Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Riziko dalšej preeklampsie

    , Autor: Tina21

    Dobrý deň, pán Doktor.
    Chcela by som sa Vás spýtať na Váš názor. Dcérka sa mi narodila v roku 2016 predčasne, v 29. týždni tehotenstva z dôvodu preeklampsie. Naštastie je z nej zdravá , múdra, skoro už trojročná slečna. S manželom sme sa rozhodli pre dalšie dieťa.Išla som k mojmu gynekologovi na konzultáciu, kt. ma povzbudzoval,že dalšie tehotenstvo už nemusí skončiť preeklampsiou .(Krvný tlak mám teraz v poriadku) .Momentálne som asi v 5. týždni tehotenstva, pondelok sa chystám k doktorovi. Pán Doktor, som zvedavá na Váš názor, v zahraničných publikáciách som čítala, že aby sa dalo minimalizovať riziko dalšej preeklampsie , je vhodné si spraviť :
    -vyštrenie štítnej žlazy
    -hemokoagulačný skríning
    -kompletne imunologické testy,
    ...čo si o tom myslíte Vy? Resp. aké dalšie vyšetrenia by boli ešte vhodné? Čo si myslíte o „Aspirín“ naozaj môže mať pozitívny vplyv na zabránenie vzniku preeklampsie?
    Velmi pekne dakujem za Vašu trpezlivosť a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sú rôzne štúdie, na základe ktorých niektorí odporúčajú preventívne užívanie kyseliny acetylsalicylovej, teda Aspirínu, dôležité je ale preventívne podávanie zahájiť pred 16. týždňom tehotenstva na zníženie rizika včasnej preeklampsie. Dôležité je absolvovať odporúčané screeningové vyšetrenia v každom trimestri, ktoré pozostávajú z ultrazvukových vyšetrení a z odberov krvi. Prvotrimestrálny screening
    môže s vysokou účinnosťou okrem individuálneho rizika chromozomálnych abnormalít, teda vrodených vývojových chýb (napr. Downov sy.) určiť riziko rozvoja včasnej preeklampsie. Áno, je pravda, že každé tehotenstvo je individuálne a nie každé tehotenstvo musí byť komplikované preeklampsiou, ide o poruchu na úrovni placenty. Ak na základe vyšetrení spadáte do kategórie zvýšeného rizika preeklampsie, podávanie Aspirínu má zmysel za istých podmienok.

Podobné otázky

  • Skríning preeklampsie

    , Autor: Tina21

    Dobrý deň, pán Doktor.
    Chcela by som sa Vás spýtať na Váš názor. Pred 3 rokmi som mala predčasný pôrod v 29. týždni tehotenstva z dôvodu ťažkej preeklampsie.Momentálne som v 12. týždni gravidity, som "sledovaná" u interného lekára (v 11.týždni tehotenstva mi krvný tlak "vyskočil" na 160/110mm Hg) -mám predpísaný Dopegyt 3x250mg , dalej som absolvovala vyšetrenia krvi u hematologa, na základe kt. mám pychať Fraxiparine 0,3ml. V zahraničných , aj v slovenských publikáciách som čítala o skríningu preeklampsie ,kt. zahŕňá aj krvné vyšetrenia placentárneho hormonu PLGF a sFlt-1...Ja by som rada absolvovala vyšetrenia aj takéhoto typu,hoci aj v zahraničí (síce s tým,že som 12.týždni tehotenstva som už v časovej tiesni) len zaujíma ma Váš názor, v prípade keby mi aj bolo potvrdené vyššie / vysoké riziko dalšej preeklampsie, dnešné medicinské metody v gynekologii na Slovensku vedeli by mi "poskýtnuť" aj iné metody v "prevencii preeklampsie" ,alebo sledovanie mojho tehotenstva by pokračovalo s takým istým spôsobom? Velmi pekne dakujem za Vašu trpezlivosť a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný marker preeklampsie - pomer sFlt-1/PIGF realizujeme aj na našej klinike. Prevencia preeklampsie spočíva v užívaní Acylpyrínu v dávke 100-160 mg večer. V súčasnosti nastavené sledovanie jednotlivých parametrov a príznakov spolu s včasnými markermi preeklampsie (už aj spomínaný pomer sFlt-1/PIGF ) si je myslím dostatočné. Vo Vašom prípade je na mieste intenzívne sledovanie. Korigovať sa dajú jednotlivé príznaky ako sú vysoký tlak, eventuálne trombofílny stav, čo je u Vás podchytené. Treba si uvedomiť, že jedinou liečbou preeklampsie je pôrod.