Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • SUNAMED v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň, rada by som sa s vami poradila, keďže moja lekárka odišla na dovolenku. Včera som absolvovala ultrazvuk, končím 10. týždeň tehotenstva (10+6). Všetko v poriadku. Zistené mi však boli ešte na začiatku tehotenstva ureaplazmy, tak mi lekárka odvčera nasadila lieky SUNAMED 500 a manželovi DOXYHEXAL 200. Prosím myslíte, že je to pre dieťa neškodné? Nie je to skoro? Najprv hovorila, že ich nasadíme až po 12. týždni. Som už po jednom spontánnom potrate v januári 2017 a následnej kyretáži. Nerada by som si tým prešla znova. Okrem toho som včera zobrala prvú tabletu a dnes sú moje tehotenské nevoľnosti oveľa horšie. Možno to s tým nemá nič spoločné, len ma to vydesilo. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, azitromycín nepatrí medzi antibiotiká, pri ktorých by sa potvrdil škodlivý vplyv na vývoj plodu. Na druhej strane potvrdený zápal je počas tehotnosti spojený so zrejmým rizikom predčasného pôrodu. Ureaplazmy sa považujú iba za potencionálne patogénny mikroorganizmus, ale v tehotnosti sa mu pripisuje nepriaznivý efekt spojený s nárastom rizika predčasného pôrodu. Preto sa cielene lieči, hlavne ak sa klinicky potvrdili známky zápalu. V tehotnosti sa používa štandardná terapia ako pri hroziacej infekcii v amniálnej dutine. Medzi vedľajšie účinky týchto antibiotík patrí aj nevoľnosť, počas liečby užívajte aj probiotiká. A len pre upresnenie, dnes ste ukončili 11. týždeň tehotenstva, kedže dnes ste 11+0 tg, zajtra budete prvý deň 12. týždňa.