Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dojcenie

    , Autor: lasocka

    Dobrý vecer pán MUDr. Mám 39 rokov,som po cisárskom reze zajtra tomu bude týžden. Zatial mám len málo mliečka v prsnikoch, ked aj odsávam, mám ich také plné, zdúrené...ale nebolia ma. Co by ste mi poradili na podporu laktácie, aby som mohla kojit?? ako je možné tomu pomoct?? co mám uzivat, resp. robit??
    dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte naliate prsníky, ktoré tvrdnú, odporúčam masáž prsníkov, nahriať si ich a tak skúsiť kojiť alebo poodsávať. Pite aspoň 2 litre tekutín denne.

Podobné otázky

  • Velmi slaby pozitivny hcg test a dojcenie

    , Autor: Kacerik23

    Dobry den, potvrdenu ovulaciu podla testu som mala medzi 31.10-1.11; Lutealnu fazu mavam pravidelnu 12 dni,cize uz 13.11 som ocakavala menstruaciu. Sice este kojim svoje prve 13 mesacne dieta (2x v noci iba viacmenej pre zaspatie a jeho komfort), ale uz 6 mesiacov mam pravidelny 29 dnovy cyklus cize akoby to dojcenie na to nemalo vplyv. Prvy pozitivny velmi slaby tehotensky test som mala az 13 dpo, dnes je 15dpo a linia je stale dost slaba. Sice silnejsia, ale na extra citlivom teste 10mIU by som cakala tmavsiu pozitivnu ciarku. Pri prvom tehotenstve bol silny vysledok uz 10dpo. Dalsia cudna vec je, ze silnejsie pozitivne ciarky mi test ukaze z obedneho mocu oproti rannemu. Je dovod k obavam? Moze mi to nocne kojenie nejako ovplyvnovat alebo uskodit vyvoj plodu? Ku gynekologovi sa dostanem az v 12.tyzdni kedze zijem v UK a tu ma skor nikde nevezmu. Symptomy mam celkom silne, citim jemne pobolievanie brucha,obcas znesitelna ostra bolest po obidvoch stranach vajcovodov, pocit na zvracanie pocas dna, nechut do jedla, silna unava,bolest hlavy. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne sa môže jednať aj o tzv. biochemické tehotenstvo. Aj keď nevylučujem, že ste tehotná, je ešte veľmi predčasne to riešiť. Kojiť môžete aj naďalej. Takto sa Vám vsak neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Setralin actavis

    , Autor: Sabrak

    Dobrý deň,

    Prosím Vás, pri liečbe setralin actavis (OCD, uzkostna zmiešaná porucha) je lepsia volba pokračovanie v dojčení alebo dojčenie ukončiť? Dieta ma 1 mesiac.

    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát sa môže užívať počas tehotenstva a dojčenia iba po zvážení prínosu liečby a potenciálneho rizika pre dieťa. Ak ste liečená a sledovaná psychiatrom, najvhodnejšie je sa poradiť ohľadom úpravy, či zmeny liečby s ním. Sú antidepresíva, ktoré je lepšie užívať počas tehotenstva a počas kojenia ich vysadiť, či zmeniť a naopak, sú antidepresíva, ktoré sa neodporúčajú užívať počas tehotenstva, ale sú vhodnejšie počas obdobia kojenia.

  • Kolagén a dojčenie

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, pán doktor, je možné počas dojčenia pol ročnej dcérky užívať kolagén? (V prášku, ktorý sa sype do nápojov). Tiež môžem užívať vitamíny na rast vlasov a inozitol (kvôli PCOS)?
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myslím si, že užívanie vitamínov, ako aj kolagénu by kojeniu vadiť nemalo. Jedná sa o voľnopredajné výživové doplnky a vitamíny.

  • Canespor

    , Autor: Lenka551

    Dobrý deň,

    dojcim 4 mesacne babatko a doteraz som s prestávkami užívala canespor sadu na nechty s bifonazolom, nakoľko počas tehotenstva mi kožná lekárka povedala ze ho môžem. Až teraz som si prečítala, že sa malo prerušiť kojenie počas liečby. Krém som aplikovala len na nechty, avšak trochu sa vždy dostalo aj na kožu. Mohla som malému nejak uškodiť?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že sa pri lokálnej aplikácii dostane nejaké ohrozujúce množstvo preparátu do materského mlieka. Ak je však výrobcom odporúčané počas aplikácie preparátu nedojčiť, či dojčenie prerušiť, dodržujte odporúčané pokyny.

  • Plucne chlamydie a dojcenie

    , Autor:

    Dobry den. Pred 2mes som mala silny zapal hrtanu, najskor som mala suchy kasel, neskor som vykasliavala no nemohla som sa toho vyse mesiaca zbavit. Teraz po 2mes mi dr odhalila plucne chlamydie a mycoplasmy. Nanestastie si ale dr zlomila ruku a do septembra bude praceneschopna. Atb mi teda predpisala bez mojej pritomnosti a to azithromycin 3x500mg. Prefotila som si vysledky z karty:
    Pn chlamydie IgA: 1,1, Igm 0,05, IgG 67,2.
    Anti mycoplasma pn : Iga 0,55 , IgM0,220 , IgG 154,5. V krvnom obraze vsetko v norme okrem :
    B hemoglobin 116,
    B. Str.obj hb v eryt 25,9
    B. Eozinofily abs.p 0.4.
    Mam este 15mes syna, kt stale dojcim. Chcem sa spytat ci mi dane atb treba uzivat i ked uz symptomy odzneli a celkovo sa uz citim ok, len mam nocne potenie na hrudi a aj to nie kazdu noc a teraz ma napr slabo bolia dutiny na cele. Stitnu zlazu mam ok. Treba mi prosim tie atb? Neprejde to aj bez nich? Neublizia malemu? Dakujem za odpoved. Pytam sa, pretoze s mojou dr sa do sept nebude dat skontaktovat. V ordinacii je len sestra. Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané baktérie patria medzi pohlavne prenosné ochorenia, ktoré je potrebné preliečiť. Boli Vám predpísané vhodné antibiotiká. Počas liečby je nutné dojčenie prerušiť.