Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Polygynax

    , Autor: ladvinka

    Prosim vas pan doktor som v 29 tt a na moju stale sa vracajucu infekciu mi lekar predpisal polygynax. Pisu,ze sa uzivat nessmie pocas tehotnosti. Uz sa mu dnes nemozem dovolat. A bojim sa si ich dat. Prosim vas o radu a vas nazor. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vaginálne tabletky Polygynax sa nedoporučujú užívať počas tehotenstva vzhľadom na ich možný ototoxický účinok na plod. Nemám skúsenosti s užívaním spomínaného prípravku u tehotných pacientiek, nakoľko ho z tohto dôvodu nepoužívam. Osobne sa prikláňam k prípravkom, u ktorých je možné ich užívanie v druhom a treťom trimestri tehotnosti. Pokiaľ nemáte akútne príznaky pošvového zápalu, skúste sa pri najbližšej návšteve v poradni so svojimi obavami ohľadom lieku zdôveriť Vášmu lekárovi. Je to prirodzené a určite Vám predpíše iný liek.

Podobné otázky

  • Mykóza

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň prajem,som v 9tt a navštívila som gynekológa pre žltý výtok, pálenie v pošve a bolesť v podbrušku.Lekár povedal že je to typická mykóza ale že do 12tt nerád dáva lieky,zvažoval macmiror ale nakoniec sa rozhodol pre polygynax(clotrimazol nemôžem pretože po ňom krvácam aj pár dní)Čitala som ale že polygynax sa pre tehotné vôbec neodporúča,tak teraz som na vážkach,čo mám robiť.Pri mykóze sa mi osvedčil aj Idelyn beliema tak neviem či radšej skúsiť toto? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si jednorázovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať si môžete tiež jednorázovo Canesten GYN, ktorý sa môže používať aj počas tehotenstva. Následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi pribiotikami, ktoré je najlepšie aplikovať, ako všetkú vaginálnu liečbu, večer pred spaním. Odsledujte si to.

  • Polygynax v 16 tt

    , Autor: Gaby93

    Dobrý deň, dnes som bola u gyn kvôli opuchu, svrbeniu a výtokom. Som v 16 tt a povedal mi že mám infekciu, na ktorú mi predpísal polygynax a fungicidin masť. Všade čítam že tie kapsule nie sú vhodné v tehotenstve. Tak sa chcem opýtať či to nejak môže ohroziť dieťa a či ich radšej nemám brať a zavolať si za niečo iné. Bojím sa začať s touto liečbou ale na druhej strane si zase myslím že vie prečo to predpísal a nechcel by nám nejak ublížiť. Tak som v rozpakoch teraz

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vaginálne tabletky Polygynax sa neodporúčajú užívať počas tehotenstva vzhľadom na ich možný ototoxický účinok na plod. Nemám však skúsenosti s užívaním spomínaného preparátu u tehotných pacientiek, nakoľko ho z tohto dôvodu nepredpisujem. Osobne sa u tehotných prikláňam k iným preparátom, napríklad Macmiror Complex. Ak máte mykózu, vhodný je Canesten vaginálny krém.

  • Bakteriálne infekcie

    , Autor: Lienocka2405

    Dobrý deň pán doktor, som v 14 týždni tehotenstva a už od samého začiatku má trápia vaginálne infekcie. V minulosti som potratila v 19tyzdni koli zanedbanej bakteriálnej infekcii nakoľko mi môj bývali gynekológ nebral ani ster ani nepodal antibiotika ani nič podobné, z čoho sa mi zapálil krčok a zápal prešiel na plodove obaly kedy mi odtiekla plodová voda. Nová gynekologička mi však robí stále ster a stále vyjde nejaká baktéria naposledy to bola klebsiela pnejmonia masívne načo mi museli dať polygynax 6tbl, predtým ureaplasma na ktorú som brala summamed a fluomizin, teraz mám brat na úpravu flóry gynoflor. Chcem sa spýtať je možné že keď sa aj takéto vážne baktérie liečia že bábätko donosim? Alebo sa môže scenár zopakovat ? Že potratím ( podotýkam tam som dostala už zápal krčka maternice )

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú vaginálne infekcie adekvátne preliečené a pošvová mikroflóra je v poriadku, je veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa scenár z minulosti zopakoval, aj keď rozumiem Vašim obavám. Skúste si v pravidelných intervaloch realizovať kúry vaginálnymi probiotikami. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Používanie čipok

    , Autor: Šuličaňa

    Dobrý deň, moj lekár mi predpísal čipky Polygynax. Som v 30 týždni a v pribalovom letáku sa píše ze sa neodporúčajú počas tehotenstva.
    Prosím vás o radu ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Polygynax sa v tehotenstve neodporúča. Ak máte ťažkosti, vhodnejší je napríklad Macmiror Complex. Ak máte mykózu, vhodný je Canesten vaginálny krém.

  • Streptokok a polygynax

    , Autor: Stonka

    Dobry den, pan doktor. Dnes som 36+0tt a dostala som vysledky zo steru, kde vysiel pozitivny streptokok a e. coli. Dr. mi predpisala polygynax, na vysetrenie bol dnes odoslany aj moc. Uz som liecbu polygynaxom na pozitivneho streptokoka mala v cca 29-30tt (mala som zvyseny vytok bez inych tazkosti, preto ten ster)+ bol nalez aj v moci, tak celkove preliecenie Unasynom (kontrolny moc uz potom ok). Je potrebne uzivat aj teraz ten polygynax, ked mi aj tak pri porode budu podane atb? Navyse ak sa v tehotenstve neodporuca. A ak bude znova nalez aj v moci, budu potrebne celkove atb este pred porodom? Tazkosti ziadne nepocitujem. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je pozitivita na streptococcus agalactiae, hoci iba jedenkrát počas tehotenstva, nemá zmysel ho počas tehotenstva preliečovať. Aj tak je potrebné podávať antibiotiká od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu.