Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Uhniezdenie vajíčka

    , Autor: viki505

    Dobrý deň
    Chcela by som sa na niečo opýtať. S priateľom sa snažíme o bábätko. Pohlavný styk bol len raz, 07.11. V sobotu, 24.11. som si robila test a bol pozitívny. Dnes, 28.11. mi môj gynekológ robil vaginálny ultrazvuk a zobral krv na hcg. Tvrdil, že ešte nič nie je vidieť, pretože plod ešte nie je uhniezdený v maternici. Zistil mi akurát cystu. Chcem sa opýtať, je naozaj možné, že plod ešte nebol dnes uhniezdený aj napriek tomu, že od soboty mám 5 pozitívnych testov a že od možného oplodnenia už prešlo 21 dní? Alebo sa lekár mýlil a k uhniezdeniu už prišlo? Kedy podľa vás mohlo dôjsť k uhniezdeniu vajíčka, ak posledná menštruácia začala 25.10 a jediný pohlavný styk bol 07.11.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tak nízkom predpokladanom týždni tehotenstva na ultrazvuku ešte nemusí byť vidieť nič, dôležitá je hodnota beta HCG a dynamika jej rastu, ako aj kvalita USG sondy. Ak viete presný deň oplodnenia, vychádza to na 3 týžden. Zárodok môže byť už uhniezdený v dutine maternice ale nemusí ho byť vidieť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po MA

    , Autor: Luna411

    Dobrý deň pán doktor, už som vám písala, 7.9.2020 som bola na kyretazi z dôvodu missed abort v 10.tt. Následne som cca do 5.tyzdnov dostala 1.menstruaciu. 4.11. (cca v plodný deň) sme mali pohl.styk. Tento mesiac mala prísť ďalšia menstruacia, avšak mala som len hnedé špinenie asi 3 dni s miniatúrnymi hnedými kúskami, ako keď konci menštruácia. Myslela som, že je to zrejme slabsia menštruácia kvôli rozhodenemu cyklu z kyretaze. No v stredu mi vyšiel pozitívny test s jasnými 2 čiarkami. Ubehli 3 týždne od styku.... O 2 dni nato, v piatok poobede som začala krvácať ako pri bežnej menštruácii. Dnes krvácam 3. deň. Mám počkať kým krvácanie prestane a potom ísť na kontrolný ultrazvuk? Je v týchto skorých štádiách tehotenstva potrebná opäť kyretaz, alebo sa telo vyčistí samo? Ak by som si nespravila test, ani neviem, že som tehotná, len ze mi meskala menštruácia 2 týždne. Mam 36 rokov, za ako dlho odporúčate sa pokúsiť znova otehotnieť? Možno som mohla počkať nie 1 cyklus, ale aspoň 3? Maternica nie je pripravená na uhniezdenie vajíčka po zákroku, alebo prečo sa to stalo? Mam veľa otázok a preto Vám veľmi pekne ďakujem za odpovede. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po výkone na maternici sa odporúča vyčkať aspoň 2 - 3 menštruačné cykly a tak sa snažiť otehotnieť, práve kvôli pripravenosti maternice. Ak máte pozitívny tehotenský test, aj napriek krvácaniu sa môže jednať o vitálne tehotenstvo. Krvácanie do 16. týždňa je spojené s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Takto sa Vám bližšie vyjadriť neviem. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • možná tehotnosť...

    , Autor: katarina3

    Dobrý deň,
    chcela som poprosiť o radu. Cez víkend som mala minimálne špinenie, mierna bolesť v krížoch. S manželom sme sa milovali cca pred 10 dňa. Menštruáciu by som mala dostať až za 7 dní (mávam pravidelnú). Mohlo by sa jednať o uhniezdenie vajíčka v maternici? Ak áno kedy by som si mala urobiť test. Je možné, aby som mala menzes a byť tehotná?
    Ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň.
    Janka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je zbytočné si robiť teh.test po 10 dňoch po styku, test si urobte až keby vám meškala menštruácia
    mohlo by byť špinenie a prítomné tehotenstvo alebo určite nie regulérna menses, teh.by odkrvácalo
    s pozdravom