Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,396 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • 4+6

    , Autor: Sára

    Dobrý deň pán doktor.Prosím Vás o radu..poslednú menštruáciu som mala 8.12.,folikulometria mi bola robená 19.12.,kde mal folikul 14mm.Predpokladám,že ovulácia prebehla okolo 26.12.,ale nemám to potvrdené.Cyklus mám približne 34 dňový.Včera (39DC,čiže by to mal byť 4+5tt - 15.1.som bola na krv - HCG 150,ale na usg nebolo nič vidieť..je skoro alebo je nejaká šanca,že to bude v poriadku?Tehotenské testy tmavnú,aj keď mám pocit,že by asi mali tmavnúť výraznejšie.3x nám už tehotenstvo nevyšlo..som zúfalá. Pichám si fragmin 2500,beriem duphaston aj Femibion.Ďakujem za radu a Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte pozitívne beta HCG, treba dynamiku beta HCG odsledovať. Na USG nemusí byť v 4 týždni tehotenstva este nič vidieť Hodnota 150 je však veľmi nízka, je nutné to odsledovať. Dôležité je vylúčiť aj mimomaternicové tehotenstvo. Na základe jednej hodnoty sa k prognóze tehotenstva nie je možné vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach, zmene stavu alebo v pripadne nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa. Postupujte podľa jeho odporúčaní.

Podobné otázky

  • Špinenie po pohl. styku

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, s manželom sme mali pohlavný styk a po ňom som málinko zakrvácala. Som podľa dátumu PM v 5+4. Šli sme preto hneď na pohotovosť, kde dr. povedal, že ultrazvukovo to vyzerá dobre (ale že podľa toho som v 4+6) a nie je tam žiadna čerstvá krv. Dal mi brať lieky Cyclonamine po dobu cca 4 dní. Chcela s sa spýtať dve veci: či je pohl.styk v prvom trimestri "zakázaný", lebo som na to nebola upozornená a teraz sa cítim nezodpovedne, a to druhé: či liek Cyclonamine smú užívať tehotné, nakoľko v pribalovom letáku je poznámka, aby ho tehotné radšej nebrali.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, termínová odchýlka do 7 dní je úplne normálna. V takomto nízkom týždni tehotenstva Za predpokladu, že ste mali pravidelný menštruačný cyklus, by som sa prikláňal skôr k týždňu tehotenstva vypočítanom podľa menštruácie. Do 16 týždňa je špinenie pomerne časté a normálne, spôsobené nahlodávaním steny maternice tvoriacim sa choriónom, teda budúcou placentou. Ak došlo po pohlavnom styku k zakrvácaniu, skúste pohlavný styk na nejakú dobu odložiť. Cyclonamine sa používa na zastavenie krvácania, je to tabletková forma injekčného Dicynonu, ktorý v tehotenstve bežne používame. V príbalovom letáku je pravdepodobne napísané, niečo v zmysle, že preventívne ho netreba používať. Pokračujte v odporúčania Vášho obvodného gynekológa, v prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností ho kontaktujte.

  • krcok maternice

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, na poradni mi pan doktor oznamil ze sa mu nepozdava moj krcok, vraj ho mam mierne pootvoreny na spic prsta. Na internete vzdy citam ze sa krcok zacina otvarat skor v neskorsich tyzdnoch, pride mi to moc skoro. V case vysetrenia som bola v 14+6, podla utz. 14+5. CRL 85,5, akcia ++, lokalizacia placenty vzadu. Je podla Vas tento nalez v poriadku? Nariadil mi kludovy rezim a magnezium 500 4xdenne. Pre upresnenie mam uterus bicornis a uzivam clexane kvoli vrodenej trombofilii. PN som od 7.tyzdna. Vopred dakujem za odpoved a zelam pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    takýto nález sa môže vyskytovať u viacrodičky, to znamená u ženy, ktorá ma za sebou viacero pôrodov. Inak by takýto nález nemal byť ak na krčku nebola robená žiadna operácia či zákrok. Veľmi dôležité bude vyšetrenie s odstupom času, či sa vaginálny nález bude meniť alebo nie. Dodržiavajte pokyny lekára, kľudový režim, sexuálna abstinencia + magnézium.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Ivuska2463

    Dobrý deň pani doktorka, ja by som sa chcela niečo poradiť :) 14.12. presne na Valentína som bola na vyšetrení v SANATORIUM HELIOS v Martine, chodievam tam kvôli potratom čo som mala predtým :( napísali mi:Poloha plodu-labilná,Biometria:BPD:27/14+6,CRL:82/14+1,AC:78/14+2,FL:14/14+1, Plodová voda AFV: v norme, placenta:PS, bez známok abrupcie, morfológia plodu bez postrehnutej patológie.Môžem sa opýtať či je to všetko v poriadku tak ako má byť?mám ísť vo štvrtok na krv a bojím sa aj tých výsledkov, myslíte že ked mi robili morfo sono že to bude v poriadku?alebo sa môže niečo vyskytnuť?som v 16tt, dokonca si pichám fraxiparine preventívne,lebo na vyšetreniach sa nič nepotvrdilo(hematologia, genetika, endokrinologia) mám maternicu uterus bicornis mala som viac potratov a len preventívne si to picham kázali mi to len do 20tt, ale ja sa to bojím len tak prestať pichať, nemôže to nejak ohroziť tehotenstvo?ked som si doteraz pravidelne pichala a zrazu prestanem, chcem vedieť váš názor čo si o tom myslíte?a už mi aj povedali že to bude chlapček v 15tt, môže sa to ešte zmeniť??dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    z popisu ultrazvuku je zrejmé, že je všetko v poriadku, plod zodpovedá danému týždňu a pekne si rastie. Ak vám na gynekologickom sone povedali, že to bude chlapček veľmi pravdepodobne to tak aj bude, aj keď len ultrazvukové určenie pohlavia nie je 100%. Fraxiparine bol kľúčový vo včasných fázach tehotenstva, pri nediagnostikovanej hematologickej chybe sa bežne pichá len do 12 týždňa, takže som presvedčená, že ak ho vysadíte v 20. týždni tak bude určite všetko v poriadku. Držím palce!