Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bielkovina v moči

    , Autor: slavka1418

    Dobrý deň, som 36+2 tt. Včera som mala prvu poradňu v nemocnici. Doktorke sa nepozdaval moč tak dnes rano som nosila ranny moč na rozbor. Keď som volala teraz o vysledky tak mi povedali že mam nalez bielkovinu v moči ale že stači keď pridem o tyždeň na poradňu. Čo to môže znamenať? Inak nemam žiadne problemy, tlak OK, opuchy nemam. Iba to že mala dosť nizko tlači čiže mam čo najviac ležať. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v takomto vyššom týždni už prítomnosť bielkoviny v moči nie je ničím výnimočným, dôležitá je hodnota, koľko bielkovín v gramoch alebo miligramoch sa v moči nachádza. Ak sú hodnoty v úrovni ešte nie patologickej, treba to sledovať a priebežne skontrolovať. Ak by sa pridružil aj vysoký tlak aj bielkovina v moči by pribúdala, jednalo by sa o preeklampsiu, ale podľa toho čo píšete tomu tak u Vás nie je. Ste v 37. týždni tehotenstva, aj keby ste porodili, nejedná sa už o predčasný pôrod alebo pôrod v podstate v termíne. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach, odkoku plodovej vody, krvácaniu, nástupu pravidelnej kontrakčnej činnosti navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Bielkovinu v moči

    , Autor: Mirilla

    Dobrý deň , pán doktor,

    chcem sa opýtať, dnes som bola na pohotovosti s bolesťami v podbrušku som v 24tt.
    Čo znamená bielkovina v moci na jeden krížik ?
    Po urobeni Sona a vyšetrení krčka ma poslali domov že je všetko vporiadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bielkovina v moči na jeden krížik sa vyskytuje v tehotenstve pomerne často. Ak boli výsledky všetkych ostatných vyšetrení v poriadku a v norme, nemusíte sa obávať. Odporúčam dodržiavať dostatočný pitný režim. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a dodržujte pravidelné tehotenské poradne cestou obvodného gynekológa.

  • Opuchy

    , Autor: Mišelka26

    Dobrý deň ,pán doktor.
    Mám ukončený 34tt a začali mi opúchať nohy a sem tam po prebudení mám opuchnuté aj prsty na rukách a pociťujem v nich také mravčenie. Nohy mi počas dňa opuchnu,potom keď ležím ,tak mi zase odpuchnú a tak sa to cez deň strieda. Vo štvrtok som bola na poradni , bielkovina v moči nieje , tlak som mala 129/83 a ten si kontrolujem aj doma a vždy je to ok.
    Chcem len vedieť ,či to môže byť niečo vážne a mám sa obávať ,alebo je to v tehotenstve bežné ?
    Ďakujem vopred za Vašu odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa vôbec obávať. Spomínané opuchy a mravenčenie v prstoch rúk nie je v tomto týždni tehotenstva nič neobvyklé, áno, je to pomerne bežné. Odsledujte si to.

  • Opuch prstov na rukách

    , Autor: laurina7

    Dobry den pan doktor,
    som v 38.tyzdni a posledne 3 tyzdne sa mi rano stava, ze mi kus opuchnu prsty na rukach a citim v nich take mravcenie. Opuchy na nohach nemam vobec. Krvny tlak mam v norme, len raz mi vyskocil na 130/88, inak mavam okolo 120/80. Bielkovina v moci nie je. Je dovod sa obavat alebo pockat na dalsiu poradnu? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Opuchy rúk, či mravenčenie v poslednom trimestri sú spôsobené tlakom maternice na chrbticu, s následným vplyvom na krčnú chrbticu, čo spôsobuje spomínané ťažkosti. Odsledujte si to. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, stačí poradňa podľa plánu.