Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie

    , Autor:

    Dobrý deň, som v 13tt a už týždeň špinim, zväčša krvavým vytokom a aj normálnou krvou. Bola som na Sone už 3x a všetko OK, som zatvorená, babetku byje srdiečko všetko je v poriadku, len nikto mi nepovie prečo krvacam. Beriem aj Gerasu na riedenie krvy 100mg kvoly syndrómu lepivych doštičiek. Môže to mať s tím súvis? ĎAKUJEM .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie v prvom trimestri je pomerne normálne, súvisí to s tvorbou choriónu, teda budúcej placenty, kedy sa vytvárajú cievne prepojenia medzi stenou maternice a choriónom. Ak je na USG všetko v poriadku a nie je v dutine maternice prítomný hematóm, nemusíte sa obávať. Pri užívaní antikoagulans na riedenie krvi je pravdepodobnosť špinenia niekoľko násobne vyššia. V treťom trimestri tehotenstva Vám hematológ zmení Gerasu za injekcie nízkomolekulárneho heparínu. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Môže sa jednať o implantacne krvácanie

    , Autor: Karikari

    Dobrý deň, mala som menštruáciu, ktorá prišla tak ako mala, krv bolo tmavo červená, dĺžka ms tak ako vždy a vyplavili sa aj vrstvy maternice. Môže sa jednať o implantacne krvácanie ak mi vypadli kúsky maternice?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem sa vyjadriť k charakteru menštruačného krvácania, ani k obsahu menstruačnej drte. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo síce vylúčiť nedá, ak však došlo ku krvácaniu aj s odlučovaním sliznice dutiny maternice, tehotenstvo nepredpokladám. Odsledujte si to.

  • potrat

    , Autor: Tinka..

    Dobrý deň,
    začala som silnejšie krvácať a pridali sa k tomu bolesti a kŕče v podbrušku, tak som šla na pohotovosť, pán doktor povedal že ide o potrat, že najlepšie bude keď sa telo samé vyčistí, v pondelok mám ísť k obvodnej gynekologičke a že ak budem veľmi krvácať tak mám prísť naspäť na pohotovosť. Nenapadlo mi sa opýtať či môžem užiť nejaké analgetiká/nesteroidné antiflogistiká na zmiernenie bolesti. Prosím Vás je to povolené?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa už nejedná o intaktné tehotenstvo, ale bol Vám diagnostikovaný potrat, môžete užiť akékoľvek analgetikum. Ak by pretrvávalo krvácanie silnej intenzity, prípadne by sa pridružili aj silné bolesti, bude vhodné obsah maternice poodsávať a vyčistiť vo forme krátkeho zákroku. Odsledujte si to.

  • Výtok na začiatku tehotenstva

    , Autor: Tinka..

    Dobrý deň,
    Momentálne som na začiatku tehotenstva, podľa poslednej menštruácie v 7. týždni. Pred 2 týždnami som bola u lekárky, na ultrazvuku bol viditeľný len 4,5 mm gestačný vak. Pár dní predtým som mala svetlohnedý a ružový výtok, pani doktorka mi predpisala progesterón 200 mg 2x denne vaginalne. Výtok mi ustúpil. Ale včera som mala trochu svetlohnedého/ruzoveho výtoku a dnes viackrát po použití wc červený. V utorok mám kontrolu u gynekológa. Prosím Vás mám počkať do utorka (pripadne v pondelok zavolať mojej lekárke) alebo ísť na pohotovosť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, svetlohnedé, či ružové špinenie, ako aj slabé zakrvácanie je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Okrem progesterónu môžete užívať aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ultrazvuk a vysetrenie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa spýtať od začiatku tehotenstva mám spinenie a krvácanie užívam veľmi veľa hormónov aby sa to nedialo keďže som po Ket ivf. Užívam Estrofem 4*2 plus prolutex ráno a obed večer progesteronelle. Najskôr som spinila na začiatku ružová krv to mi robili sono vyšetrenie na pohotovosti v pondelok pred pár týždňami aj pozreli má prstami z vnútra aj kukli vnútro klieštami. Potom mi navýšili estrofem z 3*2 na 4*2 a progesteronelle aj na obed aby som nespinila potom o týždeň na to som mohla znížiť dávku ale zase som začala špiniť tak som šla ďalší pondelok teda o týždeň toho prvého sona na ďalšie sono a už bola aj akcia srdiečka tam mi nepozerali ani spodok ani prstami čisto len sono bolo všetko ok. Potom som vo štvrtok mala len sono v centre kvôli tomu že ma pottebovali pozrieť aby ma už prevzal môj gynekológ a ubezpečili ma že sono neškodí.Dnes je utorok a ja som zase začala krvácať slabo ružovo a mala silné kŕče dva dni už od včera v noci a keďže som nespala šla som teda dnes neskoro na pohotovosť pretože som nechcela nič podceniť. Robilo sono pár minút a pozreli má aj zvnútra prstami plus dali tie kliešte na otvorenie pošvy. Nebolo to príjemné ale všetko bolo ok skrátka výsledok znie že pravdepodobne krvácam z vysokého krvného tlaku no chcem sa spýtať či takéto vyšetrenie pošvy vnútorné prstami alebo to že dali tie kliešte plus sono 4 krát za mesiac tento môže ublížiť bábätku alebo môžem byť pokojná som 7+3 a najbližšie plánujem sono až koncom trimestra. Ale len potrebujem vedieť a upokojiť či mohlo niečo uškodiť či sono ultrazvuk? Alebo vyšetrenie z pošvy keďže dávali dnu tie kliešte či ako sa to volá a prsty kvôli vyšetreniu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým výtokom alebo hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Realizovanie USG, ani vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, či palpačné gynekologické vyšetrenie nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v nastavenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Špinenie

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň prajem,som v 12+5tt pred 4dňami som začala špiniť hnedou krvou,vyhľadala som pohotovosť kde nenašli žiadnu príčinu,vraj to môže byť z placenty ktorá sa pripája na cievnu stenu maternice.Včera som bola aj na poradni kde mi môj lekár opäť urobil usg kde bolo opäť všetko v poriadku,vzal aj ster z krčka,aby sa zistilo odkiaľ krvácam,ale posledný ster pred polrokom bol úplne v poriadku.beriem duphaston 3x1 a od včera aj dicynone 3x1 na 10dni,chcem sa spýtať kedy by malo asi prestať špinenie?Dnes je to 5dni čo mám hnedý alebo ružový výtok.Dalšiu poradňu mám až o mesiac.Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie do 16. týždňa je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hovoríme tomu implantačné špinenie. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Je lepšie, ak sa krv nehromadí v maternici, ale odtečie von. Skúsiť môžete užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.