilo. Teplotu uz nemam, ale skor ta nadcha, mierne dusivy kasel skor rano, vecer, kt.v podstate pokracuje od spominanej choroby, mierna bolest hrdla akoby opar a celkova unava. Akoby moja imunita odisla a neviem sa z tej nadchy a kasla dostat. Bojim sa uzivat dalsie lieky,lebo mam uz trosku obavy o dietatko,kedze som na zaciatku tehotenstva.Beriem Femibion 1, robievam preplach s morskou vodou, a to je asi vsetko.Mam brat nieco na ten dusivy kasel alebo to casom prejde? K tomu femibionu 1 este pridat nejake vitaminy C a D,aby som to moc neprehnala. Dakujem Vam krasne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nevylučujem ani infekciu COVID-19, prípadne aj postCOVIDový syndróm. Okrem užívania tehotenských vitamínov môžete krátkodobo užívať aj vitamín C a D. Dôležité je dodržiavať pitný režim. Na kašeľ, ako aj do nosa, je k dispozícii viacero voľnopredajných preparátov, ktoré sú vhodné aj pre tehotné. Najlepšie Vám budú vedieť poradiť v lekárni, prípadne sa obráťte na Vášho obvodného lekára.

  • Ecoli a potrat

    , Autor: Natata4444

    Dobrý deň, prišli sme o vytúžené bábätko v 20tt kvôli bezpríznakovému zápalu. Hygienu mám na 130%. Po každej toalete sa sprchujem, utieram sa správne. Spodné prádlo mám klasického strihu, bavlnené, vždy vyžehlené. Rovnako aj uteráky. Strata dieťatka ma veľmi postihla, nakoľko bolo zdravé a pekne sa vyvíjalo. Momentálne absolvujeme genetiku, hematologiu a reprodukčnu imunológiu. Nedávno som mala robený ster a zasa mi vyšla ecoli. Chcela by som poprosiť o radu ako postupovať aby sme rovnakému scenáru predišli, keď sa budeme zasa snažiť o bábätko. Existuje možnosť prenosu ecoli aj vnutrotelovo ? Môže jej množstvo ovplyvňovať oslabená imunita? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, okrem spomínaných realizovaných vyšetrení je vhodné doplniť aj endokrinologické vyšetrenie. E.Coli je pomerne bežnou súčasťou pošvovej mikroflóry, najčastejšie zavlečením. Skúste si realizovať desaťdňovú vaginálnu kúru vaginálnymi probiotikami. Nemyslím si, že príčinou potratu v 20. týždni tehotenstva bola E.Coli. Oslabená imunita mohla mať negatívny vplyv na tehotenstvo. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pasovy opar

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý večer.mam taky problém.som v 25tt. A pod prsníkom na pravej strane sa mi objavil asi pasovy opar podľa toho ako to vyzerá je to to.chcem sa opýtať ci je to nebezpečné hlavne teraz keď čakám dieta.na sa ozvat svojmu gynekológovi.dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovčie kiahne, ako aj pásový opar spôsobuje ten istý vírus, a to Varicella zoster vírus (VZV). Ten pri prvom prieniku do organizmu spôsobí ovčie kiahne. Po prekonaní kiahní vzniká u človeka imunita a ďalšie kiahne sa s pravdepodobnosťou limitne blízkou 100% už nikdy u človeka neobjavia.
    Vírus ale po zvyšok života pretrváva v organizme človeka, v nervových bunkách, a za istých okolností, najmä pri oslabení imunity, sa môže aktivovať a prejaví sa ako pásový opar. Rôzne štúdie skúmali vplyv vírusu na tehotenstvo, pričom nepreukázali zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, dokonca takáto infekcia nie je indikáciou na prerušenie tehotenstva a žena v takmer všetkých prípadoch donosí zdravé dieťa. Odporúčam informovať Vášho obvodného gynekológa, dodržiavať zvýšené hygienické opatrenia, mať samostatný uterák, či osušku. Infekčné sú prasknuté pupienky. Liečba spočíva v užívaní antivirotík a symptomatologicej lokálnej liečbe.

  • Otehotnenie

    , Autor: kativa12

    Dobry den, mozeme sa pocas a po dobrati atb suprax 400mg snazit o babatko? Tesne po dobrati atb mi vychadzaju plodne dni a nerada by som premrhala dalsiu sancu. Je to nebezpecne alebo je to ok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti s a odporúča snaženie o tehotenstvo v čase, kedy je organizmus zdravý, imunita nie je znížená a neužívajú sa žiadne antibiotiká. Ak sa však aj napriek tomu chcete snažiť, skúsiť to môžete. Suprax sa považuje za bezpečný, ak aj otehotniete pri jeho užívaní, nezvyšuje sa riziko potratu ani poškodenia plodu oproti ostatným.

  • choroba

    , Autor: vikina-s

    Dobrý deň som v 34 tyždni tehotenstva a dostala som nadchu s bolesťami hrdla a kašlom známa mi doniesla z lekárne na odporúčanie lekárničky dala olynth kvapky Sinupret 50 kvapiek a cmulácie pastilky Septisan môžem ich naozaj bráť bez rizika?a neubliži dieťatu choroba mám isť aj k svojmu obvodnému lebo ten kašel je hrozný a ešte čitala som,že niekedy to býva priznák bližiačeho pôrodu je to pravda,že je vtedy oslabena imunita dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    spomínané lieky môžete užívať. Zatiaľ nie je nutné navštíviť lekára, pokúste sa to "vyležať". Kašeľ určite nie je príznakom blížiaceho sa pôrodu.