Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Placenta v predu

    , Autor: Nany1311

    Dobrý deň pán doktor teraz končím 21 tt a stále neviem rozoznať či cítim pohyby bábätka alebo čriev . Včera som.bola na morgologickom ultrazvuku všetko bolo v poriadku, myslíte si že by to mohlo byť tým že mám placentu na prednej strane? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvorodička začína pohyby plodu cítiť trošku neskôr ako viacrodička, v období okolo 20. - 23. týždňa tehotenstva. Zo začiatku to môžete vnímať ako jemné žblnkanie v podbrušku. Pohyby plodu nesúvisia s umiestnením placenty. Ak bolo na USG vyšetrení všetko v poriadku, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Krvácanie/špinenie po vyšetrení

    , Autor: Karinn

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa s Vami poradiť.
    Aktuálne som v 37+4tt a včera večer som bola na vyšetrení u gyn. Robili mi usg vyšetrenie, ctg a aj vaginálne vyšetrenie.
    V lekárskej správe stojí: p. vag: cervix sakrálne, takmer spotrebovaný, bránka priepustná na 1,5-2cm, hlavička vysoko, s.sagit. ani fontanely nehmatám, vak blán zachovaný
    USG: PPH, post I, akcia+, pohyby+, euhydramnion, placenta v predu pred zn. odlučovania
    EFW 3410g, BPP
    CTG: fyziologické

    Podľa lekárky boli ozvy ukážkové.. Je podľa tejto správy prosím Vás naozaj všetko v poriadku?
    Moja druhá otázka: Po vaginálnom vyšetrení (vag.vyšetrenie som mala večer okolo 20:00) som si včera večer všimla krvavé flaky na vložke.. sledovala som si to, či to prejde.. postupne to slablo a v noci som mala už čistú vložku.. ale dnes ráno som si zase našla flaky/ ako keby také hnedé špinenie.. Je to prosím Vás v poriadku po vyšetrení?
    Na kontrolu mám ísť zajtra o 13:00.. môžem počkať dovtedy alebo je problém to špinenie?

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, opísané výsledky sú v norme. Ste otvorená na 2 cm, vaginálny nález máte priaznivý, pôrod sa môže spustiť prakticky kedykoľvek. Špinenie v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení je normálne, môže sa vyskytnúť, ak sa nejedná o krvácanie. Špiniť však môžete aj z otvárania sa, nakoľko máte podľa opisu priaznivý nález na pôrodných cestách. Takto sa Vám však objektívne bližšie vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. V prípade pravidelnej kontrakčnej činnosti, krvácania, odtoku plodovej vody, či absencii pohybov plodu navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Sono

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, pan Doktor,

    ako stale, aj teraz som zvedava na Vas nazor. Som v 37+0, a bola som dnes na sone, a dr mi namerala hodnoty a povedala, ze je vsetko OK:
    BPD 92
    HC 325
    AC 306 (34+4)
    FL 75
    Poloha I. hlavou dole
    Morfologia: 2870g
    Placenta v predu
    Grading placenty: 150/min
    Mnozstvo plod. vody: norma
    PI Am: 1,02
    PI MCA 1,22
    Zodp 36+2tt...

    Chcem sa opytat pan Doktor, su tieto vysledky v norme? Aj prietoky? Teraz uz chodim do nemocnice na poradne, ale moja gynda mi merala babatko stale tak, ze o 2 tyzdne bol vacsi.... Som teraz dost vystrasena, a aj co sa tyka bruska babatka. Nic mi nato nehovorila, ale teraz som si vsimla iba, ze ma o 2 tyzdne mensie brusko. Moze to suvisiet s nejakym problemom? Alebo bolo sposobene tym, ze som bola hladna a nejedla som? Mali sme aj NIFTY test a vsetko bolo OK.

    Mimochodom ja mam tiez male tehu brusko.

    Dakujem velmi za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dvojtýždňový rozdiel nepredstavuje zaostávanie. Popisované výsledky prietokov, ako aj oziev plodu, či množstva plodovej vody sú v poriadku. Nemusíte sa znepokojovať. Pokračujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • placenta

    , Autor: odbornik6

    dobry den chcela by som sa opytat ked som prišla domov od dokt.tak som si citala v tehotenskej knižke že placenta v predu 6 a pri tej 6 je ešte mala 6 co to znamena inak mi nič nepovedal k tomu pan dokt.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nie je to žiadna oficiálna skratka ani žiadne konkrétne medicínske označenie, preto vám to s istotou nemôžem povedať. Je však možné, že nejde o číslo 6 ale o písmeno G, čo vyjadruje skratku slova Grannum. Tá označuje klasifikáciu zrelosti placenty a vyjadruje sa v stupňoch I-III, ak by malá 6 mohla byť 0 mohlo by to znamenať, že placenta nie je prezretá (čo je v poriadku) ale sú to len dohady. Každopádne ak vám lekár nič nepovedal, pravdepodobne nepôjde o nič závažné, ani o nič čo stojí sa zmienku.