Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skríning preeklampsie

    , Autor: Tina21

    Dobrý deň, pán Doktor.
    Chcela by som sa Vás spýtať na Váš názor. Pred 3 rokmi som mala predčasný pôrod v 29. týždni tehotenstva z dôvodu ťažkej preeklampsie.Momentálne som v 12. týždni gravidity, som "sledovaná" u interného lekára (v 11.týždni tehotenstva mi krvný tlak "vyskočil" na 160/110mm Hg) -mám predpísaný Dopegyt 3x250mg , dalej som absolvovala vyšetrenia krvi u hematologa, na základe kt. mám pychať Fraxiparine 0,3ml. V zahraničných , aj v slovenských publikáciách som čítala o skríningu preeklampsie ,kt. zahŕňá aj krvné vyšetrenia placentárneho hormonu PLGF a sFlt-1...Ja by som rada absolvovala vyšetrenia aj takéhoto typu,hoci aj v zahraničí (síce s tým,že som 12.týždni tehotenstva som už v časovej tiesni) len zaujíma ma Váš názor, v prípade keby mi aj bolo potvrdené vyššie / vysoké riziko dalšej preeklampsie, dnešné medicinské metody v gynekologii na Slovensku vedeli by mi "poskýtnuť" aj iné metody v "prevencii preeklampsie" ,alebo sledovanie mojho tehotenstva by pokračovalo s takým istým spôsobom? Velmi pekne dakujem za Vašu trpezlivosť a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný marker preeklampsie - pomer sFlt-1/PIGF realizujeme aj na našej klinike. Prevencia preeklampsie spočíva v užívaní Acylpyrínu v dávke 100-160 mg večer. V súčasnosti nastavené sledovanie jednotlivých parametrov a príznakov spolu s včasnými markermi preeklampsie (už aj spomínaný pomer sFlt-1/PIGF ) si je myslím dostatočné. Vo Vašom prípade je na mieste intenzívne sledovanie. Korigovať sa dajú jednotlivé príznaky ako sú vysoký tlak, eventuálne trombofílny stav, čo je u Vás podchytené. Treba si uvedomiť, že jedinou liečbou preeklampsie je pôrod.