Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,435 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • železo

    , Autor: bogancs

    Dobrý večer,chcem sa opýtať som v 35.týž.a môj gyn. mi vypisal maltofer fol,no v lekárni mi povedali,že tehotenské vitamíny,ktoré som brala doteraz už nech neberiem lebo maltofer obsahuje dostatok železa a kyseliny listovej a aby toho nebolo veľa.Ja som brala vit. ladeevita. Maltofer som začala brať od 2.januára raz denne a tie vitamíny som vynechala,zvyknem si dať ešte magne b6.Neviem je to v poriadku že som tie vit. vynechala? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vitamíny už nemusíte brať ďalej, ak máte pestrú stravu , je to úplne zbytočné, železo si dajte vo forme maltorefu ako vám predpísal lekár-preparát je spolu s k.listovou, čiže nemusíte nič naviac užívať
    magneB6 môžte tiež, vysaďte v 38tt.
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Železo

    , Autor:

    Dobrý deň,

    z krvi mi vyšla nižšia hladina HGB 100 (8.mesiac tehotenstva). Môj doktor mi predpísal Maltofer fol. Avšak akurát pozerám na zloženie lieku tak je tam napr. aj kakao, vanilin ci kakaová aróma, zároveň trpím ekzemom a toto su pre mňa veľké alergény, co by ste odporucili? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zakúpiť si môžete aj voľnopredajný preparát Globifer Forte, či iné voľnopredajné železopreparáty, prípadne požiadajte Vášho obvodného gynekológa o predpísanie iného preparátu a vysvetlite mu dôvody.

  • Tvrdnutie bruska, unik tekutiny po vyprazdneni mechura

    , Autor:

    Dobrý deň p.doktor. prvy porod som mala sekciu teraz som v 31tt. Pozorujem uz 2 tyzden unik tekutiny. Najprv som si mysela ze to je z toho ze dieta tlaci na mechur a unikne moc. No teraz aj pri uplnom vyprazdneni moc. mechura hned po opusteni toalety mam cele mokre nohavicky aj nohavice. Moze sa jednat aj o unik plodovej vody? Pred otehotnenim som absolvovala konizaciu krcka maternice loop sluckou.
    Brusko mi tvrdne denne. Ak lezim s vylozenymi nohami je to OK. Akonahle chcem len navarit alebo vykonat drobnu cinnost brusko ma paly, tvrdne, boli (mam pocit akoby som nanom mala zavesene kovove zelezo a taha ma dole). Beriem magnezium 2-3x denne podla potreby (ak cely den lezim nemusim ho vziat vobec). Mam aj bolestivu zilovu herniu na pyskoch ohambia. Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte podozrenie na odtok plodovej vody, je nutné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, takto sa Vám k tomu vyjadriť neviem. Odporúčam dodržiavať kľudový režim, počas ktorého ťažkosti nemáte.

  • Nízko položená placenta 27.tyzden

    , Autor:

    Dobrý deň, pán doktor. Od 16teho týždňa tehotenstva mám stále dáke problémy. Jedna sa k moje tretie tehotenstvo. Prvé dve tehotenstva prebiehali úplne bez problémov, deti na sa narodili po termíne ale spontánne a prirodzene. Absolútne žiadny problém. Teraz som mala v 16tt hematóm kôli ktorému má aj hospitalizovali na pár dní. Nasadili mi lieky a odvtedy ma viac sledujú lebo už vtedy som mala placentu cez kŕčok. Pomaličky sa vyťahuje a teraz v 27tyzdni neprekryva kŕčok. Som stále pn. Ležím. Od toho 16teho týždňa doteraz som stále spinila. Také akoby odtlačky prsta na intimke niekoľko krát denne. Bola to hneda zaschnuta krv. Za posledný týždeň mám ale silny vodnaty výtok lososovej farby. Bola som s tým hneď na urgente a neskôr aj u môjho gyn. Na urgente mi povedali že toto je bežné pri nízkej placente že praskajú asi drobné cievky v placente ako bábätko do nej hlavou stále naráža a tlačí. Žiadny problém na sone totiž nenašli. Užívam dycinone 3x1, ascorutine 3x1, železo s kyselinou listovou a fragmin 2500 0.2ml (som totiž heterozygot vrodený trombofilny stav)- počas každého tehu som si ho pichala a nebol problém. No dr na urgente podotkol že možno aj ten fragmin robí problém. Keď som to naposledy diskutovala s hematologom tak povedal že si nemyslí že fragmin robí problémy. No teraz pri tomto väčšom vytoku začínam mať dosť pochybnosti. Vieme dáko zistiť (možno odberom krvi?) Či je na vine fragmin a preto mi praskajú žilky a ja mám ružovy výtok? Ja už neviem čo si o tom myslieť. Každý týždeň sa objavy dáky novy problém ohľadom spinenia.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Fragmin nespôsobuje zvýšenie praskania cievok, ale riedi krv, ktorá sa pri prasknutí cievky z iných príčin nezrazí tak skoro a prejaví sa skôr vo forme krvavého výtoku či zašpinenia. Rovnako tento stav navodzuje aj samotné tehotenstvo. Pri nízkonasadajúcej placente je to pomerne časté. Odsledujte si to. Pokračujte v nasadenej liečbe.

  • riziko pre FGR plodu

    , Autor:

    Dobrý deň
    Chcem sa vás opýtať či by ste mi prosím vysvetlili výsledky z prvotrimestrálneho skríningu absolvovaného v 13 t +0 .

    Moj vek je 29r, je to moje druhé tehotenstvo, v prvom tehotenstve som žiadne komplikácie nemala, neliečim sa na žiadne choroby, som nefajčiarka, váha 65, výška 161cm,

    Nálezy normálne vnutromaternicove tehotenstvo
    Akce srdeční zobrazena
    srdeční frekvence 162uderov/minutu
    CRL 68mm
    NT 2,9mm
    intrakraniálna translucencia prítomná
    placenta vzadu nízko
    plodová voda primerane mnozstvo
    pupocník 3 cievy , Úpon pupočníku : centrální

    Nosová kostička : prítomná
    Trojcípa chlopňa-Doppler : normálna

    Biochemický screening:
    Volný beta-hCG 35,86 IU/l
    PAPP-A 2,840 IU/l
    Uterinní artérie - priemerný PI 3,550
    Strední arteriální tlak (MAP) 84,167mmHg

    Výpočet rizika :
    Hodnoty sú nasledovné :
    trizomie 21 - upravené riziko 1:5850,
    trizomie 18 - upravené riziko <1:20000,
    trizomie 13 - upravené riziko <1:20000,
    Preeklampsia pred 34. týždňom 1:204
    Preeklampsia pred 37. týždňom 1:72
    Preeklampsia pred 42. týždňom 1:22
    Rastová retardace plodu pred 37.týždňom 1:93


    Poznámka : vzhľadom k výslednému riziku pre FGR odp. kontinuálnu profylaxiu formou low-dose ASP p.o (150mg/24hod., V) do 36. TG s event.doplnením hematologického konzil.vyšetrenia a vyšetrenia ratio sFIt-1/PLGF v II. /III.trimestri.

    "rastová retardácia plodu pred 37. týždňom má upravené riziko na 1:93 - čo to prosím vás znamená, je táto hodnota v norme alebo je zvýšené riziko, že moje dieťa bude mať rastovú retardáciu? a čo to vlastne je? ako sa tomu dá vyhnúť v mojom prípade?"

    Viete mi prosím vysvetliť tú poznámku? Mám zvýšené riziko preeklampsie, mala by som brať nejaké aspirín a podstúpiť hematologické vyšetrenie? Pretože môj gynekológ mi nič také nepovedal, tvrdil, že výsledky sú v poriadku a ohľadom preeklampsie nič nehovoril, aj napriek tomu, že sa mi zdá, že to nie je celkom v poriadku.
    Objednala som sa na hematolog.vyšetrenie samozrejme.

    Môj laický pohľad na preeklampsiu je že s ňou majú problémy ženy s vysokým krvným tlakom? nie je to tak? Ja mám krvný tlak skôr normalný až nižší , na poradňach pravidelne 111/62,121/61,121/62. Preto mi je divné to riziko preeklampsie u mňa. Z posledných krvných rozborov u internistu som mala akurát znížený HGB 114g/l , tak mám len doplniť železo.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výsledky PTS USG máte v poriadku. Čo sa týka poznámok, je to prepočítané riziko preeklampsie. Neznamená to však automaticky, že sa u Vás preeklampsia prejaví. Spomínaný Aspirín v dávke 100 - 150 mg denne sa predpisuje preventívne. Sú však rôzne štúdie a názory na toto preventívne užívanie. Hematologické vyšetrenie absolvovať môžete. Spomínaný marker preeklampsie sFlt-1/PLGF sa nevyšetruje paušálne, ale pri prejavoch preeklampsie vo vyššom štádiu tehotenstva, akými sú už spomínaný vysoký tlak, opuchy a bielkoviny v moči. Aj napriek tomu, že má žena celý čas normálne hodnoty tlaku, sa u nej môže rozvinúť preeklampsia. Podklady preeklampsie sa budujú už v skorých štádiách tehotenstva pri poruche tvorby ciev. Nemusíte sa však znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Pichanie v rozkroku v 16tt

    , Autor:

    Dobrý deň prajem. Som v 16+3tt doteraz som nemala žiadne ťažkosti, od rána pociťujem mierne pichanie v pošve a bolesti podbruška. Výtok nemám ani pálenie. Dala som si magnézium. Môže táto bolesť súvisieť napríklad s tlakom kvôli vyprázdňovaniu? Beriem železo v tbl forme asi mesiac a mávam zápchu. V utorok mám poradňu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať o bolesti súvisiace so zväčšovaním maternice naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Môže sa jednať aj o bolesti súvisiace so spomaleným trávením. Takto je veľkí tažké sa vyjadriť. Odsledujte si to. Vrámci poradne spomeňte lekárovi zápchu, bude vhodné pouvažovať o prípadnej zmene železitého preparátu.