Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Serrapeptáza a tehotenstvo

    , Autor:

    Pekný deň!
    Som doma na rizikovom tehotenstve 15 t. gravidity, pred 3 týždňami som krvácala deň čerstvou krvou, potom 2 dni špinenie a od vtedy som čistá. Zistili mi Hematóm na placente z vonkajšej strany, veľkosť 10x1cm. Pred 2 dňami som bola na poradni a bábatko sa krásne vyvíja, ale hematóm sa mi napriek liečbe zväčšil, 10x1,5cm.. Beriem Ascorutin, Dufaston, Dicynone, Magnezium... Zháňala som niečo na podporu vstrebania na prírodnej báze a bolo mi doporučené brať Serrapeptázu Enzým. Niekde je neodporúčané brať tehotným ženám a niekde iba deťom do 3 rokov. Neviete mi poradiť či by to bolo nebezpečné pre mňa a bábetko? Vidím aspoň malú nadej v tejto podpornej liečbe.
    Ďakujem
    Daniela

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, serrapeptáza je proteolytický enzým, ktorý je doplnok výživy. Na trhu je viacero prípravkov s týmto enzýmom a každý výrobok má iné obmedzenia. Niektoré sú počas tehotenstva kontraindikované, niektoré iba počas kojenia, niektoré vôbec, niektoré sa neodporúča brať do 3 rokov, niektoré sú od 18 rokov. Existuje aj kombinácia serrapeptázy a nattokinázy. Existuje aj Wobenzym, ktorý počas tehotenstva môžete užívať. Podľa toho, čo užívate si ale myslím, že niekedy je menej viac, užívate prakticky všetko štandardne užívané.