Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,105 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rast plodu a Oxyphyllin

    , Autor: lenkatd

    Dobrý deň,
    aktuálne som v 35 tt v ktorom som absolvovala ultrazvuk u lekára - chcem sa teda opýtať či sú zistené hodnoty v norme - váha: 2278 g, RI: 0,68, BPD: 8,17 (34/4), AC 28,62 (32/4) a FL (alebo RV?) 6,83 (35/1). V 34 tt som bola taktiež na ultrazvuku kde mi lekár povedal, že dieťa je príliš malé 1600g (v 30 tt malo 1200g), lekár mi odvtedy nasadil užívať liek Oxyphylllin 2x denne, no v príbalovom letáku je informácia, že liek sa v tehotenstve brať nemá, je kontraindikovaný, takisto pri nízkom tlaku ktorý mám. Rovnako z popisu lieku mi nie je celkom jasné, prečo by mal byť pre dieťa prospešný. Liek som zatiaľ nebrala, no rada by som počula aj váš názor - vidíte opodstatnenie v užívaní daného lieku pokiaľ dieťa týždeň od týždňa rastie, resp. priberá na váhe? Do oficiálneho termínu pôrodu nám ostávajú ešte 4 týždne.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Oxyphillin sa zvykol používať na rozšírenie ciev v pupočníku, aby lepšie prúdila výživa k plodu pri diagnóze patologických prietokov alebo rastového zaostávania plodu spolu s Magnéziom a glukózou. U nás sme používali Syntophyllin. Z vami uvedených nameraných hodnôt sú prietoky v poriadku (vidím ale iba RI, čo je rezistenčný index, ostatné hodnoty neuvedené), obvod hrudníka je trošku menší, ako by vo Vašom týždni tehotenstva mal byť, ale nemusí to ešte nič znamenať. Plod najviac rastie posledné 3 - 4 týždne, t.j. v 37 - 40 tt. O prospešnosti daného lieku, ako aj v prípade nejasností sa poraďte so svojím obvodným gynekológom, ktorý má k dispozícii všetky Vaše vyšetrenia a vie Váš stav zhodnotiť komplexnejšie a najobjektívnejšie.