Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,297 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Folikulometria

    , Autor: SM

    Pán doktor, chodím na folikulometriu. 12 DC bol nameraný folikul 21 mm (doktor povedal, že ovulacia príde každú chvilku čiže sme sa snažili nasledujúce 3 dni), no zakaždým mám snehovobiely ovulacny test, pripadne s čiarkou, ktorá je slabá, nie dostatočne viditeľná. Test si robím od 10 DC. Viditeľnejšiu čiarku som mas na 15 DC (ale aj tak bola veľmi slabá, o 5h na to som testovala novy ovu test a nebola už žiadna, čiže vrchol som určite neprepasla. Dnes je to už 20 DC (aj napriek tomu testujem, že chodím na folikulometriu, čisto len zo zvedavosti a niic). Krv brana na 3DC hodnoty všetky v norme, ovulacny hlien bol v deň folikulometrie, momentálne mám hustejší biely hlien, čo je asi následok progresteronu. Chcem sa opytat, to či folikul praskol vie zistiť len pán doktor na základe UZ, či uvidí žlté teliesko? To, že mám take hlieny neznamená, že ovulacia skutočne prebehla? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u niektorých žien je ovulácia posunutá, či smerom dopredu alebo dozadu. Áno, na USG sa dajú pozrieť vaječníky a zhodnotiť prítomnosť alebo absencia folikulu. Niekedy môže pošva produkovať ovulačný hlien a reálne k ovulácii dôjde o pár dní. Netreba sa sústrediť len na ovulačný test ale mať pravidelný nechránený pohlavný styk, nie len v čase ovulácie. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Folikulometria

    , Autor: Erika137

    Dobrý deň
    Včera som bola 13dc a mala som na ľavom vaječníku dominantný folikul 2, 3 cm (23mm)
    Dnes mam 14 dc a boli ma vajecnik
    Myslíte že je to spravna veľkosť na prasknutie a nasledne uvoľnenie vajíčka?
    Nieje už moc veľký?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa snažíte o tehotenstvo, odporúčam nechránený pohlavný styk aspoň 2-3 krát týždenne. K ovulácii predpokladám dôjde v najbližších hodinách.

  • 4+6

    , Autor: sara-113

    Dobrý deň pán doktor.Prosím Vás o radu..poslednú menštruáciu som mala 8.12.,folikulometria mi bola robená 19.12.,kde mal folikul 14mm.Predpokladám,že ovulácia prebehla okolo 26.12.,ale nemám to potvrdené.Cyklus mám približne 34 dňový.Včera (39DC,čiže by to mal byť 4+5tt - 15.1.som bola na krv - HCG 150,ale na usg nebolo nič vidieť..je skoro alebo je nejaká šanca,že to bude v poriadku?Tehotenské testy tmavnú,aj keď mám pocit,že by asi mali tmavnúť výraznejšie.3x nám už tehotenstvo nevyšlo..som zúfalá. Pichám si fragmin 2500,beriem duphaston aj Femibion.Ďakujem za radu a Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte pozitívne beta HCG, treba dynamiku beta HCG odsledovať. Na USG nemusí byť v 4 týždni tehotenstva este nič vidieť Hodnota 150 je však veľmi nízka, je nutné to odsledovať. Dôležité je vylúčiť aj mimomaternicové tehotenstvo. Na základe jednej hodnoty sa k prognóze tehotenstva nie je možné vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach, zmene stavu alebo v pripadne nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa. Postupujte podľa jeho odporúčaní.