Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,299 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Polygynax

    , Autor: Ladvinka

    Prosim vas pan doktor som v 29 tt a na moju stale sa vracajucu infekciu mi lekar predpisal polygynax. Pisu,ze sa uzivat nessmie pocas tehotnosti. Uz sa mu dnes nemozem dovolat. A bojim sa si ich dat. Prosim vas o radu a vas nazor. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, vaginálne tabletky Polygynax sa nedoporučujú užívať počas tehotenstva vzhľadom na ich možný ototoxický účinok na plod. Nemám skúsenosti s užívaním spomínaného prípravku u tehotných pacientiek, nakoľko ho z tohto dôvodu nepoužívam. Osobne sa prikláňam k prípravkom, u ktorých je možné ich užívanie v druhom a treťom trimestri tehotnosti. Pokiaľ nemáte akútne príznaky pošvového zápalu, skúste sa pri najbližšej návšteve v poradni so svojimi obavami ohľadom lieku zdôveriť Vášmu lekárovi. Je to prirodzené a určite Vám predpíše iný liek.

Podobné otázky

  • Staphylococcus aureus v pošve v tehotenstve 33/5

    , Autor:

    Dobrý deň,
    ešte sa chcem opýtať k predchádzajúcej otázke. Nemôže v mojom týždni spôsobiť polygynax ototoxický účinok dieťatku???? Je dosť vyvinuté na to aby sa mu nič nestalo ? Neprejde liečivo nejakým spôsobom do krvného obehu ? Lekár mi povedal že 6 dní je krátka doba. Môže sa to stať len pri dlhodobej liečbe ?
    Ďakujem za odpoveď no som fakt z toho lieku vystrašená.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ste v týždni tehotenstva, kedy má plod už vyvinuté prakticky všetko. Všetky orgány sú vyvinuté do ukončeného 18. týždňa tehotenstva. Nemusíte sa znepokojovať.

  • Staphylococcus aureus v pošve v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň,
    z kultivácie z pošvy mi zistili zlatého stafilokoka. Som tehotná v 33/5 týždeň. Predpísali mi tabletky na vkladanie polygynax CPS 6 tabliet. Chcem sa opýtať môže dojis k predčasnému pôrodu ked že som na rizikovom koli skracovaniu krčka? Čítala som že polygynax sa nemôže používať v tehotenstve preto som volala môjmu gynekológovi a povedal mi že by sa nemalo nič stať. Aký je váš názor na tento liek ? Môže niečo spôsobiť? Pokiaľ sa stafilokok nevylieči môže sa niečo stať bábätku pri pôrode ?
    S pozdravom a ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaný preparát užívať môžete, ak bola potvrdená citlivosť z kultivácie. Každá infekcia môže mať istý vplyv na plod, ktorý prechádza pôrodnými cestami cez pošvu. Najnebezpečnejší je Streptococcus agalactiae (GBS), ktorý je nebezpečný pre riziko rozvoja včasnej novorodeneckej sepsy. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletky polygynax

    , Autor:

    Dobrý deň , mala som vypísané tabletky polygynax som v 35 tt a mám otvorený krčok len sa bojím sa si tu tabletku dať či to nejak ohrozuje bábätko keďže je krčok otvorený ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, plod je chránený plodovými obalmi, neohrozuje ho to. Užívajte predpísané lieky podľa odporúčania. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Predčasný pôrod

    , Autor:

    Dobrý deň, som treťorodička, aktuálne 33.týždeň. Pociťujem veľmi silný tlak nadol - na rodidlá. Niekedy nemôžem urobiť ani krok. Správa z nemocnice
    vag: vonkajšia bránka pre prst, palpačne hlavička plodu nalieha pevne ale nefixuje sa, nevstupuje
    sono: cervix dĺžky 3,8 mm, Valsav negat, bez funnelingu, hlavička plodu nalieha, na oblasť VB netlačí.
    Kultivácia a aj krv v poriadku. Nariadené užívať magnezium, Utrogestan perorálne 2-0-2 a polygynax na večer. Chcem sa opýtať je potrebné toto všetko užívať? A najmä utrogestan perorálne, keď mi je z neho maximálne nevoľno? Hrozí mi predčasný porod? Ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že dĺžka krčka je 3,8 cm a nie mm. Utrogestan sa dá užívať aj vaginálne, ak je Vám z neho po užití zle. Neznepokojujte sa. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • enterococus faecalis

    , Autor: patka89

    Dobrý deň pani doktorka,som v 21tt a od začiatku mám enterococus faecalis.už som 2x brala macmiror,raz polygynax a stale bol kontrolný vyter pozitívny.stale tam je,ale lekár mi teraz povedal,že už som brala toho dosť,že to teraz necháme tak a na najbližšej poradni zoberie ster.doteraz som nemala ani ťažkosti,no od včera ma dole trochu páli a mám tam biely výtok.môže mať e. faecalis negatívny vplyv na bábätko?je postup môjho dr. správny?čo môžem pre zlepšenie urobiť ja?a môžem to mať od manžela?keďže od začiatku tehotenstva nemáme styk,môže sa to prenášat cez wc?ďakujem velmi pekne za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v tehotenstve by som odporučila každú infekciu, obzvlášť s klinickými prejavmi ako je pálenie či svrbenie preliečiť, Odporučila by som Fluomizin 10 mg na 6 dní, následne profylakticky Lactofeel. Ak to nezaberie tak je nutná celková liečba per os (perorálnymi) antibiotikami. Cez wc ste to určite nedostali, ide o črevnú baktériu.